Un singur supraveghetor la o sectie cu 40 de paturi, la Psihiatria Spitalului Judetean din Focsani

Joi, 05 Septembrie 2019, ora 08:24
3146 citiri
Un singur supraveghetor la o sectie cu 40 de paturi, la Psihiatria Spitalului Judetean din Focsani
Foto: Arhiva Ziare.com

Un singur supraveghetor pe tura tine sub observatie pacientii internati in cele 40 de paturi ale Sectiei de Psihiatrie de la Spitalul Judetean de Urgenta "Sf. Pantelimon" din Focsani, potrivit sefei Sectiei de Psihiatrie, medicul Gabriela Florea.

"Un supraveghetor exista in permanenta pe sectie, unul de zi si unul de noapte, pentru toate cele 40 de paturi. Sunt situatii in care mai sunt si doi supraveghetori, dar nu tot timpul. Legea nu ne ajuta, pentru ca normarea in sectia de Psihiatrie a personalului medico-sanitar este la fel ca in orice alta specialitate.

Avem acelasi numar de asistenti ca in oricare alta specialitate. Nu se accepta ca pacientul psihic trebuie supravegheat de un numar mai mare de persoane", a declarat, miercuri, sefa Sectiei de Psihiatrie de la Spitalul Judetean Focsani, Gabriela Florea.

Sectia de Psihiatrie are 40 de paturi, dar de multe ori numarul pacientilor depaseste cu mult capacitatea de cazare.

"Suntem singura sectie de Psihiatrie acuti din judet. Avem 40 de paturi de acuti si deservim o populatie de 300.000 de locuitori din intreg judetul. (...) Se intampla sa avem cazuri pe care nu avem unde sa le putem interna. Am avut luni in care am avut gradul de ocupare a paturilor si de 120 - 130%", a spus medicul Gabriela Florea.

Potrivit acesteia, adresabilitatea sectiei de Psihiatrie a crescut foarte mult in ultimul an, printre pacienti numarandu-se dependenti de droguri, recidivisti sau agresori familiari.

"Patologia care predomina la Psihiatrie este legata de consumul de alcool, cu toate complicatiile ei. Mai nou, in ultimele luni s-a adaugat si consumul de droguri, care a devenit frecvent. Incepand cu anul 2019 a crescut foarte mult adresabilitatea la nivelul sectiei de Psihiatrie acuti.

Am constatat un aflux mare al pacientilor cu antecedente penale, uneori recent externati din penitenciare. Ni s-a intamplat sa fie eliberat din penitenciar in urma cu trei zile, sa mai comita ceva si sa fie adus in sectia de Psihiatrie. Suspecti in anumite cazuri de infractiuni, care fac amenintari multiple la adresa integritatii personalului medico-sanitar si implicit a familiilor acestora. Tulburari de comportament in cadrul familiei. Primesc ordin de restrictie in ziua respectiva si sunt adusi in sectia de Psihiatrie pe motiv ca primariile nu pot sau nu au asigurat inca o locatie in care sa fie dusi.

Dincolo de internare, nu suntem sprijiniti de nimeni in vederea externarii. Pacientul practic nu are unde sa se duca. Are ordin de restrictie, nu se poate intoarce acasa si nu ne sprijina nimeni in vederea externarii", a precizat Gabriela Florea.

In noaptea de marti spre miercuri, un pacient internat la Psihiatrie pentru consum de droguri a devenit violent si a agresat personalul medical. Pe sectie erau de serviciu un medic, doi asistenti medicali, un ingrijitor si un supraveghetor.

Desi au fost scoase frecvent la concurs posturi de ingrijitor cu atributii de muncitor supraveghetor la sectia de Psihiatrie, acestea nu par a avea prea mare cautare. Pentru ultimul concurs programat a avea loc in cursul zilei de joi nu sunt candidati inscrisi. In acelasi timp, pentru cele trei posturi de asistent medical in cadrul aceleasi sectii s-au inscris nu mai putin de 35 de candidati.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#supraveghetor psihiatrie spital Focsani , #spital