Tragedia de la Giulesti - vinovatii sunt nepedepsiti

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 10 Iulie 2013, ora 07:49
3541 citiri
Tragedia de la Giulesti - vinovatii sunt nepedepsiti
Foto Evenimentul Zilei

Pentru parintii copiilor morti sau raniti in incendiul de acum 6 ani de la Maternitatea Giulesti pedepsele primite de cei gasiti vinovati de catre instanta sunt departe de a reprezenta o consolare.

Florentina Carstea a primit 2 ani de inchisoare cu executare, doi angajati ai serviciului tehnic inchisoare cu suspendare, iar directorul maternitatii amenda penala.

Dar cel mai tare ar trebui sa ii revolte ca aceste pedepse, mici sau mari, nu au fost primite de adevaratii vinovati, adica de cei care au creat conditiile pentru ca tragedia de la maternitatea Giulesti sa se produca si sa se poata repeta oricand, in orice spital din Romania. Adevaratii vinovati sunt cei care au adus sistemul sanitar din Romania in actuala situatie disperata.

Florentia Carstea era cea mai buna asistenta din Maternitatea Giulesti. Acoperea singura o garda intreaga si marea ei vina este ca a iesit cateva minute, nici macar nu conteaza de ce. Ar fi trebuit sa stea legata de scaun mai bine de 12 ore in care sa nu se duca la toaleta, sa nu se duca sa ia medicamentele de la farmacie, cu ochii in monitoare si sa faca treaba a cel putin 3 asistente.

De ce in sectia prematuri de la Maternitatea Giulesti era o singura asistenta? Cum ii poti cere acesteia, omeneste, sa nu iasa nicio clipa din salon? De ce au ajuns asistentele sa plece pe capete din spitalele romanesti? Cine a acceptat ca o sectie atat de grea sa functioneze in asemenea conditii de ruleta ruseasca? Acolo sunt marile vinovatii.

Daca mergeti si acum in spitale, situatia este asemanatoare. Sectiile de neontatologie functioneaza cu mult sub limita de personal. Sunt cate trei asistente la 15 copii in ATI, daca nu chiar mai putine. Sectiie ATI neonatologie nu au primit nici pana in ziua de astazi banii de la Ministerul Sanatatii, pe care secretarul de stat Raed Arafat promitea, la sfarsitul lui mai, intr-un interviu acordat Ziare.com, ca vor fi virati in cateva zile. Cateva zile s-au transformat intr-o luna si jumatate.

In aceste conditii, in sectiile de ATI neonatologie, lipsite de materiale de baza, medicii si asistentele lupta cu moartea bebelusilor cu mainile aproape goale, cu aparate care cad din lipsa de service, fara medicamente de baza, fara materiale de prima necesitate.

Intereseaza pe cineva ca in toata Moldova, la 6 milioane de locuitori, exista doar 4 paturi de urgente majore? Daca are loc un accident grav, cu mai mult de patru raniti si elicopterele nu se pot ridica din cauza vremii, oamenii aceia sunt condamnati la moarte.

Teoretic posturile din sanatate au fost deblocate. Si cine sa le ocupe? Un medic rezident e platit cu 5 lei pe ora. O asistenta chiar mai prost decat atat. Daca se angajeaza ca bona castiga mai bine. Ministerul Sanatatii cauta solutii pentru majorarea salariilor cadrelor medicale. Nu are de unde decat daca majoreaza contributiile de sanatate sau opreste frauda in favoarea mafiei medicamentelor. Dar cine sa mai sponsorizeze atunci campaniile electorale?

Si pentru toate nenorocirile care se intampla in sistemul sanitar romanesc fie nu plateste nimeni, fie platesc cei mai mici si mai putin vinovati, culpabili doar pentru ca si-au asumat sa lucreze in conditii atat de riscante in loc sa plece in strainatate. In schimb, avem parte de spectacole televizate cu ambulante ultramoderne si cate trei ministri in jurul lor, in cautare de puncte electorale.

Se moare cu zile in spitalele romanesti si adevaratii vinovati nu platesc niciodata.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#tragedie maternitatea Giulesti, #sentinte incendiu maternitate Giulesti, #sistem sanitar bani , #spital