Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Cum construiesti o societate sanatoasa: pedeapsa sau recompensa?

Sambata, 24 Aprilie 2010, ora 13:24
6736 citiri
Cum construiesti o societate sanatoasa: pedeapsa sau recompensa?
Foto: UCSB

Una din componentele vitale ale unei societati functionale, codul legislativ, trebuie impus prin anumite forme de "stimulare" - acestea pot fi recompensele sau pedepsele.

Societatea decide daca trebuie sa aplice pedepse sau sa ofere recompense, sau sa foloseasca o combinatie, in functie de cat de eficiente se dovedesc a fi metodele: asta inseamna cel mai mare grad de cooperare, la cel mai mic cost.

Insa care ar fi strategiile? Doi matematicieni de la Universitatea din Vienna (Christian Hible si Karl Sigmund) au realizat un studiu, folosind modelul teoretic al unui joc, pentru a descoperi care sunt cele mai eficiente metode de a construi o societate.

Daca in ceea ce priveste copiii lucrurile sunt clare - recompensa este mai buna decat pedeapsa - in cazul societatii, acestia spun ca beneficiile pedepselor si recompenselor pot varia in functie de situatie.

"In ultimii 10 ani, a existat o discutie serioasa despre eficienta celor doua metode de stimulare. In special efectul pedepselor pune probleme: unii cercetatori spun ca utilizarea extensiva a pedepselor poate duce la o scadere a bunastarii generale (spre exemplu, o pedeapsa poate duce la contra-pedepse)", spune Christian Hilbe, autor al studiului, citat de Physorg.

Studiul arata ca, intr-o societate in care toti indivizii respecta regulile, ar fi costisitor sa ii recompensezi pe toti, iar una in care majoritatea indivizilor nu respecta legea, in acelasi mod ar fi dificil si costisitor sa ii pedepsesti pe toti.

De aceea, spun autorii studiului, cea mai buna metoda ar fi oferirea de stimuli pozitivi la inceput si pedepsirea ultimilor indivizi care refuza sa respecte legea.

"Ambele metode sunt profitabile, insa au efecte diferite. In modelul conceput, recompensele sunt foarte eficiente in a creste nivelul de cooperare, insa, in mod ironic, cresterea numarului de indivizi care respecta legea face ca recompensa sa fie costisitoare. De la un anumit punct, pedeapsa poate fi mai eficienta", spune Hilbe.

Matematicienii au ajuns la aceste concluzii printr-un joc ce implica doi participanti, unul care are optiunea de a coopera sau nu si unul care pedepseste sau recompenseaza comportamentul celuilalt, ambii primind sume de bani in functie de optiunile alese.

S-a constatat ca, la "jocul" societatii, participantii vor ajunge, in timp, sa respecte legea in orice situatie, in afara de aceea in care stiu ca nu vor pati nimic daca nu o fac. Cercetatorii spun ca aceasta ar fi o situatie de echilibru, iar timpul in care se ajunge la acest echilibru este cu mult diminuat daca se folosesc stimuli de recompensa.

"Discutia despre cooperarea la nivel interuman este la stadiu de teorie. Principalul scop este sa intelegem in ce circumstante coopereaza indivizii si in ce circumstante sunt egoisti", spune Hilbe.

Matematicienii sustin ca modelul lor nu este exhaustiv, iar pentru intelegerea pe deplin a modului in care interactioneaza indivizii este nevoie de studii ample.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#societate pedeapsa recompensa, #studii sociale, #studiu societate , #stiri sociale