Ziare.com

Adevarurile nespuse despre Centenar. Razboiul si Unirea celor mici. "Ne invartim in acelasi cerc vicios" Interviu

de Ioana Ene Dogioiu, Senior editor
Duminica, 12 August 2018, ora 18:18

   

Adevarurile nespuse despre Centenar. Razboiul si Unirea celor mici. "Ne invartim in acelasi cerc vicios" Interviu
Memoria militara, diplomatica oficiala a Primului Razboi Mondial si a Unirii este diferita de memoria omenilor obisnuiti care au trait evenimentele ca o o trauma sociala de proportii fara conotatii nationaliste. Voluntarii au fost foarte putini, in general oamenii au fost luati cu forta din case si trimsi sa lupte fie pentru Imperiul Austro-Ungar, fie pentru Regatul Romaniei, iar dupa Razboi, noul stat roman nu si-a indeplinit obligatiile fata de jumatate dintre cetatenii sai, arata prof. univ. dr. Maria Bucur Deckard, de la Indiana University.

Intr-un interviu pentru Ziare.com, prof. Maria Bucur Deckard, scoate la lumina aspecte despre care istoricii romani prefera sa nu discute, pentru ca nu se inscriu in mitologia nationalista sau arata si parti mai intunecate ale unor personalitati marcante, precum Regina Maria.

Ceea ce descoperim este un stat roman neputincios si corupt, condus de o clasa politica fara viziune, si pe care cetatenii pe cat posibil il fentau, un stat roman discriminatoriu cu minoritatile etnice din Transilvania.

Maria Bucur Deckard este profesoara universitara la Indiana University, unde preda istoria Estului Europei si studii de gen, autoare a 9 carti, a fost directoare a Institutului de Studii Rusesti si Est-Europene, a Departamentului de Studii de Gen, vice-decana a Programului de Studii Globale si Internationale, Presedinta Asociatiei Americane de Studii Slavice si Est-Europene.

Povestea de film a Cenusaresei din Romania care a cucerit America: "Traiesc Romania ca pe o nevoie, o lipsa si o bucurie" Interviu

Cum gasiti Romania in anul Centenarului?

In Europa, Centenarul acesta se discuta din 2014. Primul Razboi Mondial a inceput in 1914 pentru jumatate din Romania si este pentru mine o trista realitate ca dupa 100 de ani, statul roman, istoricii si oamenii de cultura din Romania nu isi asuma critic paradigma nationalista. A spune ca Centenarul incepe in 2016 si se termina in 2018 inseamna sa negi mai bine de jumatate din experienta razboiului.

In 2014 am participat la mai multe conferinte in Italia, in Germania si am fost socata sa realizez ca in Romania niciunde nu se intampla nimic institutional. M-am uitat la conferintele care se fac anul acesta. Ele se leaga in mare majoritate de evenimente diplomatice si militare la varf. Strict memorie institutionala, adica memoria a 1-2% din societatea romaneasca.

E diferita fundamental de restul de 98%?

Prin ce au trecut oamenii de rand ai Romaniei, asa cum este ea astazi, reprezinta o experienta foarte variata, foarte interesanta si care, in mare masura, nu are absolut nimic de-a face cu istoria militara si diplomatica asa cum sunt ele scrise de istoricii militari si diplomatici.

Primul Razboi a fost inainte de toate un eveniment traumatic la nivel de societate. Faptul ca din fiecare satuc si din Regat, si din Ardeal, si din Bucovina au plecat barbati si baieti si un sfert nu s-au mai intors reprezinta o trauma sociala care trebuie prezentata respectuos fata de umanitatea acestor oameni.

Si fata de patriotismul lor, ar spune multi.

Sa ma lase in pace cu patriotismul. Cand au plecat din satele lor, soldatii aceia recrutati nu s-au dus sa serveasca Imperiul Austro-Ungar sau Regatul Romaniei. Au fost cativa care au facut voluntariat, dar paradigma nationalista nu exista la nivel social pe atunci.

De-abia exista in Anglia si Franta, societati deja alfabetizate complet in care statul putea sa comunice prin educatie si alte modalitati cu populatia si sa ii inculce anumite tipuri de mitologii nationaliste. Intr-o Romanie in mare masura analfabeta, cu populatia comunica doar preotul, care le spunea cu totul alt gen de lucruri.

Deci imi vorbiti despre niste oameni traumatizati de un razboi din care nu au ineteles mare lucru, in care au fost impinsi fara sa stie bine de ce, o realitate romantata de o ulterioara paradigma nationalista. Dar acest razboi s-a incheiat cu Marea Unire, elementul central al Centenarului. Ea cum a fost perceputa de oamenii obisnuiti?

Am sa va spun ceea ce am remarcat eu in privinta Unirii cu Transilvania, pentru ca partea cu Basarabia am cercetat-o putin si nu ma bag in ce nu stiu.

In Declaratia prezentata la 1 Decembrie erau anumite cerinte intre care garantarea drepturilor egale pentru toti cetatenii acestei tari, deci inclusiv pentru femei. Cele din Imperiul Austro-Ungar, romance, nemtoaice sau unguroaice, aveau niste drepturi civile pe care in momentul Unirii le-au pierdut.

Este un lucru pe care nu l-am scris decat eu, dar daca istoricii s-ar uita cu atentie la revistele de drept ale vremii, Curierul juridic si altele, ar vedea discutii aprige intre diferiti avocati in legatura cu aceasta chestiune.

A urmat o Constitutie in care femeile nu aveau drepturi politice, iar din punct de vedere civil, ramaneau sub tutela barbatului. Deci statul roman nu si-a indeplinit obligatiile asumate la Unire fata de jumatate din populatia tarii. Abia in 1932, discutiile pe aceasta tema au dus la reforma Codului civil.

Si totusi un actor esential al Primul Razboi si al Unirii a fost o femeie, Regina Maria, care insa, imi spuneti, a patronat o discriminare grava. A fost Regina Maria o misogina?

Da, absolut. Regina Maria a avut merite foarte mari. A reusit a faca un PR extraordinar pentru obtinerea de fonduri inclusiv prin persuadarea familiei sale. L-a convins pe Tarul Nicolae sa trimita mai multe vagoane spital. Alin Ciupala a facut o analiza foarte corecta a felului in care Regina si-a utilizat pragmatic carisma pentru Crucea Rosie. De exemplu, in Franta se vindeau carti postale cu semnatura ei, iar banii veneau in Romania. Deci din acest punct de vedere tot respectul.

Problema intervine in partea de bucatarie, de institutionalizare a efortului medical de razboi, care a fost foarte prost organizat. In Romania exista o singura institutie care forma surori medicale, deschisa abia in 1913 si pe care pana in 1916 o absoliversa cam 100 de fete. Nimic!

In timpul razboiului a fost haos. Femeile veneau sa ajute dar nu stiau unde, cand, cum. Regia Maria ii ajuta psihologic pe raniti, si asta e minunat, dar ei aveau nevoie in primul rand de ajutor medical, aspect foarte prost coordonat.

In timpul razboiului, a inagurat medalia Regina Maria pentru voluntariat in zona sanitara. Femeile care au primit acest ordin primeau cerificatul si brosa, insa ele i-au explicat ca aveau si nevoi materiale. Munceau cate 18 ore in spital, dar neavand autonomie economica traiau intr-o saracie lucie. Aveau nevoie de o subventie de cativa banuti pe luna pentru a putea supravietui. Aceste subventii existau pentru surorile medicale englezoaice, frantuzoaice, rusoaice, italience venite in Romania prin Crucea Rosie.

Am un exemplu concret - Neli Cornea a povestit intr-un jurnal cum fiul era pe front, sotul s-a imbolnavit, ea era toata ziua la spital, toate se scumpeau, au devenit tot mai saraci si sotul a murit. Avea asigurare de viata si cand s-a dus sa incaseze banii i s-a spus ca fiul in viata trebuie sa ii dea incuviintarea, fiu despre care nu stia unde este, daca mai este. Deci saracia si umilinta ei au continuat. Oare Regina, care mergea printre oameni, chiar nu stia aceste lucruri? Eu cred ca nu au interesat-o.

Dupa terminarea razboiului, femeile au facut petitii, audiente la Regina in care i-au cerut sprijinul pentru drepturi egale. Alexandra Cantacuzino, Calypso Botez, Zoe Ramniceanu, Maria Baiulescu, erau peste 150 de organizatii feministe in Romania la inceputul anilor '20. Regina nu a facut nimic pentru ele.

Cand ceva o pasiona, isi punea toata fiinta pentru acea idee, de exemplu in privinta impropietaririi soldatilor, in diplomatie, unde fara ea anumite demersuri nu ar fi avut succes la Paris. I-am citit si autobiografia si jurnalele. Felul in care se percepea pe ea insasi avea mai mult de-a face cu statutul ei aristocratic si foarte putin cu faptul ca e femeie.

Traia frustrari de femeie, dar nu se identifica cu femeile. De exemplu, era ahtiata dupa cai si suferea pentru ca in Romania toate doamnele din jurul Reginei Elisabeta ii puneau in vedere ca daca va calari nu va putea face copii, adica exact scopul casatoriei cu Ferdinand. Dar nu considera atitudinea aceasta ca fiind misogina si bazata pe idei fanteziste despre calarit.

Unirea a insemnat o presiune uriasa pe administratie pentru ca teritorul tarii practic s-a dublat. Cum a resimtit omul de rand aceasta situatie?

Pe scurt, eu vad statul roman interbelic ca pe un stat slab, care nu a reusit sa creeze institutii care sa functioneze inteligent, corect si cu viziune. Multa improvizatie imbunatatita apoi putin, dar nu regandita.

Din punct de vedere politic, avand in vedere ca populatia a crescut atat de mult si toti barbatii au capatat drept de vot, partidele police antebelice nu mai corespundeau nevoilor electoratului. Si de aici s-au nascut niste demersuri stangace. Nici PNL, nici PNT nu au reusit sa surprinda toate problemele de la firul ierbii si sa le raspunda printr-o gandire pe termen lung.

Va dau un exemplu concret: dupa Razboi a aparut legea care le asigura veteranilor, invalizilor, orfanilor si vaduvelor dreptul la pensie, educatie gratuita pentru copii, improprietarire, beneficii antreprenoriale si transport pe gratis. Pe hartie.

Cati beneficiari?

Acum studiez asta, arhivele nu au pastrat toate documentele, dar numarul era enorm, peste 100.000. Numai in judetul Hunedoara, spre exemplu, erau in 1921 inscrisi 5000, 75% vaduve.

In realitate, cele mai multe dintre aceste pensii nu ajungeau la beneficiari, ori pentru ca banii nu erau suficienti, ori pentru ca autoritatea locala conditiona pur si simplu distribuirea banilor de pastrarea unui procent.

Deci implementarea legii a fost defectuoasa, de la varf, unde trebuia stabilit bugetul, pana la nivel local, unde era multa coruptie. Nu lasi niste oameni analfabeti la mana si bunavointa unor functionari si nu astepti ca ei sa se prinda ca sunt fraudati.

Daca dupa 10 ani oamenii nu isi primeau drepturile, pe de-o parte erau saraci lipiti pamantului si pe de alta parte se simteau mintiti. Dreapta radicala din Romania oare nu a avut nimic de-a face cu asta? A fost o contrareactie.

Dar nu a fost singura.

Nu, a existat si un soi de istetime a poporului. De exemplu, in perioada interbelica, armata a creat organizatia Cultul Eroilor. Un ONG cu buget de la stat. Aveau un manual in care descriau cum se face un monument, ce dimensiuni, ce proportii, ce simboluri trebuie sa aiba. S-a creat si o comisie nationala care se intrunea ca sa evalueze proiectele de monumente pentru aprobare.

Ce primea comisia in general? O scrisoare de la preotul sau invatatorul din sat, insotita de o schita facuta de mana a monumentului, scrisoare in care erau invitati sa paticipe la inaugurarea acestuia, ridicat deja de locuitorii satului cu banii lor in memoria celor pierduti.

Deci comisia era pusa in fata faptului implinit.

Exact. Eu nu cred ca oamenii erau posti, ci, dimpotriva, foarte isteti. Faptul ca stiau unde sa scrie inseamna ca intelegeau regula. Dar din punctul lor de vedere era simplu: banii nostri, monumentul nostru. Sa vii tu la mine in sat sa-mi spui cum sa fac pe banii mei monumentul pentru copilul meu? Eu vreau sa il fac cu cruce, nu cu mai stiu eu ce casca militara a Cultului Eroilor. In plus, ideea centrala era sa se faca monumente mari, iar oamenii nu aveau bani pentru asa ceva si faceau ce puteau.

Si atunci, statul ce sa fi facut? Putea sa aplice legea, ceea ce insemna sa darame monumentele si sa-si ridice populatia in cap pentru ca ar fi fost ca si cum eroii ar fi fost ucisi a doua oara. Sau putea sa pretinda ca nu a vazut, ceea ce insemna sa accepte nefunctionalitatea legii. Si in general asta faceau.

Legea era insa drastic aplicata in comunitatile etnice neromanesti. Le era cu mult mai usor sa dea cu piciorul intr-un sat unguresc sau nemtesc: vulturul acela prea arata a vultur austriac, nu scrie in limba romana. Asa s-a intamplat la Biertan cu un monument pe care scria in germana, ridicat de locuitorii care erau exclusiv germani. Cum sa fi facut ei un monument in limba romana? Si atunci oamenii si-au facut un monument in interiorul bisericii despre care nu a stiut nimeni in afara comunitatii.

Deci in Transilvania au discriminat si romanii?

Da. Pe de alta parte insa trebuie spus ca la pensiile despre care v-am vorbit aveau dreptul toti, indiferent de etnie. La Deva, de exemplu, majoritatea numelor de pe prima pagina a listelor de beneficiari sunt unguresti, ale vaduvelor soldatilor morti in armata austro-ungara, care beneficiau de aceleasi drepturi.

Vorbiti despre un stat care seamana izbitor cu cel actual, corupt, fara viziune. Atat de putin am evoluat?

Sunt structuri mentale, institutionale... Este vorba in primul rand de a avea incredere si a intelege legile si statul de drept care trebuie sa fie fundatia relatiilor intre stat si oameni si in care statul trebuie definit ca un reprezentant al societatii.

Legea aceasta despre invalizi si veterani, despre care v-am vorbit, prevedea si obligatiile statului fata de ei, dar si obligatiilor lor, sa fie un exemplu pentru societate, sa nu foloseasca banii pe bautura etc. Dar datoriile tarii fata de oameni nu au fost luate niciodata in serios. Nu poti cere omului sa tot dea daca tu nu oferi, reciproc,respect si nu ii facilitezi indeplinirea obligatiilor.

De ce nu putem face saltul catre un astfel de stat?

Sistemul de educatie are mult de-a face cu asta, unul in care nu pui accentul pe autonomie de gandire si responsabilizare. Daca respecti regulile vei ajunge de aici pana aici, daca nu, vei fi pedepsit. Acest tip de educatie nu s-a facut.

Eu am facut liceul in Romania pana in clasa a IX-a. Am avut parte de o diriginta extraordinara, dar ea era o raritate. Cei mai multi nu aveau talent pedagogic, nu inspirau in mod etic invatarea. Era o forma de memorizare continua a continutului, dar nu conta modalitatea invatarii si asumarea practica a unor valori si demersuri. Iar o discutie critica pe texte si surse aproape ca nu exista.

Nici pedagogii, nici clasa politica, dar nici familiile nu au acest tip de educatie. Avem copii ori excesiv cocolositi, ori aproape abandonati scolii. Nu se face o responsabilizare si de aici oamenii nu isi inteleg nici macar libertatea ca o forma de responsabilitate. Iesirea nu se poate face decat cu alt tip de demers pedagogic.

Faptul ca oamenii au putut sa mai plece din tara, la munca sau la scoala, si au vazut alt tip de gandire si de comportament,de relatii interumane a adus schimbari pozitive acolo unde ei s-au intors. Mai ales in zona afacerilor.

Vorbeati despre lipsa criticii paradigmei nationaliste. De ce? Patriotismul nu ne da afara din casa.

Pentru ca asa am invatat la scoala. Este reprodus modul de gandire in care ai fost educat. Si multi istorici romani care au plecat sa studieze in strainatate cand s-au intors nu au mai gasit post, pentru ca gandeau altfel.

Ati scris impreuna cu Mihaela Miroiu o carte care va aparea la sfarsitul acestui an despre Romania moderna. Ce ne veti spune, ca Romania e moderna?

Romania e moderna la nivel de educatie formala pentru ca alfabetizarea e realizata, cat si in privinta tipului de economie. Si modernizarea asta la nivel de baza a fost realizata in perioada comunista. Dar nu e performanta si e la marginea unui standard de calitate.

Nu sunt, de fapt, mai multe Romanii?

Da, sunt mai multe Romanii, pe secvente. Statul e unitar numai in mod formal. Din punctul de vedere al implementarii regulilor si programelor e cat se poate de neegal.

De ce nu performeaza Romania? In engleza se numeste "checks and balances". Romania nu are un sistem in care poti verifica independent din puncte de decizie si administratie ca regulie se aplica cu adevarat. Singura institutie care opereaza diferit e DNA. Ca in rest, nu prea exista o institutie independenta de clasa politica si interesele ei plus serviciile secrete. Asta e realitatea, ne invartim in acelasi cerc vicios.


Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 11239 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
32 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Dna Ene,unde ati mai gasit-o si pe aceasta "trouble fete"?

Ne aflam in anul centenarlui Marii Uniri si apar o puzderie de "spacialisti"care in loc sa disemineze bucuria sarbatoririi,o bombardeaza cu tot felul de comentarii negative!
Nu spun ca parte din comentariile dnei Maria Bucur Deckard nu reflecta niste realitati,dar la sarbatorirea unui mare eveniment atmosfera trebuie sa fie solara,nu de inmormantare!
Citind-o pe aceasta "mare specialista"ai impresia ca-l citesti pe groparul istoriei nationale Boia!
Esenta unei sarbatoriri este bucuria si nu vaicareala!
Mai ales ca aceasta doamna ignora fenomenele esentiale luminoase, bombardandu-ne cu detalii mai putin pozitive!
Apoi ,multe afirmatii sunt stranii!
Cu exceptia Angliei toate armatele au fost concepute pe mobilizari obligatorii!
In privinta imperiului Habsburgic,apare un fenomen ciudat,rezultat al mozaicului de popoare care-l constituiau!
Romanii au fost mobilizati fortat sa lupte contra fratilor
de "dincolo"!
Cand au realizat lipsa de entuziasm al acestora pe frontul romanesc(vedeti Padurea Spanzuratilor)i-au mutat pe alte fronturi!
Bunicul meu,ofiter in armata austro-ungara ,imi povestea cum ordona soldatilor romani sa ridice "catarea cateva tzentime"si sa traga in aer daca au in fata "dusmani"soldati romani!
Apoi,aceasta doamna ignora entuziasmul real al "analfabetilor"din armata romana patrunsi realmente de idealul reintregirii,care au generat luptele de la Oituz,Marasesti etc!
Vorbind de femei,uita pe drum cazuri devenite simbol ca cel al invatatoarei Ecaterina Teodoroiu si mai ales al copilei erou Mariunca Zaharia,care declara senin ca"vrea sa faca si ea ceva pentru tara"!
Nu neaga nimeni situatia proasta a dotarii armatei romane(generalul Bertholet o descria ca o "admirabila dezorganizare")dar nu se poate nega eroismul soldatilor,in conditiile in care rusii dezertau descoperind portiuni enorme de front!
Dar despre miile de volutari ardeleni care alaturi de zdrentarosii soldati regateni au pulverizat bine echipata armata maghiara,aroganta dupa infrangerea cehilor?
Spre norocul poporului ungar,care a fost salvat astfel de bolsevism!
Spune doamna respectiva ca partidele istorice PNL PNT etc nu au reusit sa faca fata problemelor (de altfel)reale ale Romaniei interbelice!
Dar o intreb ,oare fasciile italiene sau social-nationalistii lui Hitler au fost o solutie mai buna?
Dar progresele evidente ale societatii romanesti interbelice,desi nu perfecte?
Dna Ene un centenar trebuie sarbatorit nu jelit!Teo

 

 

profesionistii trebuie respectati

felicitari prof. univ. dr. Maria Bucur Deckard, de la Indiana University si istoricului Lucian Boia pentru curajul de a prezenta adevarata fata a istoriei romaniei. nu se poate intelege esecul democratizarii romaniei post decembriste daca nu acceptam ca unirea celor trei regiuni romanesti nu s-a vrut cu atata ardoare pe cat falsii istorici au descris-o in cartile si tratatele de istorie girate de comunisti si lichelele de la conducere din perioada interbelica. dovada e ca nici pana in prezent reublica moldova nu vrea unirea. un centenar pentru care reintregire? poate unul pentru o constanta dezbinare.

 

 

iti spun asa mai duios ca sa nu te apuce hemoragia cerebrala

romanii ardeleni exceptandu-i pe fstii punr-isti si prm-isti care au ramas visatori se simt pacaliti si doresc despartirea de romania. poate da domnul si de centenar spunem la revedere bucurestiului.

 

 

Centenarul

lungit propagandistic de taranoii de la conducere pe durata intregului an, dar sarbatorit la 1 Decembrie 2018, a aratat ce e mai urat in tara asta si ce e mai frumos. Doar extreme. La urat trecem dezastrul economic-in toate ramurile, fara exceptie, politic, juridic, nivel de trai, scaderea populatiei apte de munca la viteza exponentiala, prabusirea niveluului de educatie, toate incununate de sarbatoriri khitschoase , pe cat de nereprezentative pentru cultura poporului, pe atat de extravagante.
La frumos avem o singura realizare: ne-a ajuns cutitul la os incat ne-am unit. Ne-am unit iar, la 100 de ani de cand ne-am unit prima data. Si alegem sa pastram unitatea asta , incat sa scapam tara de ciocoi si sa punem iar umarul toti sa o refacem. Va dura ceva convalescenta, dar in unire sta puterea.

 

 

Bravo, Te-o! Felicitari!

In loc sa scoata in evidenta beneficiile Marii Uniri pentru milioanele de romani care traiau ca niste straini in propria lor tara, dna prof.univ. scoate in evidenta coruptia si proasta echipare a armatei romane!!? Dar faptele de vitejie de la Marasesti si Oituz, fara de care razboiul ar fi avut alt final, nu le cunoaste aceasta doamna?

 

 

S-ar putea incepe prin scrierea corecta a istoriei si prin legi mai

dure pentru infractori (nu in favoarea infractorilor cum face acum alianta psd alde si udmr !), prin programe sociale serioase prin care sa fie ajutati cei cu probleme doar un timp, dupa care in urma unor cursuri, specializari in alte meserii mai simple sa le oferi locuri de munca. In caz de refuz sa se aplice taierea ajutoarelor; adica o politica sociala corecta si educativa !

 

 

Articolul imi aduce aminte de cartea "Soldatul Swejk".

V-o recomand din tot sufletul.

 

 

@memorex

Numele dvs este cumva Tokes?
Bateti campii visand frumos la o Ungarie "mare",de fapt mai mica decat in prezent ,deoarece ungurii in Ungaria "mare"visata de cei cu creierele spalate ca dvs.ar fi minoritari!
Ultimii romani care ar vrea separare de tara mama sunt ardelenii!
A existat o paiata daca nu ma insel Sabin sau asa ceva imediat dupa prabusirea comunismului,care platit de Budapesta batea campii cu separarea Transilvaniei de Romania,evident ca prima etapa spre absorbirea ei de ..Ungaria!
A fost atat de injurat de ardeleni incat a disparut !
Probabil a plecat din Romania,evident nu in Ungaria,ci in tari avansate!
Ati urmarit demonstratiile protetastarilor ardeleni,contra actualei guvernari?
Peste tot se arboreaza tricolorul romanesc?
Stiti care sunt culorile,sau le cunoasteti doar pe cele maghiare?Teo

 

 

Iti spun la fel de duios,

drum bun! Organizati un referendum si servus! Drum bun sa aveti!Nu iti voi spune la revedere, Doamne fereste! Mai bine adio cluj!

 

 

Se tot repeta pe aici ca un slogan

"Cine nu-si cunoaste istoria risca sa o repete".
Probabil unii cunosc istoria, si deliberat o repeta. Folosesc "experienta trecutului". Ca de exemplu cum sa exploatezi patriotismul unui popor ignorant. In Romania numai cine vrea sa se educe in scoala si mai are si norocul de a-si permite, o face. D-aia avem doar individualitati care genereaza admiratie si-n tara si mai ales innafara. Restul..., masa de manevra. Halal democratie cu masa de manevra.
Cititi si astfel de opinii comentarii istorice. Democratia Romaniei are mai bine de o suta de ani, dar stiind in ce dureri s-a nascut aceasta democratie, si cu ce lipsuri si chinuri a ajuns in 2018, am putea probabil sa ne folosim mai inteligent de aceasta democratie. Pentru ca nu-i asa, si o repeta mereu sustinatirii psd-ului si a populismului (caci se regasesc aceleasi nume in comentariile pro Trump sau pro Putin) puterea asta nociva, toxica, corupta pina-n maduva, a fost aleasa democratic. Democratie = puterea poporului. Popor adunat cu cei care se bucura cind isi vad pensia marita ( pe buna dreptate pentru foarte multi), cu cei care si-au lipit dosul de un scaun furnizat de guvern si de unde ar dori sa iasa la pensie... Cu cei indiferenti procesului electoral pentru ca politicienii in Romania nu mai gindesc la viitor, ci doar la profitul de moment. Lipsa educatiei, ignoranta fata de problemele reale, fata de hibele poporului... si cum am spus, unii dintre ei au istetimea sa le vada aceste hibe si sa se foloseasca de ele. Iar una din hibele astea este patriotismul asta trimbitat de populisti, nationalismul cintat si colorat frumos in manuale de vreo 50 de ani, de la Ceausescu incoace. Noi sintem cei mai tari, cei mai frumosi mai destepti si pe deasupra cei mai modesti si de treaba. Strainii sint cei care conspira si ne arunca in izolare, in ignoranta istoriei universale. Mai putin grecii. Si ei au descoperit mersul pe jos si stim unde sint grecii acum.
Trebuie sa ne cunoastem trecutul si sa invatam a schimba ceva, nu sa ne resemnam mioritic cu mituri ieftine: "gradina Maicii Domnului", "civilizatia de neegalat a vechilor daci", "puncte energetice (?!?)".... si o sama nesfirsita de povesti frumoase cu eroi si voievozi din care macar unul s-ar fi vrut rege: "asta-i pohta ce-am pohtit-o".
Djuvara, aromanul mai roman ca multi romani, ne-ar fi spus azi citeceva despre Marea Unire.

@memorex, desarta-ti frustrarile la tine-n buda. Sau trebuia sa scriu cu B?

 

 

Centenar trist

@ Te-o
De ce sa ne bucuram la Centenar ? Ca suntem ultimii din Uniunea Europeana si cea mai corupta tara? Ca au plecat si pleaca milioane de oameni din tara? Ca avem ministri analfabeti?
Adevarurile nu va convin.
Dansati pe strada de bucurie- pentru ce?

 

 

imi cer scuze dar nu ma pot abtine :))

... din Diaspora Europeana: .."sunt facut de asa natura ca va pun hartie igienica in gura" ... cand +mancati+ despre neamul romanesc macar sa fie septic:

..."A fost Regina Maria o misogina?..."

"Da, absolut...."

Frati Ardeleni!! de "Veorica intelectuala" sa ne temem .. si nu de "cea a satului" :))

 

 

Dar si astazi ajutorul de handicap e 40 dolari

pe luna, mai putin ca in lumea a treia. Cine a avut ghinionul sa nu mai poata munci, in unele cazuri din vina autoritatilor are viata distrusa. Mai e trimis si la munca de aceleasi autoritati care imbina pensii speciale de 1000 euro cu un trai african pentru expulzatii din sistem.

 

 

Chiar daca au fost unele grupuri

de intelectuali de prin Ardeal care militau pentru unirea cu Romania eu cred,si situatia de astazi imi confirma,ca transilvanenii iobagi nu au vrut niciodata sa scape de unguri.Alipirea Ardealului a fost normala ca urmare a victoriei Romaniei asupra nemtilor si austroungarilor.Daca eram mai iuti de mana puneam granita pe langa Austria.Ce o tot de gard cu unionismul,cu decedarea iobagilor de dragul tarii muma care acum le miroase rau.In plina expansiune industriala de dupa al 2-lea macel nemtesc Ardealul s-a dezvoltat de comunisti exploatand moldovenii,muntenii si oltenii.Normal ca erau politruci si in acele vremuri care doreau o placinta mai mare nu numai o jumatate.Asta este patriotismul politrucilor romanesti.Te pomenesti ca a venit Iohannis la Bucuresti din patriotism sa salveze Romania.Toata istoria asta a Romaniei este o mare minciuna,contrafacuta de toti politrucii.Mai e un pic si o sa auzim ca Decebal a fost USR-ist,Psd-ist sau liberal,dupa fondurile alocate istoricilor de partide.Ce noutati spune acesta mare diasporeana ca armata era prost dotata si inarmata,pai tot romanul de varsta de 65-plus a avut rude,bunici,etc,care i-au desenat adevarata istorie in cap,definitiv.Ati mai auzit de cand Romania e in UE ca a fost victima a 2 mari agresiuni armate ale Germaniei in care a fost distrusa complet si au murit 3 milioane de romani.Asta as dori sa spuna istoricii,nu bla-bla-bla.Poporul nostru isi merita soarta daca atat l-a dus capul sa puna grupul de tradatori de la Cluj sa conduca si pe Iohannis presedinte.

 

 

Centenarul

https://www.youtube.com/watch?v=2ISoxYCHLT8

 

 

Prima   1   2   3   Ultima
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor