Ziare.com

"Traim intr-o tara comunista. E timpul sa nu mai mintim" Cine si cand va fi sanctionat daca refuza preventia Interviu

de Ioana Ene Dogioiu, Senior editor
Marti, 09 Februarie 2016, ora 07:05

   

"Traim intr-o tara comunista. E timpul sa nu mai mintim" Cine si cand va fi sanctionat daca refuza preventia Interviu
Scopul Agentiei Nationale de Preventie in Sanatate nu va fi sa faca analize, ci descoperirea de boli cronice in stadii incipiente. Nimeni nu are o bagheta magica, lucrurile nu se pot intampla peste noapte. Nu putem face preventie pe toate domeniile deodata, afirma deputatul liberal Horia Cristian, unul dintre initiatorii controversatului proiect.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, Horia Cristian, medic de profesie, a explicat ca in Romania nu se face preventie, desi statul ar fi obligat legal sa o faca, pentru ca nu exista o comanda unica, o persoana care sa raspunda politic cu capul pentru un plan de preventie.

"Noi cheltuim 250 de euro/locuitor, iar Germania 3.300. Traim intr-o tara comunista, in care contribuie milioane de oameni cu 5,5% din venituri si vrem sa avem sanatate ca in Germania unde contribuie toti cu 15% din venituri".

"Statul trebuie sa faca programe de preventie, sa le faca publicitate, sa dea bonsuri si peste 5-10 ani, cand va hotari Guvernul, prin contractul cadru cu CNAS pot aparea si penalitatile. Legea nu le introduce, ci da doar posibilitatea Casei sa le introduca in contractul cadru la un moment dat."


De ce aceasta lege? Vreti sa faceti economii pentru stat prin taierea din banii bolnavilor, dupa cum ati fost acuzati?

Eu le multumesc celor care au deschis subiectul pentru ca avem o dezbatere reala pe lege. Asa functioneaza democratia, e foarte greu sa faci o schimbare adevarata.

Motorul acestei legi este Lucia Varga. In urma cu cativa ani, ea tot promova mamografia in randul femeilor si la un moment dat a realizat ca nu-si facuse una demult. A facut-o, a descoperit un cancer de san si dupa toate tratamentele e vindecata.

Un an si jumatate a pus presiune pe mine pentru aceasta lege si am pornit de la intrebarea de ce nu functioneaza preventia in Romania? Pentru ca avem o gramada de institutii diferite care se ocupa de ea: ministerul, DSP-urile, Institutul National de Sanatate Publica, directiile sanitare, consiliile judetene, locale, spitalele, medicii de familie. Toata lumea si nimeni de fapt. Copilul cu multe moase ramane cu buricul netaiat.

De ce anume ar trebui sa se ocupe ele? Ce programe de preventie avem in acest moment in Romania?

Avem niste "programele" care nu dau rezultate. Va dau un exemplu. OMS spune ca la o populatie ca a Romaniei trebuie vaccinate antigripal 1-3 milioane de persoane ca sa opresti valul pandemic. Romania a cumparat 500.000 de doze de vaccin si a folosit 300.000 pentru ca se ocupa toti si nimeni, de fapt.

Daca ne-ar lovi o pandemie, am putea avea un milion de bolnavi, iar cu o medie de cinci zile de concediu medical si costuri de 100 de lei/zi ar insemna un miliard cost in economia nationala. Ar trebui sa avem o comanda unica, o persoana care sa raspunda politic cu capul pentru un plan de preventie

Adica o "comitie" noua, Agentia Nationala de Preventie. Alti bani, alta distractie. De ce ar fi ea mai eficienta?

Agentia nu inseamna o noua structura, ci o alta structura, care sa includa toti oamenii care se ocupa si acum, dar care sunt raspanditi in nu stiu cate institutii diferite. Ii adun sub o singura umbrela, cu un singur responsabil. E o concentrare de forte.

Cea mai mare problema a ONG-urilor care lucreaza in depistare e ca nu stiu cu cine sa discute, nu exista o conducere unica, nu exista comunicare si fiecare arunca problema de la unul la altul.

Aceleasi ONG-uri care acum critica legea?

Am facut dezbateri cu cei care acum se comporta ca si cum nu ar fi auzit de lege. Am discutat cu toate ONG-urile care se ocupa de sanatate, vreo 35, inclusiv cu organizatiile de pacienti. Eu am fost personal in 6 regiuni, ne-am intalnit cu medici, pacienti, ONG-uri, Casa de sanatate. Ne mai intalnim de 100 de ori. E bine sa dezbatem si, daca trecem de psihoza culpabilizarii si discutam cu subiect si predicat, poate facem un pas inainte. Sigur ca legea e perfectibila.

Propuneti in lege ca Agentia urmeaza sa gestioneze pentru preventie 10% din bugetul Sanatatii. Cum ati ajuns la procentul acesta?

E o cifra. Dar trebuie sa fie clar ca preventia tine de stat si, de aceea, trebuie facuta din banii de la buget, nu din banii asiguratilor. Banii asiguratilor trebuie folositi doar pentru tratament.

Daca o sa ajungem la mecanismul de functionare a Agentiei, veti vedea si cum sunt stabilite sumele. In SUA legea asta avea 1.000 de pagini, la noi tehnica legislativa inseamna legi subtiri care nu explica si cum functioneaza urmate de norme de aplicare.

Legea introduce obligativitatea statului de a asigura preventia....

Si acum statul e obligat sa o asigure. Cititi Legea 95 si va dau lacrimile: e o chestiune sublima care lipseste cu desavarsire. Statul este incapabil sa asigure preventia, in acest moment este ineficient.

Si cum o sa-l oblige legea dvs sa fie mai eficient? Ce va face diferit si concret noua Agentie?

Este momentul sa nu mai mintim, sa spunem ca avem de toate si totul este peferct. Sa nu mai spunem ca avem concurs si oamenii numiti prin concurs. Eu vreau ca premierul, indiferent cum se numeste el, sa-si asume politic numirea unui om in fata Agentiei care trebuie sa indeplineasca aceste obiective, iar daca nu le indeplineste sa fie demis.

Trebuie sa ajungem sa schimbam guverne si partide pe subiecte adevarate, nu pe mici si bere.

Si daca puneti un geniu in fruntea Agentiei, cum anume ganditi sa faceti dvs preventia intr-o tara cu un deficit de 600 de medici de familie sau cand lista de asteptare pentru o mamografie decontata de Casa este de saptamani, daca nu luni?

Nimeni nu are o bagheta magica, lucrurile nu se pot intampla peste noapte. Nu putem face preventie pe toate domeniile deodata. Si explicatia e simpla. Noi cheltuim 250 de euro/ locuitor, iar Germania 3.300. Traim intr-o tara comunista, in care contribuie milioane de oameni cu 5,5% din venituri si vrem sa avem sanatate ca in Germania unde contribuie toti cu 15% din venituri.

Legea prevede un consiliu care conduce din punct de vedere stiitific agentia, format din reprezentantii celor mai importante societati medicale. Ei vor spune: anul acesta, de exemplu, facem preventie pe hipertensiune, insuficienta cardiaca, cancer pulmonar si de col. Eforturile se vor duce in special in directiile acestea. Si in fiecare an adaugam ceva in plus.

Chestiunea medicilor de familie este o alta problema care vine impreuna cu aceea a preventiei.

Eu zic ca sunt una in continuarea celeilalte. Nu trebuie sa ai intai medicii ca sa poti face preventia?

Daca vom astepta medicii, cum ii asteptam de 15 ani, nu vom mai face niciodata preventia.

Dar ce facem in satul fara medic? Cine sa faca acolo preventia, sa scrie biletul de trimitere pentru examenul mamografic sau Papanicolau, sa masoare tensiunea etc?

Trebuie sa cream mecanismele de stimulare pentru a atrage medicii acolo, inclusiv din partea autoritatii locale.

Ce va face concret Agentia diferit de ce se intampla acum?

Alocarea de resurse nu se poate face la gramada. Poti sa cumperi 5.000 de mamografe la un moment dat si nu ai facut nimic. In 2007 am contractat la Casa Timis 1.000 de teste Papanicolau cu laboratoarele. S-au decontat 100, pentru ca pacientele n-au venit, medicii n-au recoltat si laboratoarele n-au facut. Nu e suficient sa contractez mii de teste, important e sa conving omul sa vina la tratament.

Agentia e obligata sa gaseasca instrumentele pentru alocarea inteligenta de resurse. Instrumentele inseamna sa cautam anumite grupe de risc, nu sa cautam, de exemplu, hipertensiune la toti pacientii de pe lista intre 9 si 99 de ani.

In dosarul de sanatate, cand va fi functional, se va vedea ca tatal lui Horia Cristian a murit de o boala cardiaca si are un frate bolnav de hipertensiune, deci este foarte probabil sa aiba o boala cardiaca. Nu voi chema la control toti pacientii de pe lista, ci il voi chema pe Horia Cristian cand face 50 de ani. Va primi un mail acasa, daca nu raspunde va fi sunat, poate fi trimisa asistenta la el si daca nu se prezinta inseamna ca nu il intereseaza propria sanatate.

La fel si cu mamografia la anumite grupe de risc, nu pentru toata lumea la gramada. Asta inseamna sa folosesti eficient resursele. E un nou concept care se numeste cost-echivalenta. Trebuie sa cautam sa alocam resursele acolo unde e nevoie de ele. Asta o poate face un om care raspunde politic.

Multi se tem ca vom avea o alta forma a "programului Nicolaescu" din 2007-2008, analize pentru toti, care a costat mult, fara efecte palpabile.

Sa stiti ca programul acela a costat cu mult mai putin decat s-a vehiculat, vreo 40 de milioane de euro, si a avut rezultate. In unele judete a dus la dublarea numarului de persoane depistate cu diabet, cu hipertensiune.

Dar scopul Agentiei nu e sa facem analize, ci preventie, mecanisme de diagnostic precoce. Acum doua zile citeam un articol despre un test care permite sa depistam intr-o picatura de sange 15 tipuri de cancer din 13 organe diferite. S-a pus la punct o baterie de teste pentru cinci cancere diferite special pentru tarile in curs de dezvoltare, foarte ieftin care poate fi folosit de orice medic de familie, exista mamografe mobile, exista teste serologice pentru virusul HPV si fetele care ies pozitive sunt trimise la Papanicolau si monitorizate in continuare.

Noi trebuie sa descoperim boli cronice in stadii incipiente. Si daca reusesc asta pentru ca ii cauta activ in lista lor, medicii vor fi platiti foarte generos.

In cat timp de la intrarea in vigoare a legii vor interveni penalizarile de care s-a speriat lumea?

Ele reprezinta doar o posibilitate. Statul trebuie sa faca programe de preventie, sa le faca publicitate, sa dea bonusuri si peste 5-10 ani, cand va hotari Guvernul, prin contractul cadru cu CNAS pot aparea si penalitatile. Legea nu le introduce, ci da doar posibilitatea Casei sa le introduca in contractul cadru la un moment dat.

Exista modele europene similare?

Toate casele de asigurari din lume au un asemenea model. In Franta sunt 10 boli gratuite, un numar de boli care intra pe compensare majora si daca nu te prezinti la controale decazi dintr-o categorie intr-alta. Toate casele de asigurari din lume au un asemenea model.

Iar sanctiunile, cand si daca vor fi, vor fi aplicate numai celor care refuza clar sa vina se se "caute" nu pe banii lui, ci ai statului. Daca refuzi cu obstinatie, pentru ca nu ai chef, nu-ti pasa sau cine stie ce ai citit pe Net, ai dreptul sa alegi, dar nu ma poti obliga sa te pun inaintea celui care a ales sa traiasca sanatos, sa vina la toate controalele.

Va fi valabil si in cazul copiilor a caror vacinare e refuzata de parinti?

Problema nu e ca parintii refuza, ci ca statul a esuat in a informa corect. Si nu informezi facand reclama la TV. Vaccinarea trebuie sa devina un subiect atractiv pentru medicii de familie.

Agentia ar trebui sa cumpere vaccinurile si sa le spuna medicilor de familie: va platesc generos pentru vaccinare daca atingeti obiectivele OMS, adica pentru vaccinare antipolio - 90%, antigripala - 20% din adultii tineri plus copii si batranii etc. Nu ai atins procentul, nu ai explicat, ai o problema. Cei care fac medicina adevarata trebuie premiati.

Conditionati retunarea unor bani platiti pentru asigurare de participarea la o competitie sportiva...

Daca participi, primesti niste bani inapoi, intr-un cont de economii de sanatate. Ei pot fi folositi numai pentru servicii de sanatate sau se adauga pensiei. In Germania anumite case de asigurari au contract cu sali de gimnastica unde te duci cu cardul de sanatate si il bagi in aparat. Se inregristreaza ca ai facut sport si la sfarsitul anului primesti bani inapoi de la asigurator. E acelasi mecanism.

Da, dar dvs vorbiti de competitii, nu de practicarea sportului intr-o sala sau un bazin de inot.

Cum altfel sa verific daca omul face sau nu sport?

Daca nu puteti cu cardul, atunci cu chitanta de la sala de sport, ma gandesc.

Si atunci scrisul de chitante devine sport national.


Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 6133 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
24 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Traim intr-o tara comunista !?

Este uimitor ca din multele idei si afirmatii interesante ale autorului , s-a retinut pentru titlul interviului exact o remarca de-a dreptul stupida prin continutul ei infantil : traim intr-o tara comunista !? Daca aceasta este gandirea de capatai a asa zisului liberal , atunci il descalifica ca aspirant la politica de varf . Sa vii dupa un sfert de secol cu o astfel de sperietoare ieftina si reflexa care a fost lansata si intretinuta cu buna stiinta de propaganda securista neobosita in toti acesti ani denota superficialitate sau amatorisn politic . Putem vorbi intemeiat de o Romanie actuala securista daca vrem sa evidentiem prelungirea reala nefericita a trecutului nostru dar in nici un caz comunista . Securistii vor avea tot interesul si peste alti douazeci si cinci de ani sa se acopere pe ei dand vina pe comunisti pentru tot raul din Romania .

 

"Traim intr-o tara comunista"

Ati vre voi!

 

nu cred ca Ro este pregatita ptr. preventie

Pentru preventie ai nevoie in primul rand de Medici BUNI si apoi de aparatura moderna de diagnosticare.
Un medic mai putin bun poate tranforma preventia intr-un DEZASTRU.
Acest deputat ar putea face un mic experiment si anume sa treaca pe la 3 cabinete medicale ptr. aceeasi problema. Sa ne anunte si pe noi rezultatul!

 
 

Nu este vorba de nicio prevenție!

Ci de diagnosticarea PROCOCE a anumitor boli, ceea ce este o cu tot altă mancare de pește. Fiind o persoană in mod real interesată de prevenție (pentru că doresc să duc o viață cat mai sănătoasă) am discutat cu mai mulți medici practicanți ai medicinii de stat (alopate), iar concluzia mea este că ai mai multe șanse să te informezi cu privire la metodele ințelepte de prevenție de la o babă cu 3 clase decat de la un medic care a trecut timp de 6-7 ani printr-o facultate cu profil medical. După cei 6-7 ani de indoctrinare țintită mintea tanărului/tinerei medic este, in marea majoritate a cazurilor, programată in mod complet și ireversibil pe o singură metodă: prescrierea de chimicale farmaceutice (chimicale care - intamplător?! - se intamplă să aducă anual sute de miliarde de euro profit industriei farmaceutice). Mintea tanărului medic este pur și simplu incapabilă să iasă din cadrul ingust in care a fost indoctrinată.
In concluzie: 1) nu-i cere medicului să te informeze cu privire la prevenție. De ce? Din simplul motiv că așa ceva nu se studiază la facultatea de medicină. Prevenția nu aduce profit nici medicilor, nici companiilor farmaceutice. Or medicina nu este decat una dintre multiplele business-uri practicate cu scopul obținerii unui profit. Dacă iți faci iluzii că este mai mult decat atat atunci nu-mi rămane decat să-mi pară rău de tine; 2) informează tu, in mod personal, cu privire la prevenție și nu-ți lăsa sănătatea proprie in mainele cuiva care in cele mai dese cazuri, deși există și excepții, este interesat mai degrabă de banul tău decat de persoana ta.

Dar domnul din fotografie cine este?

Interlopul Sorin Palesica?

Domnu Horia, care tara comunista?

Intr-o tara comunista presa n-ar fi indraznit sa injure Rusia si pe Putin!...Ati citit vreun ziar romanesc in ultimii 25 de ani, sau visati cai verzi pe pereti!?...

Domna Dogioiu, bravo, halal propaganda, n-am ce zice!
Vai de presa asta, in ce hal a ajuns!

In anii 48-60,era pregătită

Și acum ,după un sfert de veac,NU?

Nu a fost

pregatita niciodata!

Nu zau !

Nu mai faceti domn'e comparatii , ca in Germania santatea este 15 % pentru ca acolo e altceva ! Si in Ro salariul minim este E 200 iar benzina este ca in Germania ! Vreti sa aliniati preturile iar oamenii mor de foame ! Azi maine o sa fie si in Ro 15 % pentru sanatate si nu 5,5 pentru ca nu asa? vreti alinierea , sa fiti si voi ca ''afara'' ! Asta pe pielea omului sarac care trebuie sa plateasca ,5,5 % din nimic ! Ce preventie ca sistemul medical din Ro este varza de Bruxelles ! Sistem comunist ziceti ? Ia mai ganditi-va ....! Ar fi trebuit sa va iubiti tara , sa nu vindeti mastodonti, sa nu furati atat , sa nu faceti afaceri in defavoarea stataului atunci a-ti fi primit nu 15 ci poate 9%! Dar daca nu a existat interes pentru tara , ea s-a dus cu totul la pamant acolo unde sunt si saracii una din cele doua clase !

 

Nici in Romania lucrurile nu se rezumă la doar 5,5%

contribuție la CASS. Domnul inițiator al legii "prevenției" a uitat să amintească că la căruța CASS mai există un actor care contribuie cu 5% (este vorba de angajator).

O TRASNAIE LIBERALA care ar putea provoca gravidelor

avortul spontan ...ai mare grija Alina !

La cite socuri ne mai supun partidele , in dorinta de a epata, e greu de presupus ca te mai poti astepta la ceva bun , dupa atitea rateuri care, au trebuit reparate prin bugetul de stat , ajuns ca o sita sau , epuizat de mult pentru vreo 20 de ani .

Cu aceeasi lipsa de bun simt ni se propune o actiune laudabila care , nu stim cit costa si cine ne da banii.
Nici nu poti sa mai pretinzi ceva de la un clapaug , ce a mai fost ministru si neaparat al sanatatii , sa nu se plictiseasca , convins fiind , ca daca nu-l aprobi , esti pur si simplu dbtc .
Cine mai stie cite ceva, din ce se-ntimpla prin spitale , a observat ca medicii specialisti , isi onoreaza mai intai obligatiile profesionale la spitalele private si , daca ii mai ramine timp mai vine si la un spital de stat , mai mult ca sa se odihneasca .

Domnului ministru liberal si clapaug , i-as rezerva un loc in fata in muzeul Pericolului Inerent , printre inetii secolului trasi in ceara ...ceea ce este , in fond ,
PARTIDUL LIBERAL !

 

Aberatii

Citat din interviu:". Dar trebuie sa fie clar ca preventia tine de stat si, de aceea, trebuie facuta din banii de la buget, nu din banii asiguratilor"-si banii de la buget de unde vin?De pe Marte?
Tara comunista?dl ministru a invatat(cel putin o parte din scoala in acest regim.Si?e si dansul "comunist"?

 

Ceea ce retin e ca vor sa mareasca contributia de la 5,5% la 15%

Rezultatul? Se va fura din sistem de 3 ori mai mult si vom ajunge de unde am plecat sau poate ceva mai rau. Probabil tot acest blablau cu preventia, de parca le-ar pasa de sanatatea noastra, pentru asta e facut.

Nu. Nu traim intr-o tara comunista. Traim intr-o tara condusa de hoti si mafioti.

 
 

 

Deci 7 milioane de contribuabili la 250 euro fiecare

Inseamna circa 2 miliarde de euro incasati anual. Dar pe langa acestia mai sunt inca 4 miliarde de euro incasati din taxa pe tutun care merg tot la Ministerul Sanatatii. Rezulta ca taxele incasate sunt chiar mai mari decat cele din Germania, respectiv de 3 ori mai mari de 5.5%. Ar fi interesant de aflat unde se cheltuie acesti bani anual.

 

asemenea tampenie .. mai rar ...

in primul rand ..
"Da, dar dvs vorbiti de competitii, nu de practicarea sportului intr-o sala sau un bazin de inot.
Cum altfel sa verific daca omul face sau nu sport?
Daca nu puteti cu cardul, atunci cu chitanta de la sala de sport, ma gandesc.
Si atunci scrisul de chitante devine sport national."
numai din asta si se poate vedea incompetenta acestui personaj ...

pe de alta parte , aceasta gaselnita 'liberala' are un singur scop , scopul absolut al statului : sa iti ia bani (cat mai multi si din ce in ce mai des) si sa nu dea nimic inapoi !

plateste taxe , plateste impozite , biruri , accize ..etc .. dar cand vrei ceva sa vina inapoi de la statul postdecembrist .. primesti rapunsul ca nu suntem stat comunist sa dam la oameni , ca 'la munca' ..etc !
dar la luat bani din munca altora sunt primii !

ps. era zilele trecute un calcul , cum ca din banii pe acciza de tutun se strang sume egale cu tot bugetul sanatati ... oare unde ajung banii astia ?

 

Cu alte cuvinte...

Și cu banii luați, și cu buza umflată!

Societatea si dezinteresul pt tine !

Domnule Dr Horia, amintiti de programelul(dupa cum afirmati) de prventie prin renumitul vaccin ! Ca sa opresti valul pandemic ar trebui vaccinati intre 1 si 3 mil de persoane ! V-ati intrebat oare de ce lumea nu doreste sa fie vaccinata ? V-ati intrebat de ce din 500 mii vaccinuri cumparate a-ti folosit doar 300 mii ? Ceva nu este in regula , nu asa ? Cica '' daca ne-ar lovi o pandemie ar putea sa fie 1 mil bolnavi ! V-ati intrebat oare daca nu ar fi invers ? Lumea(citita) este in general impotriva vaccinului care implica foarte multe riscuri ! Daca ststul este incapabil sa asigure preventia atunci cum/ de ce o instituiti? Vorbiti de lipsa medicilor care au plecat cu miile in Occident ! Putea statul sa opreasca aceste exod de creiere ? Cred cu desavarsire ca acea tara care nu stie si nici nu lupta pentru a-si tine valorile acasa se poate ''mandri'' cu titulatura de stat slab, incapabil sa rezolve probleme spinoase ale unei societati in formare ! Exemplele nu vin doar din domeniul medical ci din toata sfera de activitate unde colac peste pupaza, exista dezinterese majore si explozii de elanuri a principiilor primare(a se citi avantul spre castigul in intersul personal ), in detrimentul bunului mers al societatii! In Ro poti sa platesti de 3 ori la sanatate iar daca vrei sa mergi la dr de familie , iti da trimitere dar programarea se face peste 2 luni ! In cazul acesta trebuie sa mergi la particular ca nu poti sa astepti atat timp ca sa te consulte dr respectiv pt ca te imbolnavesti mai rau , nu? Atunci, nu s-a intalnit hotul cu prostul?

Ce simplu se poate face totul prin medicul de familie, fara lege de

...partid,emitand o lege care obliga la o vizita medicala periodica ANUALA,axata pe anumite boli urmarite de ministerul sanatati.
Medicul de familie sa propuna analizele cerute de ministert, numai unor grupuri de persoane,care ar avea un risc de imbolnavire.
Referitor la vaccinare, sunt vaccinuri obligatori, facute odata in viata,iar altele numai in caz de pandemii.

Eu de exdemplu consum musturoi,inmiere de albine in sezinul de bgripa si nu amk fost bolnav de gripa din anul 1964, adica de 50 de ani, pe cand fica-mea si copii, umbland la scoala unde apare un risc real,se imbolnaveau anual de o forma de gripa.
Ele nu suporta mirosul de usturoi.

 

Unii care au nascut odata balauri, ramin minjiti de dubii !

1. Observ ca , in acceptiunea politicienilor, tara nu mai e a noastra, ci a lor !
Refuzi sa dansezi dupa cum ti se cinta? Esti amendat!
Nu conteaza ca n-ai medic in sat, nu conteaza ca n-ai medic specialist in tot orasul, tot ce conteaza este ca Preventia e sublima, mai ales ca e americana !
De ce zic ca tara nu mai e a noastra ci a lor?
Pentru simplul motiv ca ne conduc cu biciul, nu cu dragoste!

Poate ca Preventia incepe cu pasul:
HAI SA NE LUAM TARA INAPOI !

Asta e primul pas care va duce la insanatosi poporul! ( spre ex. nu-l va mai durea capul ascultind ineptii!)

2. Ce spune domnul din articol, suna cam asa: e clar ca avem furnici in casa si, pentru a le stirpi, trebuie sa scanam toata casa.

E foarte bine ce zice domnul dar, oare PRIMUL PAS NU CUMVA INCEPE CU GAURA PRIN CARE TOT INTRA FURNICI IN CASA?

In capul meu asa sta treaba, mai intii m-as duce sa astup gaura !

Asa ca , Preventia despre care vorbiti si care dincolo de orice dubiu inseamna baza medicinei, TREBUIE CONSTRUITA PE O TEMELIE !

Domnul din articol vrea sa o implementeze fara temelie !

3. Temelia inseamna sportul, ce maninci, ce bei,ce respiri!

Degeaba initiezi un screening national cu scopul de a identifica boli in stadii incipiente, daca nu o faci pe fondul reducerii probabilitatii de aparitie a bolilor!

Ce vor ei suna cam asa: nu ne intereseaza numarul bolnavilor! Ei pot fi din ce in ce mai multi !

Pe noi ne intereseaza DOAR sa le identificam TUTUROR boala in stadiu incipient!

Ma gindeam ca ideea e sa facem ce-om face pentru ca sa avem mai putini bolnavi! Iar pe aia care-i avem, DA, sa-i identificam in stadii incipiente!

4. Daca pur si simplu nu te poti abtine si chiar vrei sa folosesti banii statului cu mare, mare eficienta, atunci primul pas ( pe alt palier, dar tot primul!) inseamna sa investesti in productia de medicamente in fabrici de stat ( nu prea mai sint, ca le-ati matrasit si p-astea, dar ..ce mai e!)

Alfel spus, dupa ce rezolvati partea cu ce mincam , ce bem, ce respiram si ed. fizica, va apucati sa rezolvati si partea cu medicamentele, ca noi sintem o natiune, (cu toate ca nu va vine sa credeti!) altfel spus, productia de medicamente (cu cercetarea aferenta, evident!) trebuie sa fie politica fundamentala in Ministerul Sanatatii !

Chiar sintem o natiune si, astfel, este dincolo de orice dubiu ca trebuie sa capacitam energiile natiunii cu scopul de a avea productie proprie de medicamente!

Despre Cantacuzino nu va mai spun nimic ! Deja stie o tara-ntreaga ca voi l-ati pus pe butuci ! O referinta mondiala ati pus-o pe butuci!

5. Rezumatul e simplu:
Ati reusit sa tavaliti prin dubii si Preventia in Medicina!
Preventia in medicina NU de voi trebuie implementata!
Trebuie sa apara si unii care "tin" cu tara!

 

Preventia ca preventia dar Agentia ne omoara

Preventie se poate face si fara ordine de sus si ,mai ales, fara Agentie (ce de posturi grase viseaza liberalii si mai ales multi ,multi bani).Dl. Nicolaescu ,cel care a politizat complet spitalele din Romania, are idei putine dar fixe. Data trecuta a tocat pe analize (cele mai multe facute ,,din burta")sute de milioane de euro si a umplut conturile laboratoarelor particulare ,care au rasarit ca ciupercile dupa ploaie.

 

Traim intr-o tara... pupin..urista.

Cea mai parsiva lege pe anul acesta. Sub masca preventiei facuta cu japca, sub amenintarea penalitatile bolnavilor, asigurati de-o viata, se ascunde inventia unei noi agentii a unor baieti destepti, care sa suga fonduri subsatantiale ale sanatatii. Cancerul, gripele, sida, ebola, zika, etc. sunt raspandite si inoculate in mod criminal pentru profiturile uriase ale industriei "pharma". Medicamentele si vaccinurile sunt un cutit cu doua taisuri. Nu vedeti ca peste 80% dintre reclame sunt la medicamente?

 

Felicitări Domnule Doctor!

Doctor și după aceea deputat,indiferent de culoare politică.Căci prevenția a existat intr-un regim hulit de inși la comandă și fără a-i recunoaște și măsurile bune și foarte bune in anumite domenii și ani.
De pildă,de la grădiniță an 1949-50,eram des vizitați de medici,cantăriți,măsurați,mers la radiolog,untură de pește,stomatolog,...Și acum,nimic!!
Sigur,nu mai poate fi desemnată o persoană responsabilă politic ori profesional,pentru lipsa de prevenție,căci sunt
bune mișcările politice,măcar pentru scuturarea prafului,dar o lege a PREVENȚIEI,e OBLIGATORIE.Urmărindu-i efectele in timp de 3-5 ani,se pot introduce ceva obligații și chiar penalizări.
V-am ințeles prin ce-mi aduc aminte de acum mai bine de 60 de ani,dar și prin lipsa prevenției care m-a adus brusc in fața unui verdict:valvele cu probleme,una obligatoriu de operat.Căci am fost fumător de la 18 ani ,vreo 40 de ani,am inhalat praf de cretă peste 4 decenii .
Politicienii,dar și unii profesioniști in domeniu,sunt speriați și atacă proiectul,din mai multe motive.
Cați pensionați pe caz de boală,cu boli cronicizate brusc,le aduce unora venituri grase?Dar asistați sociali?
Cată muncă in plus iar reveni acum in penuria de specialiști și sunt multe cazuri cand există aparatură,dar lipsesc utilizatorii(nu pacienții")?
Cat de greu mai poate reDEveni Romania echilibrată și apoi să se compare,prin cale ascendentă,cu țări ca Germania Anglia,Olanda,etc?
De recunoscut,PREVENȚIA și in EDUCAȚIE și in ECONOMIE, ce pot deveni(au devenit?) boli cronice ale sistemului dictat de BANI!.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor