Sondaj privind cresterile de salarii din Sanatate: 80% dintre angajati se simt inselati de Guvern

Sambata, 28 Iulie 2018, ora 13:20
11023 citiri
Sondaj privind cresterile de salarii din Sanatate: 80% dintre angajati se simt inselati de Guvern

Federatia "Solidaritatea Sanitara" a facut publice rezultatele unei a doua evaluari a impactului aplicarii legii salarizarii, iar acestea arata ca 50% dintre salariatii din sanatate s-au declarat nemultumiti si foarte nemultumiti de venitul net total rezultat dupa aplicarea legii.

Evaluarea facuta publica de Federatia "Solidaritatea Sanitara" arata ca doar 19% dintre salariati s-au declarat multumiti si foarte multumiti.

Cel mai mare impact negativ il inregistreaza situatia sporurilor: cca. 64% dintre respondenti s-au declarat nemultumiti si foarte nemultumiti de situatia sporurilor; doar 16,4% dintre salariati s-au declarat multumiti si foarte multumiti.

De remarcat ca cca. 15% dintre respondenti sunt multumiti de venitul net total, dar nemultumiti de scaderea veniturilor aferente sporurilor, se arata in comunicatul remis MEDIAFAX.

"Cca. 11,5% dintre respondenti au indicat scaderea venitului net salarial total in luna iunie raportat la luna februarie 2018. Extrapolarea datelor conduce la o estimare a acestui tip de impact in cazul a cca. 23.000 de salariati din sectorul public de sanatate. In conditiile existentei unei prevederi legale explicit privind dreptul salariatilor la compensarea pierderii de veniturilor nete cea mai mare parte a situatiilor consideram ca este determinata de aplicarea deficitara a legii la nivel local", mai precizeaza sursa citata.

Doar 37,46% dintre respondenti au declarat ca primesc un spor de 100% (raportat la salariul din luna ianuarie 2018) pentru activitatea desfasurata in zilele nelucratoare.

80% dintre respondenti au indicat faptul ca se simt inselati de Guvern in privinta cresterilor salariale primite comparativ cu cele promise in mod public. De remarcat si ca cca. 50% dintre medici au indicat acelasi lucru. Principala cauza consideram ca o constituie nivelul foarte mare al asteptarilor create de guvernanti in 2017 si la inceputul acestui an raportat la drepturile salariale concrete.

Desi au beneficiat de cresterea salariului de baza la 1 martie 2018 (la nivelul corespunzator anului 2021 din legea salarizarii) doar 60% dintre asistentii medicali au indicat o crestere a veniturilor salariale totale nete in luna iunie comparativ cu luna februarie 2018.

"Legea salarizarii, asa cum a fost aplicata, a generat un nivel semnificativ de dezordine in sistemul sanitar, din cauza ivirii unor diferente foarte mari intre veniturile nete ale salariatilor din diferite unitati, fara ca acestea sa fie justificate de criterii obiective. Aceasta forma de inechitate participa la amplificare sentimentului de nemultumire a salariatilor determinat atat de cresterea salariilor de baza in ritmuri diferite pentru diferitele categorii de salariati din Sanatate cat si de problemele amintite privind sporurile", se arata in comunicatul transmis de Federatia "Solidaritatea Sanitara".

Cercetarea a fost comandata de Federatia "Solidaritatea Sanitara", fiind desfasurata in cadrul Centrului de Cercetare si Dezvoltare Sociala "Solidaritatea" in perioada 13-28 iunie 2018. Esantionul este de peste 680 de salariati, care au dat raspunsurile dupa ce au primit fluturasul de salarii in luna iunie, aferent lunii mai.

USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR a transmis joi, 28 martie, că Guvernul Ciolacu minte când spune că ia măsuri în favoarea consumatorilor şi că scade facturile românilor. Partidul susține că de fapt Executivul...
Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Guvernul a adoptat joi, 28 martie, Ordonanţa pentru modificarea şi completarea OUG 27/2022 prin care este eliminată taxa pe soare pentru prosumatori şi actualizează schema de sprijin pentru...
#salarii Sanatate sondaj, #cresteri salarii sanatate , #spital