Ziare.com

Victor Zota: Scandalul Arsinel a avut alte scopuri, atinse, din nefericire Interviu

de Ioana Ene Dogioiu, Senior editor
Joi, 24 Octombrie 2013, ora 12:35

   

Victor Zota: Scandalul Arsinel a avut alte scopuri, atinse, din nefericire Interviu
Romania a ajuns anul acesta la un numar record de donari de organe, 110 de la inceputul anului, unul dintre cele mai mari din Europa. Doar 20-25% din familiile pacientilor in moarte cerebrala refuza donarea, afirma dr. Victor Zota, coordonatorul Programului National de Transplant.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, dr. Zota a atras atentia ca optiunea asiguratilor in privinta donarii consemnata pe cardul de sanatate, nu are nicio valoare juridica, potrivit legislatiei actuale, si tot familia va lua decizia finala: "Cardul nu ajuta, ci incurca. Introducerea optiunii donarii pe cardul de sanatate ar fi trebuit precedata de o campanie de informare la nivel national (...). Noi nu avem bani pentru asa ceva."

Victor Zota a explicat pentru Ziare.com procedura completa prin care un pacient ajunge sa primeasca un organ: "Pentru transplant nu exista rand, ca la carne. Nu sunt pozitii pe lista." Computerul este cel care stabileste pacientii compatibili, nu dupa un nume, ci dupa un cod. In aceste conditii, dr. Zota sustine ca scandalul Arsinel nu numai ca a fost nefondat, ci a si urmarit alte scopuri.

Spuneati, dupa izbucnirea scandalului Arsinel, ca numarul donatorilor de organe a scazut substantial. A revenit situatia la normal?

Da, a revenit. Dar ca sa fim corecti, scandalul Arsinel a avut alte scopuri, care au fost atinse, din nefericire. Dupa 1 octombrie, poate ati remarcat, parca ar fi taiat cineva cu toporul, nimeni nu a mai auzit nimic despre acest caz.

La ce scopuri va referiti?

Nu sunt in masura sa le spun. Dar realitatea asta a fost. Cert este ca pana in urma cu o saptamana activitatea de transplant a stagnat. Acum am revenit la normal si am ajuns la 110 donatori, de la inceputul anului, si probabil ca pana la sfarsitul anului vom ajunge la 150. Este un numar impresionant pentru Romania.

Luni a fost realizat al 100-lea transplant hepatic de anul acesta, ceea ce situeaza clinica de la Fundeni pe unul dintre primele locuri din Europa. Si Clinica de urologie de la Fundeni, si Institutul de chirurgie urologica si transplant renal din Cluj sunt pe primele locuri in Europa din acest punct de vedere. Deci transplantul a devenit in Romania a devenit o activitate curenta, cu aproximativ 2 operatii pe zi.

Ce rata de supravietuire inregistreaza transplanturile din Romania?

La transplantul hepatic, la un an avem o rata de supravietuire de 92%, la cel renal este aproape 100%. La cinci ani ajunge la 80%, iar la 10 ani, mai scade, 60-75%, dar dupa 10 ani pot sa apara si alte boli, alte cauze de deces fara legatura cu transplantul. Sunt cifre bune si la nivel european si mondial.

Acum 15 ani eram o pata alba pe harta lumii, Romania nu exista din punctul de vedere al activitatii de transplant. Anul acesta am inregistrat o crestere exceptionala a numarului de donatori si de transplanturi. Avem cel mai mare procent de crestere a acestei activitati in Europa si poate chiar din lume. Numai Slovenia mai are o crestere asemanatoare, dar nu la fel de mare ca a noastra.

Numai tari cu mare traditie, precum Spania, Italia, Franta Germania, Marea Britanie, Polonia mai au, ca noi, un numar de donatori anual cu trei cifre. Familiile refuza in proportie de maximum 20-25 % transplantul de organe, ceea ce reflecta o perceptie foarte buna.

Introducerea cardului de sanatate, care va include informatia privind disponibilitatea unei persoane de a fi donatoare de organe, va imbunatati si mai mult situatia?

Nu. Cardul nu ajuta, ci incurca. Si asta o demonstreaza experienta altor tari. Introducerea optiunii donarii pe cardul de sanatate ar fi trebuit precedata de o campanie de informare la nivel national, in care sa explicam ce inseamna sa fii donator. Noi nu avem bani pentru asa ceva. Nu avem nici un leu alocat pentru a explica ce inseamna donarea si transplantul. Suntem doar 6 coordonatori de transplant in toata tara, norma fiind de minimum unul la un milion de locuitori.

Este rau sa pui intrebarea fara explicatii preliminare: ce inseamna donator, in ce situatii poti ajunge donator, ce optiuni ai. In Slovenia, tara cu 2 milioane de locuitori si peste 20 de coordonatori, s-a incercat punerea optiunii de donator pe cartea de identitate. 92% din populatie a refuzat, desi Slovenia este performanta sub aspectul transplantuilor. Asa se intampla daca nu dai toate informatiile.

Am auzit de cazuri in care unii dintre cei intrebati daca doresc sa devina donatori au refuzat de teama ca vor fi agresati pe strada pentru a le fi luate organele. Ce i-ati spune omului care teme de asa ceva?

Nu este posibil sa se intample asa ceva. De la dorinta de a obtine un organ pentru cineva anume, inclusiv sa zicem printr-o agresiune, pana la transplant e cale foarte lunga. Trebuie compatibilitate, trebuie si ca familia sa fie de acord, pentru ca indiferent ce scrie pe cardul de sanatate, tot acordul familiei va functiona, pentru ca legea in vigoare asta cere.

Deci acordul sau dezacordul prevazut de cardul de sanatate poate fi rasturnat de decizia familiei?

Sigur ca da. Trebuie sa intrebam familia cat timp nu se schimba legea 95. Daca familia nu semneaza, chiar daca pe card scrie DA, noi vom lua in considerare decizia familiei, asa ne obliga legea. Optiunea de pe card nu are nicio valoare legala.

Marea problema in cazul Arsinel a fost neintelegerea procedurii prin care pacientul ajunge sa beneficieze de transplant. Care este procedura?

Ca sa faca transplant de organ solid, un pacient trebuie sa fie inscris intr-o baza de date, care este a Agentiei Nationale de Transplant, parte componenta a Registrului National, si care functioneaza de 4 ani de zile. Cand pacientul este inscris pe lista, primeste un cod, eliberat automat de computer. Fara acest cod nu se poate face transplantul. La inscrierea pe lista de asteptare si primirea codului, pacientul trebuie sa aiba un anumit dosar medical compus din analize, scheme terapeutice si decizia finala.

In calculator exista screening-ul imunologic al fiecarui pacient de pe lista de transplant si tot in calculator este introdus screening-ul imunologic al donatorului. Pe baza acestor informatii calculatorul stabileste o lista cu persoanele care ar putea fi compatibile cu organul donat. In cazul d-lui Arsinel computerul a selectat 10 persoane.

Compatibilitatea se stabileste in mult mai multe feluri decat are impresia populatia laica. Trebuie sa existe mai multe tipuri de compatibilitati, dupa care se face asa numitul cross-match, care inseamna ca sangele donatorului este amestecat cu al primitorului. Daca amestecul precipita inseamna ca transplantul nu e posibil, daca nu precipita inseamna ca toleranta e buna. Testele au aratat ca dl. Arsinel si inca o tanara aveau cea mai buna compatiblitate pentru rinichii donati atunci si fiecare a primit cate unul.

Compatibilitatea la transplant renal trebuie sa fie foarte bine stabilita, pentru ca altfel apare rejectul, ceea ce o calamitate pentru pacient. Dar cum dl. Arsinel merge foarte bine inseamna ca rinichiul a fost perfect compatibil. Anul acesta, avand cel mai mare numar de donatori din istorie si rinichiul compatibil a aparut mai repede. Dar nu numai Arsinel a primt organul in cateva zile. Nu este un caz singular. Exista 30-40 de persoane care s-au aflat in aceeasi situatie fericita.

Spuneti deci ca nu se poate intra peste rand?

Nu exista rand, ca la carne. Nu exista pozitii pe lista de asteptare. Lista arata ca o insiruire de coduri, clasificate pe grupele de sange. Cand apare un organ de la o grupa de sange, computerul analizeza compatibilitatea cu persoanele de pe lista cu grupa de sange respectiva si da persoanele potential compatibile. Numai calculatorul stabileste cine e chemat. Cand cei selectati vin la clinica este reluat examenul biologic, se refac toate analizele, se face cross-match si in final chirurgul decide. Pentru ca el si raspunde in cazul unui esec.

Aici poate fi o doza de subiectivism?

Chirurgul nu e nebun sa aleaga un pacient mai putin compatibil, in dauna unuia mai compatibil si sa-si compromita cariera. Dar exista posibilitatea ca pacientul cu cea mai buna compatibilitate sa rateze transplantul daca e, de exemplu, racit, are gripa. Daca e racit si ii faci transplantul il omori si atunci il iei pe urmatorul.

Ati spus ca transplantul a devenit o procedura uzuala. Este inclus in pachetul de servicii medicale de baza, elaborat de Ministerul Sanatatii?

Nu este inclus si cred ca ar trebui introdus. Sigur, decizia poate ca e influentata de costuri, dar costurile unui transplant in Romania sunt cu mult mai mici decat in strainatate. In Romania un tansplant de ficat este decontat la 70 de mii de euro, in strainatate ajunge la 150-200 de mii de euro. Rinichiul e 20 de mii in Romania si in strainatate ajunge la 100 de mii. Cu atat mai bine ar fi sa fie introdus transplantul in pachetul de baza.

Exodul medicilor afecteaza activitatea de transplant?

Sigur ca da. Medicii care fac transplant sunt supraspecializati. In Romania un astfel de medic castiga ca 2.500-3000 de lei pe luna, iar in strainatate vorbim de zeci de mii de euro pe luna, chiar 20-25 de mii.

Exista o piata neagra a organelor?

Este o prostie. Aceasta piata neagra, ca sa se dezvolte ar trebui introdusa intr-un circuit medical. Nu se poate face transplant fara compatibilitate. Nu ajunge sa pui pe Internet un anunt. De altfel, aceste anunturi s-au redus dramatic, tocmai pentru ca nu au avut succes. In momentul in care doresti sa gasesti un organ disponibil pe Internet, contactezi pe cel care da anuntul, dar tot la spital ajungi.

Daca testele arata compatibilitate, ceea ce e foarte putin probabil, dosarul ajunge in fata unei comisii de avizare a donarii de la donatorul viu, formata din trei persoane, care sa decida, in unanimitate, ca donarea e benevola si neremunerata. Ancheta e foarte severa, se cer dovezi ale relatiei intre donatorul viu si primitor, poze, declaratii de martori, prieteni.

Chiar si chirurgul poate refuza transplantul daca are o suspiciune, pentru ca altfel risca 7 ani de puscarie. Numarul transplanturilor de la donatori vii a scazut la 10% si dintre ei doar 2% sunt pacienti neinruditi.

O alta spaima este ca declararea mortii cerebrale poate fi abuziva.

Romania are cel mai complicat si sigur sistem de declarare a mortii cerebrale din lume. Sunt necesare doua teste, la interval de 6 ore la adult si 12 ore la copil, fiecare alcatuit din trei examinari, electroencefalograma, test de apnee si verificarea reflexelor de trunchi. Toate aceste teste repetate trebuie sa confirme moartea cerebrala. Testele sunt facute de 4-5 medici primari de diferite specialitati.

Declararea mortii cerebrale nu se petrece decat in spitale mari, cu experienta. In Marea Britanie, de exemplu, e suficient ca doi medici primari sa verifice succesiv reflexele de trunchi si pot declara moartea cerebrala.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 6927 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
12 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Organele donate ajung pe mana bogatilor,care nu prea mai sunt oameni

Cum ar fi ca organele mele donate de familia mea sa ajunga in corpul unui homosexual(lesbience),a unui prostituat(prostituata),a unui criminal,a unui dictator,a unui terorist,a unui corupt,a unui hot...?Nu as mai avea liniste in viata de apoi,as regreta in viata de apoi ca nu am fost facut carne tocata dupa moarte.

 

minciunici si minciunele??

Cam care este averea medicilor care lucreaza in Ro si castiga cinstit cei 3000 ron??

Cat despre integritatea d-lui Zota..... http://www.integritate.eu/1293/section.aspx/1511

 

NUMAI pe GU_GU_s ii poate "convinge" ...

Zmeckeruu' ASTA.
NU am Vreme ACUM sa ii demontez, Pun't cu Pun't Minciunelele ...
RETIN doar ca il deranjeaza Cestia cu Acorduu' PE CARD.

Familia, intr-o Tara ca Romania, poate fi PROSTITA usor si, pe Baza Saraciei, poate fi corupta ...

DACA tot a murit ...

NU TREBUIE PERMISE TRANSPLANTURILE.

Doar DOUA Intrebari DURE :

1. Care este RATA Translanturilor pe Multimea de BOGATANI ?
2. CARE este Averea To'arasului Dr. ZOTTA, pe Etapele Realizarii ei, AVERII ?
Si, ca BONUS, o Punctare ...

CARE Om Intreg la Mine si Suflet ar PUTEA sa mai se ... UITE in Gura like Dr. ZOTTA,

DUPAa CE a susținut Cestia ORIBILA Moral a ACORDULUI Prezumat ...
Mai ales ca, ACUM, este VIZIBIL deranjat de Cestia cu CARDUU' ...

NU sunt invidios pe BANII "ONORABILEI" Societăți de Transplanturi ...
PERICOLUL Imens, este Fascismul SOCIAL si Biologic ...

Asistam la o Re_INTOARCERE la Barbaria ANTICA,

ASA_de_GREU scoasa DIN Europa ȘI Europeni de 2000 de ani după Revelația CRISTICA a Iubirii de Om ...

AIA, ANTICII aveau Scuza IGNORANTEI Morla SI Stiintifice despre Lume si OM ...

ACUM,
NU mai avem nici o Scuza ca sa NE mai permitem sa punem Exemplare UMANE aparent, ca Dr. ZOTTA in asemenea Funcție ...

DACĂ ACUM numai Sărăcanii
(Motocicliștii SĂRACI si Scuteriștii de Pizza ...)

sunt VICTIME, se va ajunge ca ORI_CINE sa fie Victima Transplantagiilor Cranceni ...

 

O intrebare!

Ce vei face daca, intr-o situatie limita, vei avea nevoie de transplant ca sa supravietuiesti? Raspunde la asta daca nu esti Go-Go!

NU voi avea Nevoie de Transplant NICIODATA ...

STIU sa ma hranesc,
NU sa HALESC Animalic Laturi GATITE, amestecate si Otravuri Procesate ...
DECI, NU sunt putred de Viu.

La 68 de Ani, am o Sănătate Excelenta, ceea CE UNELE Căzături Cocalare ȘTIU din Spionare permanenta și fac Spume Maronii, dat fiind Ocupațiunea LOR,

de Reciclatori de Hartie IGIENICA ...

UITE pe Unuu' mai jos ... :)):))

Pana la Apariția Transplantului CE făceau Indivizii afectați ?

NU este NORMAL și omenește ca un Bețivan INRĂIT ca Lary Hagman sa beneficieze de Ficatuu' UNUIA, posibil prin Infracțiune, posibil SI repetat, ca NU sunt sigur ?

NU este NORMAL sa beneficieze NUMAI BOGATANII ...
ASTA este Fascism SOCIAL ...

ATÂTA Timp cat la UN Transplant REALMENTE cinstit făcut, exista ZECE HOȚII și CRIME,
trebuie INTERZIS.

Sau, cel mult sa fie o Comisie de cel puțin ZECE Medici.
Shpaga NU ar fi suficienta ... :)):))
Fenomenuu' s-ar STINGE de la Sine ...

NIMENI NU poate CONTROLA in Modru REAL pe Medicii care sunt CRIMINALI ...

NU este NIMIC NORMAL in Afacerea PUTUROASA a Transplantului ...

GO_GO poți fi DOAR Matale ... :)):))
Sau Părintii MATALE, ca i-au DAT Drumuu' in Lume ASA, Ne_TERMINAT la Educațiune ... :))

 

Ma miram pe UNDE a cazut Michel_itza Intaiuu' ...

In CCARE Kanal DHeeee ... :)):))
In CCautare de Hartie Igenica, ca Recuperator ...

OFTICATTUU" Crnacen fiind EL ...

Am o Colectie, INTREAGA,
inregistrata pe Computer si bagata in Foldere in Foldere, ca MIROASE URAAAAT si pe Internet ... :)):))
si in Computer ... :)):))

cu TOATE Postarile LUI la Adresa mea ...
Se va vedea ATUNCI in CE hal de De_Gradare poarte aduce o Ocupațiune pe un Individ ...

ESTE Drept,

pe o BAZA Nativa minimala, alt_FEL Nu ar fi fost ELIGIBIL ...
CE, ASA usor se gasesc Scormonitori in ... MATERII, duipa hartie Igienica FOLOSITA ?

Au aflat de valentele Informative ale CCAUTATULUI in ... Materii, de la Fortele Speciale din South Africa in Urma cu 40 de Ani ...
Scormoneau SI in ... Depunerile Gherilelor NEGRE al elui Mandela ... :))
SI, CE au AFLAT, altceva decat PUTOARE și ... GUST Specific, pen'ca LE si ... gustau ... :)):))

ACUM NEGRII lu' Mandela sunt la PUTERE si violeaza, umilesc si UCID pe Albii care aveau acele Forte Speciale ...
CERCETEAZA, Bheii Michel_itza Intaiuu' "RECUPERATOR" al Tarii ... :))

Victor Zota - doar o vorba sa-ti mai spun :

Voi va credeti dumnezei , dar in sensul ca nu e nimeni deasupra voastra sa va oblige sa aveti constiinta . La randul vostru , voi aveti alt dumnezeu ( cu d mic ) - banul . Ai un tupeu fenomenal sa spui ca scandalul Arsinel a avut alt substrat decat revolta in fata furaciunii pe fata si a indolentei tupeiste de care au dat dovada Arsinel si medicul care l-a favorizat in mod atat de impertinent . Va miscati importanti , fosnind din halate si din ce se afla in buzunarele halatelor , pe culoarele spitalelor , asteptand sa va pupe mana cate un amarat cu gisca-n traista , care nu s-a indurat sa o vanda pe 20 de lei in targ si v-a adus-o voua , care nu ati jumulit in viata voastra macar o gaina , crezand ca veti aprecia faptul ca si-a adus o particica din sufletul lui din ograda pustie , in timp ce voi strambati din nas la mirosul de razes ce razbate din hainele lui ponosite . Va credeti dumnezei si va purtati ca atare , cu sufletele mistuite de dorinta de innavutire si de notorietate . Voi nu mai sunteti medici , voi sunteti doar niste manuitori de aparate atat de performante care , daca ar avea creier , v-ar face munca fara probleme . Sunteti doar niste sculeri matriteri cu doctorate , care v-ati format o casta care se transfnorma incet , incet intr-un clan de bancheri . Nu ne vorbi de transplanturi decise de computer ca si cum am fi prosti , inculti , cu o gasca-n traista si ardem de dorinta sa-ti pupam mana pe culoarul vreunui spital . Ai decenta si taci . Gisca noastra te-a adus unde esti acum , impreuna cu tupeul fantastic ce vi-l formati si credinta voastra interioara ca sunteti dumnezei ( cu d mic ) . Si cine s-a gasit sa-ti "puna" intrebari pentru un asemenea interviu gomos...

Fi-mi-ar scarba !

 

5*

Viata in spitalele din Romania...

Mda....

Zota: "Scandalul Arsinel a avut alte scopuri, care au fost atinse, din nefericire"
Reporter:"La ce scopuri va referiti?"
Zota:"Nu sunt in masura sa le spun"
...............

Adica, mai pe sleau spus:
Haideti sa haidem, sa vorbim nimic!

Penibil!

 

Tupeu

"Computer" in sus, "computer" in jos, dar despre coruptia celor care butoneaza "computerele" acelea si iau deciziile nu ne spui nimic.

"Computerul" poate alege o lista de 10 insi compatibili, dar pungasul care decide, ghiftuit cu o lopata de bani, isi baga p*** in primii sapte cei mai compatibili si il alege pe al optulea.

Supravegheaza vreo comisie independenta corectitudinea deciziilor? Nimeni, pentru ca noi va stim oameni corecti si impartiali si nu e nevoie de asa ceva :))

Acum, sincer, o comisie din asta n-ar face mare branza pentru ca si ei au nevoie de plicuri de euro. Dar macar ar creste costurile coruperii si ar face usa din dos accesibila la mai putini pacienti.

 

Se dadea UNUU', "REC", Dashtept ... :))

Uite o Mizerie COCALARA.
Trebuie sa i-o turnam PESTE Fatza ?

TREBUIE !

http://www.ziare.com/stiri/spitale/cum-se-negociaza-viata-la-un-spital-din-capitala-traficul-de-organe-intr-un-reportaj-cu-camera-ascunsa-1264550

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor