Traim in orase poluate si ne expunem zi de zi riscului de cancer pulmonar. Ce putem face ca sa ne protejam - Interviu

Duminica, 25 Noiembrie 2018, ora 17:34
8133 citiri
Traim in orase poluate si ne expunem zi de zi riscului de cancer pulmonar. Ce putem face ca sa ne protejam - Interviu
Foto: captura video/Bulina de Sanatate

Poluarea este o problema majora la nivel global, si Romania nu face deloc exceptie. Statul e dat in judecata la Curtea de Justitie a Uniunii Europene pentru aerul toxic din Bucuresti si sunt si alte orase care se gasesc aproape in aceeasi situatie.

Totodata, peste 80.000 de romani au fost diagnosticati cu cancer anul acesta, iar cea mai mare incidenta continua sa o aiba cel de plamani. Cancerul pulmonar este si principala cauza de deces in Romania, in special in randul barbatilor.

Care sunt semnele care ar trebui sa ne ingrijoreze, ce putem face pentru a ne proteja si cat ne afecteaza aerul pe care il respiram? Acestea sunt doar cateva dintre intrebarile la care ne-a raspuns prof. dr. Florin Mihaltan, presedintele Sectiunii de Somnologie a Societatii Romane de Pneumologie.

Romania inregistreaza de la an la an o crestere a numarului de cancere pulmonare. Care sunt cauzele?

Exista din pacate o multitudine de cauze de crestere a cancerului pulmonar. Pe primul loc ramane fumatul. Existenta inca a unui mare numar de fumatori la nivel de adolescenti si adolescente va insemna o alimentare pe viitor a loturilor de pacienti potentiali cu cancer pulmonar.

Concomitent, faptul ca reprezentantele sexului feminin au o prevalenta a fumatului in crestere in Romania induce si o crestere progresiva a cancerului pulmonar la acestea.

Pe locul doi vine poluarea cu expuneri, fie profesionale la locul de munca, dar si cu expuneri la particule poluante in marile aglomeratii urbane si zone cu trafic intens.

Ce ar trebui sa stim in legatura cu acest tip de cancer? Care sunt simptomele care ar trebui sa declanseze alarma si sa ne determine sa initiem vizita la medic?

Este o forma de cancer insidios, mult timp cu evolutie latenta, rareori exploziv si de multe ori inselator, imbracand forme radiologice care copiaza alte maladii. Alarmele, ca sunt mai multe, ar trebui sa fie: o tuse matinala a fumatorului care isi schimba caracterul devenind mai persistenta, o durere toracica inexplicabila, o gafaiala care se accentueaza progresiv si, mai rar, espectoratia matinala de sange alaturi de o pierdere in greutate.

Politicile publice de sanatate in ce priveste preventia si detectia precoce sunt suficiente? Ce ar trebui facut in acest sens?

Preventia apare in zona media ca un cuvant uzat prin exces de utilizare. Sigur ca nu sunt suficiente masurile de preventie. Factorii acestia de risc pot fi combatuti eficace. Pentru tabagism exista modalitati multiple, de la educatia precoce a populatiei (din gradinita) pana la masuri precum cresterea taxarii, completarea legislatiei pentru protectia eficienta a fumatorilor pasivi si oferirea prin programe bine finantate a consilierii fumatorilor.

Pentru poluare, masurile ar trebui sa fie astfel grupate: oprirea despaduririlor abuzive, dezvoltarea perdelelor si zonelor verzi, ameliorarea conditiilor de protectie si de munca in industriile cu expuneri masive, trecerea la productia de masini hibrid si electrice cu eliminarea celor Diesel, educatia populatiei legata de sursele poluante, etc.

Poluarea in marile orase este intr-adevar la cote ingrijoratoare, pentru aerul toxic din Bucuresti Romania chiar avand proces la Curtea de Justitie a UE. Cum se traduce aceasta realitate in ceea ce vedeti in plamanii pacientilor?

Plamanii pacientilor nostri sigur ca inhaleaza cantitati mult mai mari de particule si gaze poluante in Bucuresti fata de alte capitale ale lumii. Desi nu exista date statistice, se stie ca orice nivel poluant crescut (mai ales in verile caniculare, dupa perioade secetoase, sau odata cu instalarea unor furtuni) aduc la camerele de garda mai multi bolnavi cu excerbari ale unor boli obstructive cronice precum astm bronsic, emfizem, bronsita, dar si decompensari ale unor afectiuni cardiovasculare.

Sa nu uitam ca poluarea este in functie de gradul de expunere, de durata, un factor cu potential cancerigen.

Ce masuri putem lua fiecare dintre noi astfel incat sa limitam expunerea la factorii care pot cauza cancer pulmonar?

Purtarea de masca atunci cand nivelul de poluare este ingrijorator este un model 'chinezesc' incetatenit. Evitarea plimbarilor in aceste perioade. Alegerea unei locuinte in cartiere cu vegetatie mai bogata, aerisirea dupa ploaie a casei sau folosirea unor masini nepoluante sunt doar cateva dintre masurile cunoscute.

Pentru sanatatea fizica suntem sfatuiti sa facem miscare in fiecare zi, insa odata cu efortul fizic inhalam mai des si mai profund. La fel si atunci cand alegem bicicleta sau trotineta pentru a ne deplasa prin oras. Cum ne afecteaza aceste activitati plamanii pe termen lung?

Sigur ca plimbarea in mediu poluat nu este benefica desi exista si studii care spun ca joggingul poate aduce mai multe avantaje decat dezavantaje in aceste conditii. Trebuie insa clar sa incercam sa restrangem plimbarile si mersul in zone cu circulatie intensa si cu aglomerari industriale reputate pentru sursele poluante.

Sa favorizam in schimb plimbarile in parcuri. Efectele pe termen lung se vad in boli cronice respiratorii si cardiovasculare, dar si in unele acute precum infectiile respiratorii la care sunt predispusi cei care sufera asaltul poluant.

Ce inseamna un aer poluat pentru un pacient care se recupereaza in urma unui cancer de plamani?

Poluarea, ca si reluarea fumatului, la un pacient cu cancer poate insemna agravarea evolutiei bolii, declinul functiei respiratorii si scurtarea duratei de supravietuire daca a fost un caz inoperabil si nevindecabil chirurgical. Pentru cancerul vindecat chirurgical inseamna risc de recidiva.

Dar in cazul pacientilor transplantati, avand in vedere ca au inceput din acest an sa fie realizate si la noi transplanturi de plamani?

Exista acelasi risc de instalare a unor complicatii similare cu cele inregistrate la cei netransplantati cu un element in plus: riscul de infectii este mai mare.

Medicul Cătălin Cîrstoiu, propunerea PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, a ajuns la Guvern pentru a discuta cu liderii coaliției. Ședințe la PNL și PSD București
Medicul Cătălin Cîrstoiu, propunerea PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, a ajuns la Guvern pentru a discuta cu liderii coaliției. Ședințe la PNL și PSD București
Medicul Cătălin Cîrstoiu a ajuns, marți, 19 martie, la Palatul Victoria pentru a discuta cu liderii coaliţiei, acesta urmând să fie anunţat oficial drept candidat al celor două partide la...
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PNL şi PSD Bucureşti vor avea o întâlnire, marţi, 19 martie, cu consilierii municipali social-democraţi şi liberali pentru a cere convocarea unei şedinţe de Consiliu General...
#Florin Mihaltan cancer pulmonar cauze, #cancer plamani simptome, #poluare cancer plamani , #spital