Un nou caz controversat: Medicii refuza sa transfere un pacient cu arsuri grave, iar familia, disperata, nu are acces la informatii vitale

Joi, 15 Noiembrie 2018, ora 15:07
7511 citiri
Un nou caz controversat: Medicii refuza sa transfere un pacient cu arsuri grave, iar familia, disperata, nu are acces la informatii vitale
Foto: Arhiva Ziare.com

Un accident s-a produs pe 8 noiembrie la Cernavoda. Rezervorul unui TIR a explodat, soferul suferind arsuri grave, pe jumatate din corp. A fost dus cu ambulanta la Spitalul din Medgidia, apoi transferat la Constanta si in final la Bucuresti, la Sectia de Arsi de la Spitalul Floreasca.

A prins liber unul din cele 11 paturi pe care le avem in tara pentru mari arsi. Familia doreste transferul in strainatate. Nu pentru ca nu ar avea incredere in echipa medicala, ci in sistem. De 3 ani de zile, de cand incendiul de la Colectiv a aratat in cel mai crud mod cu putinta cum poti sa supravietuiesti focului mistuitor, dar nu si sistemului medical din Romania, nimeni nu mai are incredere.

Cu totii am vazut ranile supravietuitorilor, am ascultat suferintele la care au fost supusi si marturii ale medicilor din strainatate care au spus ca au mai vazut asemenea sechele doar la ranitii tratati cu improvizatii in teatrele de razboi.

Lor li se spusese ca nu au de ce sa fie transferati, pentru ca "avem de toate". Asa i se spune acum si familiei pacientului din Constanta.

Sunt sau nu conditii in Romania pentru marii arsi?

Tot pe 8 noiembrie, cand se producea accidentul, un tanar murea chiar in ziua in care ar fi implinit 28 de ani. Alexandru Gabriel suferise arsuri pe 75% din corp in urma unei explozii ce a avut loc intr-un bloc din Piatra Neamt. A fost plimbat intre spitale, pentru ca la acel moment nu exista nici macar un singur pat liber si in final a fost transferat in Belgia, acolo unde s-a si stins.

Contractase din spitalele pe unde a fost plimbat in tara doua bacterii, iar medicul roman care l-a preluat in strainatate a sustinut ca procedurile la care ar fi fost supus pacientul la noi nu ar fi fost complete.

Chiar in legatura cu acest caz, ministrul Sanatatii, Sorina Pintea, a declarat clar ca "Romania nu poate sa trateze pacientul care are arsuri mai mari de 50 la suta din suprafata corpului. Aceasta este parerea mea, ca nu se poate trata in Romania in conditii de maxima siguranta si in conditiile in care se afla acest pacient".

Acum, familiei pacientului din Constanta i se spune ca poate fi tratat in tara. Aceeasi explicatie, data cu siguranta: sunt conditii. Ce nu se stie cu siguranta si se schimba de la spital la spital, de la medic la medic si de la ora la ora este procentul din corp pe care pacientul are arsuri. Este exact procentul de care ar putea depinde luarea unei decizii. Sorina Pintea spune ca peste 50% nu e sigur in Romania. La pacientul din Constanta, procentele vehiculate de medici variaza intre 30 si 55. Un procent vital pentru luarea unei decizii, cu care medicii jongleaza intr-un mod revoltator.

Cercul vicios al birocratiei, unde pacientul e mereu ultima veriga din lant

Pentru ca un pacient sa fie transferat in strainatate, in baza formularului E112, adica decontat de Casa de Sanatate, in baza cotizatiilor platite de-a lungul vietii, exista doua conditii principale, dupa cum gasim chiar pe siteul CNAS:

  • 1. Tratamentul sa se ragaseasca in pachetul de servicii de baza de care beneficiaza asiguratii romani.
  • 2. Tratamentul nu i se poate acorda in intervalul de timp necesar in Romania, luand in considerare starea curenta de sanatate a persoanei solicitante si evolutia probabila a bolii.

Pentru ca punctul 2 sa fie bifat, medicul si spitalul unde pacientul e tratat trebuie sa recunoasca faptul ca nu au conditiile sau stiinta necesare pentru a-l face bine. Si de aceea si la Colectiv am vazut multe acuzatii ca vieti au fost pierdute din cauza unor orgolii.

In cazul de fata, medicul de la Spitalul Floreasca nu a declinat competenta, asigurand ca exista toate conditiile pentru ca pacientul sa primeasca tratamentul de care are nevoie. Am cerut informatii suplimentare de la la medicul Bogdan Oprita, purtatorul de cuvant al Spitalului Floreasca.

"Daca cineva doreste sa fie transferat, nimeni nu se poate opune. Spitalul Clinic de Urgenta nu s-a opus transferului. Familia doreste ca pacientul sa fie transferat in baza legislatiei europene, prin care spitalul sa-si asume declinarea de competenta, ca nu poate fi tratat aici. Medicul care il ingrijeste spune nu si seful de sectie spune ca in momentul de fata avem la dispozitie tot ceea ce este nevoie sa il tratam: avem la dispozitie medicamentele, salile de operatie, avem la dispozitie sectiile moderne de arsi.

Pacientul este internat de vineri in sectia de arsi, a fost internat in unitatea de terapie intensiva a pacientului ars grav de la inceput, el avand arsuri pe aproximativ 40% suprafata corporala si arsuri pe caile aeriene superioare. Evolutia lui in momentul de fata este una usor favorabila, adica nu mai este la fel de grav ca atunci cand s-a prezentat in Unitatea de arsi. Daca familia doreste ca acest pacient sa fie transferat, poate sa faca demersurile legale catre Casa de Asigurari si catre oricine doreste. Dar medicul curant este cel care decide daca il transfera sau nu-l transfera", a declarat miercuri, pentru Ziare.com, dr. Bogdan Oprita.

In plus, purtatorul de cuvant al unitatii spitalicesti spune ca familia trebuie sa se ocupe de gasirea unui loc la un spital in strainatate. Si, de vreme ce acest lucru nu ar fi facut prin formularul E112, costurile nu ar fi decontate de statul roman.

"Spitalul Clinc de Urgenta nu se opune transferului acestui pacient si va pune la dispozitia familiei raportul medical si documentele de care are nevoie in vederea demararii demersurilor pentru transferarea lui. Dar demersurile trebuie sa le faca familia, si nu spitalul de urgenta.

Pe de alta parte, in momentul in care initiezi un transfer trebuie ca tu, cel care initiezi transferul, sa gasesti si unde sa-l transferi. Trebuie sa ai un acord, unde il duci? Suntem in situatia in care familia spune vrem sa-l transferam, ocupati-va. Din moment ce medicul spune ca el poate fi tratat in spitalul de urgenta, trebuie sa se ocupe spitalul de urgenta?

Stiti cati pacienti vin in spitalul de urgenta? Poate ca avem o trauma si familia vrea sa-l transfere in Austria la AKH, spune am auzit noi ca acolo este tratat mai bine. Eu, ca si spital de urgenta, discutand pragmatic si legal, pot eu sa fac demers pentru ca vrea familia sa-l transfere undeva in afara tarii? Aici suntem intr-o situatie similara", a conchis medicul Oprita.

Datele medicale, greu de aflat

Am stat de vorba si cu sotia pacientului in cauza, iar povestea ei arata partea putreda a unui sistem dezumanizat. In primul rand spune ca abia marti a aflat, la o saptamana de la accident, care e suprafata pe care sotul sau este ars.

"Are arsuri pe 45%. Pana astazi nu am stiut, astazi am scos de la Registratura din Constanta, pentru ca la Bucuresti nu mi-au dat nimic la mana. Mi s-a spus sa fac cerere la Registratura, am intrebat in cat timp iese, eu stiam ca in termen de 30 de zile. Dna doctor a spus ca nu stie ea, ca habar n-are, sa ma interesez.

Din actele din Constanta reiese ca are 45% arsuri pe corp, arsuri de cai aeriene, starea lui este critica. De ieri nu stiu exact care e starea lui, ca m-am intors in Constanta sa incerc sa mai iau niste acte, sa incerc sa fac ceva. Joi ma voi intoarce in Bucuresti.

Pana alaltaieri mi s-a spus ca are 45-40-50-55% arsuri, alaltaieri medicul de garda i-a spus unei fete de la Colectiv, care a intervenit si ea si a intrebat, i-a spus ca are 55% suprafata afectata. Dupa o ora avea 30%. Deci eu nu stiu care este starea lui cu adevarat. De la Registratura din Constanta am primit 45% arsuri - fata, cap, sclap, torace, maini", a declarat, pentru Ziare.com, Monica Serban, sotia pacientului.

"Medicii sunt minunati, de infectii mi-e frica, de lipsuri"

Am intrebat-o daca a facut vreun demers pentru solicitarea de transfer.

"Nu. Eu am vorbit cu medicul, am inteles ca procedura este intre spital-spital, nu se poate face altfel. Medicii de la Floreasca au spus ca se poate trata si in Romania. Eu le-am spus ca vreau sa-l transfer afara si mi-au spus ca nu se poate pentru ca ei sunt in stare sa-l ingrijeasca aici. Eu nu contest lucrul asta, Doamne fereste!

Medicii au fost minunati, cel putin cu mine, cu el nu am vazut ce s-a intamplat acolo, nu am intrare. Si in Urgenta la Constanta, la fel, s-au purtat exemplar. Dar imi este frica de infectiile acestea intraspitalicesti, de lipsurile din spital, mai ales la cat de grav este el. Daca era o chestie usoara, nu era nicio problema, dar in cazul lui situatia e foarte grava.

Am discutat cu dl doctor, mi s-a spus ca este ingrijit cum trebuie in Bucuresti, ca nu este nevoie de transfer, dar ati vazut ultimele cazuri, Colectivul, baiatul din Piatra Neamt... Tocmai din cauza asta vreau sa ajunga afara. Medicii n-au nicio vina, dar lipsurile din spital sunt multe si le stim cu totii", ne-a mai spus Monica Serban.

Un sistem care are de toate, mai putin increderea cetatenilor

Iar ceea ce a retinut despre procedura din discutiile cu personalul medical difera de ceea ce ne-a explicat purtatorul de cuvant al Spitalului Floreasca.

"Din cate am inteles, de la Floreasca ar trebui sa vorbeasca la spitalul din Belgia si sa incepem procedurile. Incercam sa facem tot ce putem pentru transfer, poate ne ajuta Dumnezeu. Alta speranta nu mai am, am vorbit si cu dl Arafat (Raed Arafat, secretar de stat MAI, sef Departamentul pentru Situatii de Urgenta, n.red.), si cu dna Pintea (Sorina Pintea, ministrul Sanatatii, n.red.) . Mi-au spus ca decizia este a spitalului. Eu incerc mai departe sa fac tot ce se poate", ne-a mai spus Monica Serban.

Este vorba de un roman care si-a indeplinit obligatiile fata de statul roman, o femeie care stie ca sotul ei este in stare critica, disperata sa obtina informatii si ingrozita ca ar putea sa nu faca totul pentru ca el sa traiasca. Care a ajuns pana la ministru si la secretarul de stat, dar nu poate sa afle procentul din corp pe care este ars sotul ei.

De ce la sapte zile de la producerea accidentului, familia pacientului nu ara acces la datele medicale exacte? De ce la sapte zile de la producerea accidentului nu poate spune nimeni cu certitudine care este procentul din corp cu arsuri? De ce nimeni nu ii explica exact familiei pacientului care ii sunt optiunile si ce presupune exact fiecare dintre acestea? Sunt intrebari la care nu avem inca un raspuns.

Vedem doar ca acest caz, venit la atat de putin timp dupa ce un tanar ars a murit si dupa ce am comemorat cu durere si deznadejde trei ani de la Colectiv, ne arata din nou un sistem care trateaza cu aroganta, cu suficienta pacientii si familiile lor si care manipuleaza informatia cat sa dea bine. Un sistem de care pacientii au ajuns sa se teama ca de boala, in loc sa se duca avand speranta vindecarii. Un sistem unde nu pacientul este pe primul loc. Nu are nici macar acces la informatii si nu isi poate exercita drepturile ce vin odata cu plata cotizatiilor intr-o tara europeana.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#situatie spitale Romania arsi Colectiv , #spital