Coplata: de ce e buna si de ce e rea - viziunea unui profesionist din sistem

Vineri, 17 August 2012, ora 12:18
2938 citiri
Coplata: de ce e buna si de ce e rea - viziunea unui profesionist din sistem
Foto: Arhiva (Evenimentul Zilei)

Presedintele Asociatiei Profesionale a Medicilor de Ambulatoriu (APMA), Cosmin Alexandrescu, sustine ca sistemul de coplata "este ultima speranta de a resuscita un sistem muribund" si va "oferi o gura de aer acelor furnizori de servicii medicale care azi stau pe buza insolventei".

Potrivit lui Cosmin Alexandrescu, intr-o tara in care medicii si asistentele sunt prost platiti, la fel si serviciile medicale, coplata este "o necesitate".

"Astazi coplata este o necesitate. Este o necesitate pentru ca sistemul nu este capabil sa creasca pretul pe care il ofera pentru serviciile medicale. Coplata va oferi o gura de aer acelor furnizori de servicii medicale, aproape in totalitate privati, care azi stau pe buza insolventei.

Acelor furnizori de servicii medicale carora in ultimii 3 ani li s-au injumatatit veniturile concomitent cu dublarea cheltuielilor. Acelor furnizori care nu isi pot deduce TVA-ul pentru echipamentele si consumabilele medicale. Acelor cabinete care platesc furnizorii in lei tot mai anemici pentru importuri in euro. Acelor medici carora Primaria Capitalei le-a crescut chiriile si redeventele de 50 de ori anul trecut", a declarat Alexandrescu, citat intr-un comunicat remis Ziare.com.

Insa acest ultim proiect de lege referitor la coplata nu se dovedeste profesionist, a adaugat presedintele APMA. In opinia sa, proiectul prezentat in cazul parclinicului si spitalelor este "aiuritor".

"In aceste cazuri se pot calcula destul de corect costurile serviciilor prestate. Costuri care difera insa de la un furnizor la altul. In aceste costuri intra pretul consumabilelor, salarii, impozite, chirii, utilitati, rate de leasing sau credit pentru aparate, service obligatoriu, taxe de autorizare sau certificare etc. dar mai ales costul de inlocuire a aparatelor. Pretul poate varia de la simplu la triplu. O valoare fixa a coplatii poate fi mare pentru unii, dar insuficienta pentru altii. Si in multe cazuri greu de suportat de catre pacient.

Probabil ca ar fi mult mai corect daca in aceste cazuri s-ar folosi, ca in cazul medicamentelor, preturi de referinta. Adica ceea ce deconteaza casa de asigurari este o valoare peste care furnizorul isi poate adauga o suma in functie de costurile sale. Iar pacientul isi alege singur unde doreste sa mearga. In functie de calitatea serviciilor primite si de costul acestora", a explicat doctorul Cosmin Alexandrescu.

M.G.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Retragerea candidatului coaliţiei PSD - PNL pentru Primăria Capitalei reprezintă o "bâlbâială politică de neiertat", consideră Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. "Este o situaţie din...
Justificarea la care nimeni nu se aștepta: ”Desemnarea lui Cîrstoiu, legată de tendința de a visa”
Justificarea la care nimeni nu se aștepta: ”Desemnarea lui Cîrstoiu, legată de tendința de a visa”
Senatorul PSD Vasile Dîncu a declarat că renunţarea la varianta unui candidat comun PSD-PNL la Primăria Capitalei şi susţinerea unui candidat propriu denotă ”mai multă flexibilitate”....
#coplata spital cheltuieli, #coplata spitale, #coplata sistem medical, #coplata dezavantaje , #spital