Adoptiile din Romania, intre plus si minus

Duminica, 16 Mai 2010, ora 15:56
4927 citiri
Adoptiile din Romania, intre plus si minus

In sistem se afla circa 44.000 de copii adoptabili, din care 21.000 in asistenta maternala, iar 23.000 in centrele de plasament, dupa cum a mentionat Bogdan Panait, secretar de stat, seful Oficiului Roman pentru Adoptii.

Sunt copii care au familii. Acest lucru diferentiaza situatia copiilor din Romania de cea a copiilor din alte tari. Dar, foarte multi dintre acesti copii de la noi sunt abandonati de familii. In opinia lui Bogdan Panait, decat sa i se dea un ajutor banesc unei familii, "mai bine i se da o masa calda si stim ca mananca".

Din pacate, in Romania, mai ales in zona rurala, in momentul in care se primesc alocatiile de stat, se platesc datoriile la carciuma. Oficiul Roman pentru Adoptii a anuntat ca anul acesta va initia un program national de ajutorare a familiilor pentru a adopta copii. Asta dupa ce in 1990 a existat un vid legislativ in ceea ce priveste adoptiile, lucru de care s-a profitat foarte mult in perioada 1990-1992, cand abundau imaginile de la Aeroportul Otopeni, plin de familii cu copii, care plecau din tara.

In 1992 a aparut o lege care reglementa sistemul, dar nu foarte bine. Abia dupa 1993 lucrurile au inceput sa fie cat de cat coordonate, a inceput sa se schimbe imaginea, dar sistemul era destul de firav si au aparut multe abuzuri. In 1997 a aparut o legislatie noua, ordonantele nr. 25 si 26, care clarificau mai bine etapele adoptiei, paralel cu reorganizarea centrelor de plasament.

Acele centre uriase de cate sase sute de copii au inceput sa se desfiinteze si sa se transforme in centre de plasament de tip familial, iar aceasta situatie a continuat. Practic, un lucru important, in 1997 a inceput descentralizarea sistemului. Prin 2000 a fost si o presiune din partea Angliei, mai ales din partea baronesei Nicholson, de a se restrictiona adoptiile internationale din Romania.

Din acel moment, dupa ce s-au facut cateva dezvaluiri socante despre banii care circulau in acest sistem, adoptiile internationale au fost stopate in 2001. Numai ca s-a introdus, printr-o ordonanta de urgenta, un moratoriu privind sistarea adoptiei internationale. Insa acest moratoriu a fost doar pe hartie, caci, cu aprobarea guvernului de atunci, practic au existat vreo alte 7 memorandumuri, prin care s-au adoptat vreo 1.200 de copii.

In 2004 apare un nou pachet de legi prin care adoptia este cu adevarat sistata si prin acel pachet se desparte asistenta sociala, protectia copilului de adoptie. Se infiinteaza doua institutii cu atributiuni diferite. Asa a luat fiinta Oficiul Roman pentru Adoptii, la 1 ianuarie 2005. Exista si azi doua viziuni privind adoptiile, una americana si alta europeana.

Europenii sustin sa nu se mearga prea mult pe ideea adoptiilor internationale, copilul sa fie adoptat doar in interiorul tarii, caci numai in mediul lui cultural el se poate dezvolta cel mai bine. Iar americanii au o pozitie exact inversa. Recent, au aparut in presa chiar informatii ca doamna Clinton face presiuni pentru reluarea adoptiei internationale in Romania.

Americanii insa au adoptat inclusiv copii cu dizabilitati, cu handicap sever, copii care, in Romania, n-aveau nici o sansa. Pe de alta parte, in SUA exista si in momentul de fata copii romani, plecati acolo la tratament, cu acceptul parintilor, tinuti in familii americane, care au un statut incert pentru ca, neavand o filiatie cu familia respectiva, ei nu pot fi trecuti in sistemul lor de asigurari sociale, lucru care se intampla si in Franta.

In Marea Britanie, in Scotia, un copil se adopta in timp de 4-5 ani de zile, atat dureaza o adoptie. Pe de alta parte, Ungaria, Bulgaria, Tarile Baltice, Cehia, permit adoptiile internationale. Ultima modificare de lege ii avantajeaza doar pe romanii care vor sa adopte copii, la ora asta fiind vreo doua mii si ceva de astfel de cereri.

Cert este ca ne aflam intr-un moment cand rata natalitatii este in scadere, plus ca romanii le ascund copiilor adoptati acest lucru. Romanii adopta foarte greu copiii de peste 5 ani, in general adoptand copii de aproximativ 3 ani. In alte tari nu exista acest lucru. Abia acum Consiliul Europei doreste sa puna bazele unei legislatii unice de adoptie.

Un alt lucru care ne diferentiaza este faptul ca, daca in Occident adoptia o face o familie care are sase copii, la noi, desi nu este o regula, adoptia o fac familiiile care nu pot sa aiba copii.

Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
După ce liderii coaliției PSD-PNL au luat decizia de a-l retrage pe candidatul comun Cătălin Cîrstoiu și de a merge cu candidați separați, în persoana Gabrielei Firea și a lui Sebastian...
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
La mai puțin de un an de la căsătorie, liderul Partidului AUR, George Simion, și soția sa, Ilinca, au devenit părinți. Primul copil al cuplului este un băiat, iar tatăl a ținut să-i...
#adoptii copii romani, #adoptii internationale Romania, #lege adoptii Romania , #stiri sociale