Eurostat: 33% dintre romani traiesc in saracie

Luni, 13 Decembrie 2010, ora 20:06
3199 citiri
Eurostat: 33% dintre romani traiesc in saracie
Foto: RyanGeigerblog

O proportie de 33% dintre romani intampina privatiuni materiale grave, iar 8% din populatia totala a Uniunii Europene se confrunta cu astfel de probleme releva un studiu al Eurostat (Oficiul de Statistica al Comunitatilor Europene), publicat luni.

Nivelurile cele mai reduse ale acestui indicator se inregistreaza in Luxemburg, Suedia, Olanda, Danemarca si Spania (fiecare sub 3 la suta).

Studiul, care va constitui o baza de discutii a conferintei din 16-17 decembrie de inchidere a Anului European pentru Combaterea Saraciei si Excluziunii Sociale 2010, arata ca 17% din populatia Uniunii Europene (81 de milioane de persoane) era in anul 2008 expusa riscului saraciei dupa transferurile sociale, ceea ce inseamna ca venitul disponibil al respectivelor persoane era mai mic decat pragul saraciei la nivel national in tarile lor.

Cele mai ridicate rate ale acestui indicator se inregistreaza in Letonia (26%), Romania (23%) si Bulgaria (21%), iar cele mai mici in Republica Ceha (9%), Olanda si Slovacia (fiecare cate 11%).

Un obiectiv al Strategiei Europa 2020 este scoaterea din categoria celor expusi saraciei si excluziunii sociale in UE a cel putin 20 de milioane de persoane pana in 2020.

Progresele catre atingerea acestui obiectiv sunt masurate in functie de 3 indicatori - persoane aflate in risc de saracie, persoane ce intampina privatiuni materiale grave si persoane ce locuiesc in menaje cu intensitate a muncii foarte scazuta. In anul 2008, 116 milioane persoane erau afectate de cel putin una din aceste 3 forme de excluziune sociala.

Dintre statele membre, cele mai ridicate rate erau in Bulgaria (45% din populatie), Romania (44% din populatie), Letonia (34% din populatie) si Polonia (31%), iar cele mai reduse in Olanda, Suedia si Republica Ceha (15%).

Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a afirmat, întrebat despre situaţia de la Slănic, Prahova, unde o stradă s-a surpat, formându-se un crater de doi metri, că a fost făcut un drum peste o mină....
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Şeful Guvernului Marcel Ciolacu a precizat că mecanismul de implementare a salariului minim european va începe de la 1 iulie. El a amintit că, în acest sens, a fost emisă ordonanţa....
#romani saracie, #eurostat sondaj saracie, #romani traiesc saracie , #stiri sociale