Cu fata la alegatori: Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală. Sociolog: Se vor faulta unul pe celălalt

V.Todirascu: Mafia universitara conduce sanatatea. Anual se deturneaza 1 miliard de euro

Luni, 11 Noiembrie 2013, ora 09:06
2513 citiri
V.Todirascu: Mafia universitara conduce sanatatea. Anual se deturneaza 1 miliard de euro

Senatorul Valeriu Todirascu (Noua Republica) acuza Guvernul ca este "partas la deturnarea a peste 1 miliard de euro din banii asiguratilor, catre mafia universitara a sanatatii".

"Aceasta mafie universitara reprezinta conducerea reala a sanatatii, la varful pixului careia se afla amanarea aprobarii ghidurilor si protocoalelor clinice, definirea pachetului de servicii de baza, introducerea cardului de sanatate, suprafinantarea programelor nationale sau externalizarea antieconomica a laboratoarelor din spitale.

Toate reformele Sanatatii din ultimii 23 de ani, propuse si implementate de catre acesti baroni universitari ai sanatatii, au esuat in mod lamentabil", sustine Valeriu Todirascu, care acuza toate guvernele de dupa 1989, nu doar Guvernul Ponta.

Senatorul ii acuza pe "pseudo-specialistii" in sisteme de sanatate ca deturneaza catre interesul personal utilizarea resurselor financiare ale Sanatatii, sfidand orice analiza obiectiva a eficientei costurilor sau a impactului bugetar total.

"Subfinantarea este valabila doar pentru pacienti, care trebuie sa aduca de acasa materiale sanitare si medicamente, in timp ce suprafinantarea, constand din costuri uriase si derectionari nejustificate de bunuri si fonduri, a fost si este valabila doar pentru ei, pentru baronii sanatatii, care isi construiesc feude, pe viata si moartea pacientilor.

Confirmarea celor de mai sus vine si din raportul final privind solutiile eficientizarii domeniului sanitar din Romania, emis in ianuarie 2012 de catre NICE International (National Institute for Health and Care Excellence, Marea Britanie) si cu referire la practicile din alte state, inclusiv cele din Regatul Unit si Australia", mai explica senatorul.

Acesta precizeaza ca in raportul emis la comanda Guvernului Romaniei, expertii britanici au inserat "concluzii socante": "Nu exista nicio analiza a pretului, a eficientei costurilor, a impactului bugetar total sau a costului de oportunitate pentru sistemul de sanatate de care sa se tina seama sau care sa influenteze utilizarea oricaror resurse financiare, care sa determine eficienta si asistenta de inalta calitate".

Ce solutii sunt?

Raportul NICE a identificat si solutii pentru sanatate, trebuie doar ca guvernantii sa le aplice.

"Astfel, expertii britanici de la NICE au recomandat ca pentru luarea deciziilor privind alocarea resurselor in Sanatate, implicit si a celor financiare, este necesar sa existe de fapt o Autoritate Nationala de Management in Sanatate (ANMS), care sa aiba o foarte buna colaborare intre MS si CNAS, dar care sa nu fie subordonata politic Parlamentului sau Guvernului.

Prin prisma eficientei gestionarii banilor, din bugetele proprii sau din fondurile europene, implementarii si respectarii procedurilor de lucru in sistem, singura modalitate eficienta de control pentru activitatea autoritatilor de management s-a dovedit a fi auditul extern international, asa cum se aplica acest mod de control de catre autoritati de management din domeniul transporturilor sau fondurilor europene si chiar de catre justitie, asa functioneaza controlul si la Agentia Nationala de Integritate (ANI).

Functionarea ANMS nu ar costa mai mult de 10 milioane de euro anual, dar economia realizata prin stoparea risipei, furtului si eliminarea incompetentei ar depasi cu certitudine valoarea anuala de 1 miliard de euro", subliniaza senatorul Valeriu Todirascu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Copreşedintele partidului REPER, Dragoş Pîslaru, a declarat că, prin retragerea candidaturii medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei de către coaliţie, „mafia patronată de...
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, marţi, 23 aprilie, că Sebastian Burduja, candidatul liberal pentru Primăria Capitalei, este opţiunea care dă speranţe celor care nu s-au...
#Todirascu deturnare fonduri sanatate, #Valeriu Todirascu mafie sanatate, #Autoritate Nationala Management sanatate , #spital