Ziare.com

Adevarurile nespuse despre Centenar. Razboiul si Unirea celor mici. "Ne invartim in acelasi cerc vicios" Interviu

de Ioana Ene Dogioiu, Senior editor
Duminica, 12 August 2018, ora 18:18

   

Adevarurile nespuse despre Centenar. Razboiul si Unirea celor mici. "Ne invartim in acelasi cerc vicios" Interviu
Memoria militara, diplomatica oficiala a Primului Razboi Mondial si a Unirii este diferita de memoria omenilor obisnuiti care au trait evenimentele ca o o trauma sociala de proportii fara conotatii nationaliste. Voluntarii au fost foarte putini, in general oamenii au fost luati cu forta din case si trimsi sa lupte fie pentru Imperiul Austro-Ungar, fie pentru Regatul Romaniei, iar dupa Razboi, noul stat roman nu si-a indeplinit obligatiile fata de jumatate dintre cetatenii sai, arata prof. univ. dr. Maria Bucur Deckard, de la Indiana University.

Intr-un interviu pentru Ziare.com, prof. Maria Bucur Deckard, scoate la lumina aspecte despre care istoricii romani prefera sa nu discute, pentru ca nu se inscriu in mitologia nationalista sau arata si parti mai intunecate ale unor personalitati marcante, precum Regina Maria.

Ceea ce descoperim este un stat roman neputincios si corupt, condus de o clasa politica fara viziune, si pe care cetatenii pe cat posibil il fentau, un stat roman discriminatoriu cu minoritatile etnice din Transilvania.

Maria Bucur Deckard este profesoara universitara la Indiana University, unde preda istoria Estului Europei si studii de gen, autoare a 9 carti, a fost directoare a Institutului de Studii Rusesti si Est-Europene, a Departamentului de Studii de Gen, vice-decana a Programului de Studii Globale si Internationale, Presedinta Asociatiei Americane de Studii Slavice si Est-Europene.

Povestea de film a Cenusaresei din Romania care a cucerit America: "Traiesc Romania ca pe o nevoie, o lipsa si o bucurie" Interviu

Cum gasiti Romania in anul Centenarului?

In Europa, Centenarul acesta se discuta din 2014. Primul Razboi Mondial a inceput in 1914 pentru jumatate din Romania si este pentru mine o trista realitate ca dupa 100 de ani, statul roman, istoricii si oamenii de cultura din Romania nu isi asuma critic paradigma nationalista. A spune ca Centenarul incepe in 2016 si se termina in 2018 inseamna sa negi mai bine de jumatate din experienta razboiului.

In 2014 am participat la mai multe conferinte in Italia, in Germania si am fost socata sa realizez ca in Romania niciunde nu se intampla nimic institutional. M-am uitat la conferintele care se fac anul acesta. Ele se leaga in mare majoritate de evenimente diplomatice si militare la varf. Strict memorie institutionala, adica memoria a 1-2% din societatea romaneasca.

E diferita fundamental de restul de 98%?

Prin ce au trecut oamenii de rand ai Romaniei, asa cum este ea astazi, reprezinta o experienta foarte variata, foarte interesanta si care, in mare masura, nu are absolut nimic de-a face cu istoria militara si diplomatica asa cum sunt ele scrise de istoricii militari si diplomatici.

Primul Razboi a fost inainte de toate un eveniment traumatic la nivel de societate. Faptul ca din fiecare satuc si din Regat, si din Ardeal, si din Bucovina au plecat barbati si baieti si un sfert nu s-au mai intors reprezinta o trauma sociala care trebuie prezentata respectuos fata de umanitatea acestor oameni.

Si fata de patriotismul lor, ar spune multi.

Sa ma lase in pace cu patriotismul. Cand au plecat din satele lor, soldatii aceia recrutati nu s-au dus sa serveasca Imperiul Austro-Ungar sau Regatul Romaniei. Au fost cativa care au facut voluntariat, dar paradigma nationalista nu exista la nivel social pe atunci.

De-abia exista in Anglia si Franta, societati deja alfabetizate complet in care statul putea sa comunice prin educatie si alte modalitati cu populatia si sa ii inculce anumite tipuri de mitologii nationaliste. Intr-o Romanie in mare masura analfabeta, cu populatia comunica doar preotul, care le spunea cu totul alt gen de lucruri.

Deci imi vorbiti despre niste oameni traumatizati de un razboi din care nu au ineteles mare lucru, in care au fost impinsi fara sa stie bine de ce, o realitate romantata de o ulterioara paradigma nationalista. Dar acest razboi s-a incheiat cu Marea Unire, elementul central al Centenarului. Ea cum a fost perceputa de oamenii obisnuiti?

Am sa va spun ceea ce am remarcat eu in privinta Unirii cu Transilvania, pentru ca partea cu Basarabia am cercetat-o putin si nu ma bag in ce nu stiu.

In Declaratia prezentata la 1 Decembrie erau anumite cerinte intre care garantarea drepturilor egale pentru toti cetatenii acestei tari, deci inclusiv pentru femei. Cele din Imperiul Austro-Ungar, romance, nemtoaice sau unguroaice, aveau niste drepturi civile pe care in momentul Unirii le-au pierdut.

Este un lucru pe care nu l-am scris decat eu, dar daca istoricii s-ar uita cu atentie la revistele de drept ale vremii, Curierul juridic si altele, ar vedea discutii aprige intre diferiti avocati in legatura cu aceasta chestiune.

A urmat o Constitutie in care femeile nu aveau drepturi politice, iar din punct de vedere civil, ramaneau sub tutela barbatului. Deci statul roman nu si-a indeplinit obligatiile asumate la Unire fata de jumatate din populatia tarii. Abia in 1932, discutiile pe aceasta tema au dus la reforma Codului civil.

Si totusi un actor esential al Primul Razboi si al Unirii a fost o femeie, Regina Maria, care insa, imi spuneti, a patronat o discriminare grava. A fost Regina Maria o misogina?

Da, absolut. Regina Maria a avut merite foarte mari. A reusit a faca un PR extraordinar pentru obtinerea de fonduri inclusiv prin persuadarea familiei sale. L-a convins pe Tarul Nicolae sa trimita mai multe vagoane spital. Alin Ciupala a facut o analiza foarte corecta a felului in care Regina si-a utilizat pragmatic carisma pentru Crucea Rosie. De exemplu, in Franta se vindeau carti postale cu semnatura ei, iar banii veneau in Romania. Deci din acest punct de vedere tot respectul.

Problema intervine in partea de bucatarie, de institutionalizare a efortului medical de razboi, care a fost foarte prost organizat. In Romania exista o singura institutie care forma surori medicale, deschisa abia in 1913 si pe care pana in 1916 o absoliversa cam 100 de fete. Nimic!

In timpul razboiului a fost haos. Femeile veneau sa ajute dar nu stiau unde, cand, cum. Regia Maria ii ajuta psihologic pe raniti, si asta e minunat, dar ei aveau nevoie in primul rand de ajutor medical, aspect foarte prost coordonat.

In timpul razboiului, a inagurat medalia Regina Maria pentru voluntariat in zona sanitara. Femeile care au primit acest ordin primeau cerificatul si brosa, insa ele i-au explicat ca aveau si nevoi materiale. Munceau cate 18 ore in spital, dar neavand autonomie economica traiau intr-o saracie lucie. Aveau nevoie de o subventie de cativa banuti pe luna pentru a putea supravietui. Aceste subventii existau pentru surorile medicale englezoaice, frantuzoaice, rusoaice, italience venite in Romania prin Crucea Rosie.

Am un exemplu concret - Neli Cornea a povestit intr-un jurnal cum fiul era pe front, sotul s-a imbolnavit, ea era toata ziua la spital, toate se scumpeau, au devenit tot mai saraci si sotul a murit. Avea asigurare de viata si cand s-a dus sa incaseze banii i s-a spus ca fiul in viata trebuie sa ii dea incuviintarea, fiu despre care nu stia unde este, daca mai este. Deci saracia si umilinta ei au continuat. Oare Regina, care mergea printre oameni, chiar nu stia aceste lucruri? Eu cred ca nu au interesat-o.

Dupa terminarea razboiului, femeile au facut petitii, audiente la Regina in care i-au cerut sprijinul pentru drepturi egale. Alexandra Cantacuzino, Calypso Botez, Zoe Ramniceanu, Maria Baiulescu, erau peste 150 de organizatii feministe in Romania la inceputul anilor '20. Regina nu a facut nimic pentru ele.

Cand ceva o pasiona, isi punea toata fiinta pentru acea idee, de exemplu in privinta impropietaririi soldatilor, in diplomatie, unde fara ea anumite demersuri nu ar fi avut succes la Paris. I-am citit si autobiografia si jurnalele. Felul in care se percepea pe ea insasi avea mai mult de-a face cu statutul ei aristocratic si foarte putin cu faptul ca e femeie.

Traia frustrari de femeie, dar nu se identifica cu femeile. De exemplu, era ahtiata dupa cai si suferea pentru ca in Romania toate doamnele din jurul Reginei Elisabeta ii puneau in vedere ca daca va calari nu va putea face copii, adica exact scopul casatoriei cu Ferdinand. Dar nu considera atitudinea aceasta ca fiind misogina si bazata pe idei fanteziste despre calarit.

Unirea a insemnat o presiune uriasa pe administratie pentru ca teritorul tarii practic s-a dublat. Cum a resimtit omul de rand aceasta situatie?

Pe scurt, eu vad statul roman interbelic ca pe un stat slab, care nu a reusit sa creeze institutii care sa functioneze inteligent, corect si cu viziune. Multa improvizatie imbunatatita apoi putin, dar nu regandita.

Din punct de vedere politic, avand in vedere ca populatia a crescut atat de mult si toti barbatii au capatat drept de vot, partidele police antebelice nu mai corespundeau nevoilor electoratului. Si de aici s-au nascut niste demersuri stangace. Nici PNL, nici PNT nu au reusit sa surprinda toate problemele de la firul ierbii si sa le raspunda printr-o gandire pe termen lung.

Va dau un exemplu concret: dupa Razboi a aparut legea care le asigura veteranilor, invalizilor, orfanilor si vaduvelor dreptul la pensie, educatie gratuita pentru copii, improprietarire, beneficii antreprenoriale si transport pe gratis. Pe hartie.

Cati beneficiari?

Acum studiez asta, arhivele nu au pastrat toate documentele, dar numarul era enorm, peste 100.000. Numai in judetul Hunedoara, spre exemplu, erau in 1921 inscrisi 5000, 75% vaduve.

In realitate, cele mai multe dintre aceste pensii nu ajungeau la beneficiari, ori pentru ca banii nu erau suficienti, ori pentru ca autoritatea locala conditiona pur si simplu distribuirea banilor de pastrarea unui procent.

Deci implementarea legii a fost defectuoasa, de la varf, unde trebuia stabilit bugetul, pana la nivel local, unde era multa coruptie. Nu lasi niste oameni analfabeti la mana si bunavointa unor functionari si nu astepti ca ei sa se prinda ca sunt fraudati.

Daca dupa 10 ani oamenii nu isi primeau drepturile, pe de-o parte erau saraci lipiti pamantului si pe de alta parte se simteau mintiti. Dreapta radicala din Romania oare nu a avut nimic de-a face cu asta? A fost o contrareactie.

Dar nu a fost singura.

Nu, a existat si un soi de istetime a poporului. De exemplu, in perioada interbelica, armata a creat organizatia Cultul Eroilor. Un ONG cu buget de la stat. Aveau un manual in care descriau cum se face un monument, ce dimensiuni, ce proportii, ce simboluri trebuie sa aiba. S-a creat si o comisie nationala care se intrunea ca sa evalueze proiectele de monumente pentru aprobare.

Ce primea comisia in general? O scrisoare de la preotul sau invatatorul din sat, insotita de o schita facuta de mana a monumentului, scrisoare in care erau invitati sa paticipe la inaugurarea acestuia, ridicat deja de locuitorii satului cu banii lor in memoria celor pierduti.

Deci comisia era pusa in fata faptului implinit.

Exact. Eu nu cred ca oamenii erau posti, ci, dimpotriva, foarte isteti. Faptul ca stiau unde sa scrie inseamna ca intelegeau regula. Dar din punctul lor de vedere era simplu: banii nostri, monumentul nostru. Sa vii tu la mine in sat sa-mi spui cum sa fac pe banii mei monumentul pentru copilul meu? Eu vreau sa il fac cu cruce, nu cu mai stiu eu ce casca militara a Cultului Eroilor. In plus, ideea centrala era sa se faca monumente mari, iar oamenii nu aveau bani pentru asa ceva si faceau ce puteau.

Si atunci, statul ce sa fi facut? Putea sa aplice legea, ceea ce insemna sa darame monumentele si sa-si ridice populatia in cap pentru ca ar fi fost ca si cum eroii ar fi fost ucisi a doua oara. Sau putea sa pretinda ca nu a vazut, ceea ce insemna sa accepte nefunctionalitatea legii. Si in general asta faceau.

Legea era insa drastic aplicata in comunitatile etnice neromanesti. Le era cu mult mai usor sa dea cu piciorul intr-un sat unguresc sau nemtesc: vulturul acela prea arata a vultur austriac, nu scrie in limba romana. Asa s-a intamplat la Biertan cu un monument pe care scria in germana, ridicat de locuitorii care erau exclusiv germani. Cum sa fi facut ei un monument in limba romana? Si atunci oamenii si-au facut un monument in interiorul bisericii despre care nu a stiut nimeni in afara comunitatii.

Deci in Transilvania au discriminat si romanii?

Da. Pe de alta parte insa trebuie spus ca la pensiile despre care v-am vorbit aveau dreptul toti, indiferent de etnie. La Deva, de exemplu, majoritatea numelor de pe prima pagina a listelor de beneficiari sunt unguresti, ale vaduvelor soldatilor morti in armata austro-ungara, care beneficiau de aceleasi drepturi.

Vorbiti despre un stat care seamana izbitor cu cel actual, corupt, fara viziune. Atat de putin am evoluat?

Sunt structuri mentale, institutionale... Este vorba in primul rand de a avea incredere si a intelege legile si statul de drept care trebuie sa fie fundatia relatiilor intre stat si oameni si in care statul trebuie definit ca un reprezentant al societatii.

Legea aceasta despre invalizi si veterani, despre care v-am vorbit, prevedea si obligatiile statului fata de ei, dar si obligatiilor lor, sa fie un exemplu pentru societate, sa nu foloseasca banii pe bautura etc. Dar datoriile tarii fata de oameni nu au fost luate niciodata in serios. Nu poti cere omului sa tot dea daca tu nu oferi, reciproc,respect si nu ii facilitezi indeplinirea obligatiilor.

De ce nu putem face saltul catre un astfel de stat?

Sistemul de educatie are mult de-a face cu asta, unul in care nu pui accentul pe autonomie de gandire si responsabilizare. Daca respecti regulile vei ajunge de aici pana aici, daca nu, vei fi pedepsit. Acest tip de educatie nu s-a facut.

Eu am facut liceul in Romania pana in clasa a IX-a. Am avut parte de o diriginta extraordinara, dar ea era o raritate. Cei mai multi nu aveau talent pedagogic, nu inspirau in mod etic invatarea. Era o forma de memorizare continua a continutului, dar nu conta modalitatea invatarii si asumarea practica a unor valori si demersuri. Iar o discutie critica pe texte si surse aproape ca nu exista.

Nici pedagogii, nici clasa politica, dar nici familiile nu au acest tip de educatie. Avem copii ori excesiv cocolositi, ori aproape abandonati scolii. Nu se face o responsabilizare si de aici oamenii nu isi inteleg nici macar libertatea ca o forma de responsabilitate. Iesirea nu se poate face decat cu alt tip de demers pedagogic.

Faptul ca oamenii au putut sa mai plece din tara, la munca sau la scoala, si au vazut alt tip de gandire si de comportament,de relatii interumane a adus schimbari pozitive acolo unde ei s-au intors. Mai ales in zona afacerilor.

Vorbeati despre lipsa criticii paradigmei nationaliste. De ce? Patriotismul nu ne da afara din casa.

Pentru ca asa am invatat la scoala. Este reprodus modul de gandire in care ai fost educat. Si multi istorici romani care au plecat sa studieze in strainatate cand s-au intors nu au mai gasit post, pentru ca gandeau altfel.

Ati scris impreuna cu Mihaela Miroiu o carte care va aparea la sfarsitul acestui an despre Romania moderna. Ce ne veti spune, ca Romania e moderna?

Romania e moderna la nivel de educatie formala pentru ca alfabetizarea e realizata, cat si in privinta tipului de economie. Si modernizarea asta la nivel de baza a fost realizata in perioada comunista. Dar nu e performanta si e la marginea unui standard de calitate.

Nu sunt, de fapt, mai multe Romanii?

Da, sunt mai multe Romanii, pe secvente. Statul e unitar numai in mod formal. Din punctul de vedere al implementarii regulilor si programelor e cat se poate de neegal.

De ce nu performeaza Romania? In engleza se numeste "checks and balances". Romania nu are un sistem in care poti verifica independent din puncte de decizie si administratie ca regulie se aplica cu adevarat. Singura institutie care opereaza diferit e DNA. Ca in rest, nu prea exista o institutie independenta de clasa politica si interesele ei plus serviciile secrete. Asta e realitatea, ne invartim in acelasi cerc vicios.


Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 11259 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
32 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

eu te inteleg ca iti cauti repere .. dar

... Indiana University ... misoginism asociat cu o persoana de sex feminin :) nu cred ca bate pana intr-acolo .. gandirea lor filosofica :)

... dar daca e si "absolut" ... Cioran, Noica, Eliade, Tutzea ... sunt doar "marvel characters for gender studies" ... hahahaha

 

 

de ce, oare,

in tematica finantzata de banii publici nu este introdusa - cu fortza, daca nu de bunavoie - o tema referitoare la cercetarea exhaustiva a documentelor la care face referire, partzial, autoarea articolului, pentru aducerea la lumina a tuturor amanuntelor care descriu situatzia de dupa WW-I, la care face referire autoarea ? Ar contraveni asta "patriotismului romanesc" ? Bineintzeles ca nu ! Dar cine ar vrea sa se inhame la o asemenea munca, enorma ca intindere si intensitate, cata vreme este mult mai usor sa te comportzi precum politicianul si dandy-ul istoric care face scurte si nesemnificative documentare de 5 minute, difuzate pe TVR-1, despre un Centenar despre care nu stim deplina realitate fiindca ea zace in arhive ? E mai usor sa te dai patriot cu fleacuri "publicitare" decat cu un efort - mult mai util natziunii - de cercetare si aducere a adevarului INTREG la cunoshtintza publicului.

 

 

de ce-oi fi razand

ca... un deshtept ce te afli-n treaba ?

 

 

@Lent

Sunteti maghiar?
Am vesti "proaste"pentru dvs.
Romania nu este ultima tara din UE!
Ca PPP per capita este inaintea Bulgariei si Croatiei,dar urmata imediat de ...Ungaria dvs.!
Daca urmariti dinamica evolutiei economiilor Est Europene,Romania a redus radical decalajul fata de Ungaria,asta fara a considera ca aceasta tara are un deficit mai mare decat dublu fata de Romania,deci traieste pe ..datorie!
DPDV coruptie ,ultimele data internationale plaseaza Ungaria ca mai corupta decat Romania!
Sa nu confundam drumul de lunga durata al unei tari cu accidentele de parcurs!
Sigur,acum avem un guvern penibil,condus din umbra de un cancer national,dragnea,care vinde parti din suveranitatea Romaniei prostituatei politichiei dambovitene UDMR ca sa nu intre la puscarie!
Acestea sunt "accidente"de parcurs!
Ungurii sunt educati din scoala sa fie mandri ca sunt...unguri(adica neeuropeni)in timp ce toata atmosfera din Romania declansata sub comunisti,ii indeamna pe romani la...emigrare!
Sa fim intelesi si romanii si ungurii au creierele spalate din scoala si din atmosfera sociala,in directii divergente!
Ungurii sovini,romanii impinsi spre afara!
La emigrarea romanilor a contribuit si limba care-i face pe acestia sa se simta acasa in Italia,Spania,Franta.Portugalia,si chiar Anglia!
Complexul uralo-altaic al ungurilor este refectat si de superba carte al lui Cioran"Schimbarea la fata a Romaniei!
Spre surprinderea mea un oficial maghiar se declara cu emfaza "alb si european"!
Adica isi nega esenta maghiara!
In prezent societatea maghiara este inapoia celei romanesti(mass media in Romania sunt mult mai libere ca in Ungaria)si asta datorita spiritului civic roman,mult mai avansat ca cel maghiar,in mare parte spiritului vestic adus de diaspora!
Sa dam Caesar-ului ce-i al Caesar-ului!Teo

 

 

De asazisul centenar se bucura

politrucii care exploateaza Romania,indiferent de partid,varsta,religie au orientare sexuala.Anul trecut la 6 august niste retardati cu functii pesediste din Moldova care a dat cea mai mare jertfa pentru Marea Unire i-a organizat neamului lui Mackensen,ala care a condus nemtii care au facut sute de mii de romani eroi cu Mauserele,o baie de multime ce nu visa nici sa-i organizeze falilia personala.Anul acesta a UITAT sa dea macar un comunicat ca a fost iar 6 august,ziua victorie de la Marasesti cu sacrificiul suprem.Mai aveti si tupeul de a vorbi de sarbatorirea Centenarului intr-o Romanie condusa de Iohannis,Udmr,Helvih si grupul tradatorilor de la Cluj.

 

 

@Hamurabi

N-am auzit niciodata atat de multe tampenii despre istoria romanilor ardeleni, puse laolalta. De exemplu: "si situatia de astazi imi confirma,ca transilvanenii iobagi nu au vrut niciodata sa scape de unguri"... care e confirmarea de care vorbesti, in ce consta ea ? Ardelenii, tzarani, tocmai in amintirea suferintzelor ca iobagi indurate din partea acestora, dar accepta convietzuirea pashnica cu ei - nu mai mult - ceea ce este normal. Next: "Ardealul s-a dezvoltat de comunisti exploatand moldovenii,muntenii si oltenii"... prostia asta de unde-ai mai scos-o si, mai ales, pe ce baza ? Cei enumeratzi de d-ta au venit in Ardeal fiindca acolo au gasit de lucru si, apoi, s-au stabilit acolo... poate din dorintza de a fi "exploatatzi" in continuare ? Shokant mod de gandire. Alta afirmatzie "inteligenta": "Te pomenesti ca a venit Iohannis la Bucuresti din patriotism sa salveze Romania"... nu, el a venit in Bucuresti pentru ca niste politicieni liberali, luminatzi la acel moment (desi si-au cam pierdut lumina mai apoi) l-au desemnat si sutzinut pentru politica de la centru... si sa nu te mire: la momentul Unirii din 1918 nemtzii au sprijinit acest act, spre deosebire de unguri, asadar chiar au manifestat patriotism pentru viitoarea Romanie. Next: "Ati mai auzit de cand Romania e in UE ca a fost victima a 2 mari agresiuni armate ale Germaniei in care a fost distrusa complet si au murit 3 milioane de romani"... de unde ai scos pe cei 3 milioane de romani care, intzeleg eu de la d-ta, au murit in WW-II ? Intreaga Armata Regala de-ar fi murit plus totzi evreii din Romania daca ar fi fost deportatzi si tot n-ar fi atins numarul de 3 milioane. Si unde mai pui ca tocmai un Rege cu radacini nemtzeshti a redus drastic pierderile in luptele WW-II ale Romaniei, prin actul de la 23-august-1944, iar apoi a fost fraierit de Stalina, cum era de asteptat. Mai sunt si alte gugumanii in textul d-tale, dar care nu merita atentzie absolut deloc. Totusi, fraza d-tale finala "Poporul nostru isi merita soarta daca atat l-a dus capul sa puna grupul de tradatori de la Cluj sa conduca si pe Iohannis presedinte." incheie textul d-tale intr-o apoteoza a ignorantzei si agresivitatzii civice cum rar se poate vedea in spatziul romanesc. Cui foloseste, amice ? Cat de bine esti platit de cei interesatzi sa te puna sa raspandeshti asemenea chestii ? 30 de argintzi mi s-ar parea extrem de putzin !

 

 

@Hamurabi

Amice, habar n-ai cu cine vorbesti. cand s-au nascut parintzii mei, comunismul nu exista (e un fel de-a spune) nici in URSS. Cand m-am nascut eu, comunismul tocmai se instala la romani. Esti prea prost si needucat ca sa-mi spui mie ce si cum a fost. Iar comunistii au avut in vedere dezvoltarea moldovenilor la fel ca si a ardelenilor, doar ca la CUG-Iasi nu au putut fi absorbitzi totzi moldovenii doritori si, in consecintza, multzi au virat spre CUG-Cluj si Bucuresti. Tot ceea ce spui si sugerezi d-ta este fals, aberant si n-ar fi demn de atentzie daca n-ar aduce un prejudiciu atat de grav imaginii istoriei reale a Romaniei. Aici voi inceta sa-ti mai raspund, fiindca e clar ca vorbesc unui om care, pe langa ca nu stie nimica precis, se mai si crede singurul bine informat. Acest gen de oameni este printre cele mai periculoase pentru imaginarul colectiv al romanilor. In plus, pari a fi fost instruit special pentru asemenea actziuni.

 

 

@psycho

Imi cer scuze ca trebuie sa va contrazic,dar Padurea Spanzuratilor ,inainte de a fi un film "ceausist"(in treacat, premiat la Cannes)este o capodopera a literaturii romane scrisa de Liviu Rebreanu in care,acesta,descrie soarta unui var ,ofiter in armata austro-ungara,spanzurat de autoritatile habsburgice pentru ca a incercat sa dezerteze la fratii sai romani!
Aveti dreptate nu am putut veni la Bucuresti la marile manifestari anti PSD-ALDE-UDMR,din motive obiective,aflandu-ma peste ocean!
Dar am participat cat am putut sustinand pe site-uri sutele de mii de romani protestatari!
Nu vad ce legatura are maternitatea Dnei Udrea cu sarbatorirea Centenarului!
Cat despre ex pres.Basescu l-am votat si l-am sustinut in actiunile sale de fundamnetare a statului de drept si independentei justitiei!
L-am admirat pentru curajul,inteligenta si tenacitatea in lupta cu caracatita coruptiei,care,sub conducerea multiplului infractor dragnea ,scoate din nou capul,incercand sa distruga tot ce a construit,cu sprijinul romanilor,T.Basescu!
Nu sunt membru niciunui partid,singura mea ideologie este bunastarea si propasirea romanilor!
O ultima remarca,nu inteleg toate diversiunile,ca articolul de fata,legate de sarbatorirea centenarului marii uniri!
Printre comentariile subversive si un copil discerne sovinismul "subtil"al nostalgicilor vremurilor trecute!
Este un jubileu si trebuie sa ne bucuram de acesta mare realizare a romanilor!
Luptele politice sunt o alta problema si evident vor continua,ca in orice tara din lume,de altfel!
Va urez sanatate si prosperitate!
Ca de altfel,tuturor compatriotilor!Teo

 

 

Domnu´ te-o, a nascut elena udrea, domne?

Da´ basescu, ce face, e agricultor la Nana?

1. Padurea spanzuratilor e un film facut sub ceausescu, deci nu se pune din motive pe care sper ca, daca va dati silinta, o sa le intelegeti.
Incercati, da?
2. In ziua de astazi, suntem europeni, suntem membrii UE, ne putem deplasa in voie, ne putem alege tara in care muncim si traim. Milioanele de romani plecati sunt dovada ca Romania miroase urat, in ciuda clasamentelor pe care le invocati. Mare consolare ca sA propos, i-ati uitat pe albanezi si ei sunt dupa noi.
3. Romanii erau indemnati sa plece de nea´basescu, pt care, acum cativa ani, postati zi de zi cu un elan de tip vadim tudor. Nu-i asa ca dormeati linistit dupa aia?
4. In ceea ce priveste limba, care-i ajuta pe romani sa se simta bine chiar si-n Anglia, aveti mare dreptate. Asemanarea este de netagaduit.
5. M-ati linistit, ma simt mult mai bine acum, cand stiu ca ca Ungaria e-n urma noastra.
Va doresc o viata lunga si linistita acolo unde sunteti, inconjurat de romani adevarati care se duc la biserica duminica dimineata, mananca jumari si beau palinca.
A propos, da´ la manifestatia asta de pe 10, de ce n-ati venit? E departe si va e mai usor sa ne sustineti prin rugaciuni? Am inteles.
Vorba unui concetatean de-al lui Cioran, pe care l-ati amintit in treacat: tout ca bien, c´est la catastrophe!

 

 

Mie imi foloseste.

Ca am dorit sa aflu si ce reactii au iobagii.Si le au pe cele pe care scontam.Nu ma bag sa-ti explic prea multe dar ca sa-ti supun doar una-Transilvania a fost dezvoltata si finantata de comunisti in defavoarea Moldovei si Olteniei prin Legea planificarii si dezvoltarii.Nu se nascusera parintii tai pe atunci sa intelegi ceva.

 

 

Leh Walesa a fost omul securitatii

Polonezii n-o duc cu mult mai grozav decit romanii dupa 30 de ani, mai ales ca au manifestari ultranationiste si antisemite. Ma intreb cu ocazia asta oare cam citi evrei or mai fi in
Polonia?
Deci, am putea spune ca nu NWO trimbitata de Bush sr., a generat starea asta de lucruri in Europa estica cit inertia generata de sistemul corupt comunist si mai mult decit probabil, interventia asa zisului anti NWO, tovarisci Putin. Schimbarea n-a generat decit libera miscare a fortei de munca intr-un vest imbatrinit si deschiderea de noi piete comerciale, de consum si de exploatare. Care exploatare se face cu concursul nemarginit ale guvernelor social democratice, nationaliste, si mai stiu eu cum, alese democratic de nostalgicii epocilor trecute.

 

 

trebuie actionat dar nu vorbit mult

UNIREA nu se va realiza cat timp diferentele de salarii, pensii, venituri sunt asa de mari intre regiunile si judetele tari. Cluj Napoca, Timisoara, Sibiu sunt promovate prin media si internet de 5-10 ori mai mult in raport cu orase care au aceleasi dimensiuni : Iasi, Galati, Braila, Bacau, Craiova, chiar daca romanii au in mare defecte si calitati asemenea.
Este necesar ca fiecare judet si localitate sa se dezvolte mai mult decat in prezent.
NU exista romanii (si oameni) mai inferiori fata de alti romani.
Saracia din Moldova va face ca si pro rusii si statalistii din Republica Moldova sa promoveze tratamentul discriminator fata de moldovenii din ROMANIA, desi multa cultura provine de acolo.

 

 

Tendintele comunistoide ravasesc America

Sintem pierduti. Dar ne vom gasi salvarea in aparatorul dreptatii, in luptatorul.... bla, bla, bla... a carui virf de lance in lumea inca libera este... uuh... ala cu zidul...ala cu migrantii care tocmai si-a facut socrii americani.
Esti patetic mai ingeras.
Cine ai vrea sa fie feminist in America? Ala care n-are rival in lumea asta la respectat femeile?

 

 

Tanti asta, intervievata de madam IED, e de fapt o feminista...

... adica una din alea care si-a construit o intreaga cariera academica exploatand miscarea "corectitudinii politice" de esentza comunistoida, care face ravagii in America zilelor noastre.

O fi ea istoric, dar cartzile publicate mai recent (cel putzin pana acum) demostreaza o tendintza pe cat de clara pe atat de "interesanta" legata de specialitatea istorica aleasa... :)

https://history.indiana.edu/faculty_staff/faculty/bucur_maria.html

Spicuiri din autobiografie:

" My book Gendering Modernism: A Historical Reappraisal of the Cannon (2017), offers a provocative synthesis about the revolutionary and not so revolutionary aspects of modernism in terms of gender norms. My next monograph, The Century of Women: How Women Changed the World in the Twentieth Century (2018), aims to challenge the broad syntheses of this century from a feminist humanist perspective. I have taught courses on the idea of Europe, film and history, memory and war, gender in Modern Europe, comparative feminism, as well as communism in Europe. My newest book, The Birth of Democratic Citizenship: Women and Power in Modern Romania (co-authored with Mihaela Miroiu), is coming out with Indiana University Press in November 2018 and traces the self-understanding and practices of women from various generations across the twentieth century around the concept of citizen."

 

 

Pisicuta, pis, pis, pis.....

Daca-ntr-o zi - fereasca Dumnezeu - se da ordin sa fie impuscati toti filozofii, tu mori nevinovat.

 

 

Prima   1   2   3   Ultima
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor