Viata unui copil nascut prematur depinde de existenta unui incubator in maternitate. Ajuta-l sa castige lupta pentru viata

Marti, 28 Martie 2017, ora 07:50
10131 citiri
Viata unui copil nascut prematur depinde de existenta unui incubator in maternitate. Ajuta-l sa castige lupta pentru viata
Foto: Salvati Copiii

Un copil nascut prematur este un copil special, care invata sa lupte din prima zi de viata. Sunt astfel de copii, fragili si cu organele insuficient dezvoltate pentru lumea de afara, care ii uimesc pe medicii in a caror grija sunt. Pentru ca prematurii si medicii sa isi duca lupta pentru viata pana la capat, insa, e nevoie ca maternitatea sa aiba aparatura medicala necesara.

Cauza principala a mortalitatii infantile, a carei incidenta mentine Romania pe primul loc din Uniunea Europeana, o reprezinta prematuritatea si, legat de aceasta, o serie de complicatii in evolutia nou-nascutilor, explica medicul Angelica Filimon, seful sectiei de neonatologie al Spitalul Judetean de Urgenta Arad.

De aceea, maternitatea unde copilul prematur vine pe lume trebuie sa aiba la dispozitie aparatura medicala speciala, pentru a-l putea salva. Totodata, medicul trebuie sa aiba la indemana tot ceea ce trebuie pentru ca, odata salvat, un prematur sa se dezvolte si sa creasca. Un copil nascut inainte de termen, a carui greutate este mica, uneori si sub 1.000 de grame, nu are, practic, nicio sansa la viata, intr-o maternitate fara incubator, spune doctorul Filimon.

"Un incubator mai simplu costa aproximativ 8.000 de euro, iar cu cat este mai performant creste si pretul. Efortul financiar pentru o maternitate este considerabil pentru a avea o dotare corespunzatoare, dar in opinia mea merita din plin", adauga Angelica Filimon, pentru care orice copil este pretios.

Organizatia Salvati Copiii Romania a inaugurat seria dotarilor din maternitati in 2017 cu maternitatea bucuresteana Filantropia. Dintre cei 3.820 de copii nascuti la Maternitatea Filantropia in anul 2016, 403 au fost prematuri, 122 dintre nasteri fiind inregistrate la sarcini sub 32 de saptamani.

Cu o rata a mortalitatii infantile de cinci la mie anul trecut (17 decese), sub media pe tara, care ramane de opt la mia de nascuti vii, Maternitatea Filantropia este un important centru de preluare a nasterilor premature din Bucuresti si localitatile limitrofe, motiv pentru care Organizatia Salvati Copiii Romania a continuat dotarea ei cu un incubator performant, in valoare de 45.000 de lei.

Spitalul Filantropia este cea mai veche clinica de obstetrica si ginecologie din Romania, infiintata in anul 1813. A fost primul spital modern civil din Romania, fiind, de la infiintarea sa un spital de caritate. Aici au activat remarcabili profesori de obstetrica din Romania si a fost prima scoala de moase.

Dotarea Maternitatii Filantropia este primul eveniment al programului de combatere a mortalitatii infantile, pe care Organizatia Salvati Copiii Romania il continua pentru pentru al cincilea an consecutiv. Pe parcursul anului 2017, echipamente performante vor ajunge in 33 de maternitati, din orasele: Bucuresti (4 unitati medicale), Timisoara, Craiova, Mangalia, Deva, Iasi, Bicaz, Targu Neamt, Roman, Pitesti, Caransebes, Barlad, Targu-Mures, Buzau, Brasov, Gura Humorului, Radauti, Botosani, Calarasi, Ramnicu Valcea, Buftea, Bacau, Baia Mare, Tulcea, Drobeta Turnu Severin, Satu Mare, Oradea, Zalau, Caracal, Sibiu, Salvati Copiii alocand un buget total de 2,4 milioane lei pentru acestea.

In anul 2010, la startul programului Salvati Copiii de reducere a mortalitatii infantile, Romania inregistra o rata a mortalitatii infantile de 10,1 la mia de copii nascuti vii, rata care a coborat la 8 la mia de nou-nascuti vii, in 2015. Chiar si asa, Romania ramane pe primul loc in Uniunea Europeana in ceea ce priveste rata mortalitatii infantile, din cauze prevenibile ori afectiuni tratabile, atata vreme cat maternitatea are la indemana aparatura medicala necesara.

Numai in 2016, Salvati Copiii Romania a dotat cu aparatura medicala de specialitate 31 de maternitati, oferind astfel o sansa la viata nou-nascutilor prematur. O parte semnificativa a acestor fonduri, in valoare totala de 355.981 de euro, a venit de la cei care au ales sa redirectioneze 2% din impozitul pe venit, transformand banii, care altfel ar fi ramas in posesia statului, in viata pentru copiii nascuti prematur.

Toti cei care doresc sa sprijine aceasta cauza pot descarca formularele 230 si 200, precompletate cu datele de identificare ale organizatiei, de la adresa http://salvaticopiii.ro/doilasuta/. Acestea trebuie completate cu datele personale, semnate si depuse personal la administratiile financiare sau trimise prin posta, cu confirmare de primire, pana la data de 25 mai 2017. Suma nu trebuie mentionata in formular, ea urmand sa fie completata de administratia financiara.

Citeste si Lupta pentru supravieturire a copiilor nascuti prematur: Raman si 85 de zile in maternitate. Un incubator le da sansa la viata

Înalta Curte a validat Alianța Dreapta Unită. USR, PMP și Forța Dreptei vor putea candida pe liste comune la alegerile europarlamentare
Înalta Curte a validat Alianța Dreapta Unită. USR, PMP și Forța Dreptei vor putea candida pe liste comune la alegerile europarlamentare
Înalta Curte de Casație și Justiție a validat, marți, 19 martie, alianța electorală Dreapta Unită USR – PMP – Forța Dreptei, admițând contestația făcute de cele 3 formațiuni...
Cherecheș, extrădat din Germania. Fostul primar din Baia Mare este adus cu mașina în România
Cherecheș, extrădat din Germania. Fostul primar din Baia Mare este adus cu mașina în România
Fostul primar al municipiului Baia Mare Cătălin Cherecheş a fost preluat din Germania şi se află în drum spre România, pentru executarea pedepsei cu închisoarea, fiind condamnat la cinci...
#copii nascuti prematur incubator maternitati, #donatii Salvati Copiii incubatoare maternitati , #spital
Comentarii