Drama mamelor nefericite de pe glob - tragedia in cifre

Marti, 16 August 2011, ora 14:32
2342 citiri
Drama mamelor nefericite de pe glob - tragedia in cifre

Asociatia "Salvati copiii" evalueaza anual bunastarea, sanatatea si conditia sociala a mamelor din 160 tari, atat din cele mai evoluate, cat si din cele defavorizate.

In fruntea clasamentului celor mai fericite mame s-au situat Suedia in 2009 si Norvegia in 2010, fiind urmate, in acelasi an, de Australia, Islanda, Suedia, Danemarca, Noua Zeelanda, Finlanda, Olanda, Belgia si Germania, noteaza Infoniac.

La polul opus, mamele cele mai vitregite se afla in Niger, Ciad, Guineea-Bissau, Yemen, Congo, Mali, Sudan, Eritrea si Guineea Ecuatoriala.

"Salvati copiii" informeaza ca, in ultimul an, circa 300.000 femei din intreaga lume au murit in timpul nasterii, iar 9 milioane din copiii nascuti nu au atins varsta de 5 ani. Evident, aceasta situatie este caracteristica tarilor celor mai sarace.

Asociatia a dat publicitatii cateva date semnificative cu privire la situatia mamelor si a copiilor mici din tarile defavorizate, comparate cu nivele la care se afla aceste categorii in tarile cel mai bine situate din lume.

Exemple semnificative

1. In Etiopia, doar 6% din nasteri au loc in conditii asistate de personal medical instruit, iar in Afganistan si Ciad cate 15%. In contrast, aproape toate nasterile din Norvegia se bucura de asistenta medicala.

2. In Niger, una din sapte femei moare in timpul nasterii, iar in Afganistan si Sierra Leone, una din 8. La polul opus, in Irlanda numarul deceselor in timpul nasterii se cifreaza la 1 din 47.000.

3. Din cauza malnutritiei si a lipsei de asistenta, in Angola, Ciad, Congo si Somalia, din fiecare cinci copii nascuti, unul nu supravietuieste peste 5 ani. In Luxemburg si Suedia, proportia este de unu la 333.

4. In tarile defavorizate, tinerele mame sunt lipsite de informare, datorita lipsei accesului in scoli. Durata medie de scolarizare a viitoarelor mame in Afganistan, Angola, Ciad, Djibouti, Eritreea, Guineea-Bissau, este de maximum 5 ani. In Noua Zeelanda, Australia si in multe tari europene, aceasta durata medie atinge 20 de ani.

5. In majoritatea tarilor defavorizate, femeile nu au un venit propriu. In Afganistan, Iordania, Liban, Libia, Maroc, Oman statul asigura o compensatie de maximum 25 centi pentru fiecare dolar castigat de barbat, doar in cazul in care se dovedeste neparticiparea sotului la cheltuielile familiei.

Dar in Romania, cum stam?

Nu ne putem compara noi cu tarile defavorizate, dar ne situam sub media UE, la toate categoriile. Poate cel mai semnificativ este indicatorul mortalitatii infantile, unde, la mia de copii, Romania inregistreza putin peste 9%, in timp ce media UE este putin sub 5%.

Fata de vecinii imediati, numarul deceselor la nastere este mai scazut in Romania decat in Ucraina, Republica Moldova si Bulgaria, dar mai ridicat decat in Ungaria si Serbia.

Fata de vecinii indepartati, stam mai bine decat Rusia si Albania, dar mai rau decat colegii din UE. Poate ca, dupa ce iesim din recesiune, ne vom ocupa si de asta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#raport salvati copii, #rata deces nastere, #natalitate Europa, #mortalitate infantila , #stiri sociale