Seful Spitalului Sf. Maria, acuzatii grave: Cadariu m-a amenintat ca vom avea probleme daca facem transplant de plaman

Vineri, 13 Mai 2016, ora 20:31
16703 citiri
Seful Spitalului Sf. Maria, acuzatii grave: Cadariu m-a amenintat ca vom avea probleme daca facem transplant de plaman
Foto: Arhiva Ziare.com

Spitalul "Sfanta Maria" din Capitala este acreditat de o luna pentru transplant de plaman, cadrele medicale au fost pregatite sase luni la Hanovra si exista si un prim pacient inscris pe lista, dar lipseste substanta in care se transporta plamanul, pentru care Ministerul Sanatatii nu a dat inca avizul, a declarat, vineri, managerul unitatii sanitare, prof dr. Narcis Copca.

Mai mult, el spune ca fostul ministru al Sanatatii Patriciu Achimas Cadariu l-a amenintat ca daca va face transplant de plaman va avea probleme.

"Noi am reusit sa fim acreditati. A facut training de sase luni la Hanovra, cel mai important centru din lume, cu cel mai mare numar de pacienti transplantati pulmonar - 130 pe an. Exista foarte multi din aceeasi generatie care nu contenesc in a pune piedici acestei activitati, nu o sa ii numesc acum. Inclusiv la acest moment exista o solicitare la Ministerul Sanatatii de import a Celsiorului, singura substanta in care se transporta plamanul, aviz care inca nu a fost dat. Acreditarea s-a intamplat acum o luna", a explicat profesorul Copca, intr-o conferinta de presa.

Mai mult, el spune ca fostul ministru al Sanatatii Patriciu Achimas Cadariu l-a amenintat ca daca va face transplant de plaman va avea probleme: "Am fost amenintat de fostul ministru ca voi avea probleme daca voi face primul transplant. Au fost si alte amenintari, ca suntem chiar puscariabili. Si vom face primul transplant. Sunt rautati inevitabile".

Scandalul dezinfectantilor - Seful Spitalului Sf. Maria: Mainile chirurgilor aratau ca niste crocodili

El a mai spus ca de trei luni dureaza introducerea primului pacient pe lista de transplant.

"Noi am reusit sa devansam cu o luna si un pic si chiar astazi dimineata am primit interfata si a fost introdus primul pacient roman pe lista de asteptare pentru transplantul pulmonar in Romania. Ca si pasi, mai sunt de primit resursele financiare de la Ministerul Sanatatii pentru transplantul pulmonar. Demersurile sunt avansate si asteptam cat de curand, poate chiar saptamana viitoare si, evident, incepand cu saptamana viitoare vom astepta primul donator compatibil cu pacientul nostru", a mai spus Copca.

Potrivit medicului, este necesara fila de buget separata pentru tot ceea ce presupune aceasta interventie.

"Pentru ca nu putem muta, nu avem voie sa mutam bani de la transplantul hepatic din institutie la transplantul pulmonar, dar demersurile sunt facute si cred ca acest aspect este rezolvabil rapid", a explicat Copca.

El a precizat ca substanta Celsior costa in jur de 70 de euro kilogramul: "Aceasta substanta a fost adusa cu geanta frigorifica chiar de seful programului de transplant din Hanovra la Sibiu cu avionul si de acolo am transportat-o la Bucuresti numai ca avem nevoie de acest aviz pentru a o putea folosi. Este un simplu da, pe o foaie de hartie, care intarzie".

Ciolacu vrea reducerea atribuțiilor primarului general: Dependența edililor de sector nu trebuie să fie atât de mare VIDEO
Ciolacu vrea reducerea atribuțiilor primarului general: Dependența edililor de sector nu trebuie să fie atât de mare VIDEO
Premierul Marcel Ciolacu a declarat miercuri că este nevoie de o lege specială a Capitalei şi că "este evident" că dependenţa primarilor de sector "nu trebuie să fie atât de mare de...
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, a declarat, miercuri, 24 aprilie, că soluţia pe care PSD a adoptat-o, de a candida Gabriela Firea, le dă o anumită siguranţă că votanţii de...
#manager spital Achimas Cadariu amenintari, #transplant plaman Romania Bucuresti , #spital