Streinu-Cercel: Virusul hepatitic A, care a stat cuminte ani in sir, acum vine in forme fulminante

Luni, 28 Iulie 2014, ora 19:53
3373 citiri
Streinu-Cercel: Virusul hepatitic A, care a stat cuminte ani in sir, acum vine in forme fulminante
Foto: stilfm.com

Virusul hepatitic A, care se transmite prin mainile nespalate si apa contaminata, care "a stat cuminte" ani in sir, vine acum in forme severe si, combinat cu virusurile hepatitice B si C, poate sa genereze "forme fulminante de boala", a declarat Adrian Streinu-Cercel.

"Virusul A, care a stat stat cuminte ani in sir, acum este reemergent si vine pe piata medicala cu afectari severe, respectiv cu nivele mari ale enzimelor hepatice, de 4.000 de unitati, fata de normal - 40-50 unitati internationale - si asociata cu o componenta colestatica (...).

Mai mult, cand aceasta vine peste o hepatita cu virus B si C, poate sa genereze forme fulminante de hepatita, care nu era treaba virsusului hepatitic A. Virusul hepatitic A isi modifica modul de a interactiona cu organismul uman, iar aceste forme fulminanate sunt si cele care necesita protezare hepatica, respectiv asa-zisul ficat artificial", a explicat doctorul Adrian Streinu-Cercel, managerul Institututlui National de Boli Infectioase "Matei Bals" din Bucuresti, la conferinta de presa dedicata Zilei Internationale de Lupta impotriva Hepatitei.

Potrivit medicului, atat virusul hepatitic A, cat si E sunt virusuri care se transmit pe cale fecal-orala, adica prin maini murdare si apa contaminata. Celelalte virusului hepatitice, respectiv B, C si D, se transmit prin sange si prin act sexual neprotejat.

"Cand vorbim de hepatita A, vorbim de igiena si de comportament in societate. Un lucru foarte important, aceasta boala poate fi prevenita prin vaccinare", a mai spus Streinu-Cercel.

La conferinta de presa dedicata Zilei Internationale de Lupta impotriva Hepatitei, marcata in toata lumea in 28 iulie, au fost abordate teme de interes precum: strategia privind preventia si diagnosticarea precoce a hepatitei, accesul pacientilor cu hepatita la tehnici terapeutice si tratamente de ultima generatie, programul de transplant hepatic in Romania, rolul medicului de familie pentru pacientii cu boli hepatice si pentru societate, medicamentele destinate hepatitei care se vor regasi pe lista de compensate si gratuite.

Potrivit estimarilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii, circa 1,4 milioane de persoane se imbolnavesc anual de hepatita A, 240 de milioane sufera de hepatita de tip B, iar 150 de milioane au contractat virusul hepatic C. La nivel mondial, hepatita ucide in fiecare an circa 1,4 milioane de persoane si afecteaza alte sute de mii de persoane.

Romania, raiul hepatitei C

Se estimeaza ca in Romania sunt 10 la suta dintre cei 12 milioane de bolnavi de hepatita C care ar fi in Europa. Alarmant este faptul ca specialistii prognozeaza un varf al incidentei hepatitei in 2020, in urma cumulului obtinut intre pacientii infectati inainte de anul 1989 cu persoanele nou infectate prin utilizarea de droguri intravenoase, piercing sau tatuaje.

Focar de hepatita A in Suceava: 16 copii sunt in spital

Potrivit celui mai recent raport lansat de Asociatia Europeana a Pacientilor cu Boli de Ficat (ELPA), Romania se situeaza pe ultimul loc din 30 de state europene in ceea ce priveste accesul pacientilor cu hepatita la tratament si servicii medicale specializate.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#hepatita Romania, #Adrian Streinu Cercel hepatita Romania, #hepatita forme grave Romania , #spital