Marsul Diversitatii vs Marsul Normalitatii: De la baloane colorate si veselie pana la "Salvam familia traditionala" (Galerie foto)

Sambata, 25 Iunie 2016, ora 23:22
8894 citiri
Marsul Diversitatii vs Marsul Normalitatii: De la baloane colorate si veselie pana la "Salvam familia traditionala" (Galerie foto)
Foto: Ziare.com

Sute de oameni au participat sambata dupa-amiaza, in Bucuresti, la Marsul Diversitatii, in pasi de dans si cu zambetul pe buze, agitand stegulete si baloane colorate si dand uitarii canicula.

Alaturi de membrii si simpatizantii comunitatii LGBT (lesbiene, gay, bisexuali si transexuali) au fost, ca in fiecare an, mai multi politicieni si diplomati straini, dar si ministrul pentru Dialog Social Violeta Alexandru.

Ajuns la cea de-a 12-a editie, marsul Bucharest Pride din acest an, care a inceput de la Arcul de Triumf si s-a incheiat in Piata Victoriei, a avut probabil cea mai numeroasa participare de pana acum.

Organizatorii de la asociatiile Accept, MozaiQ si PSI-Romania, au impartit celor prezenti steguletele curcubeu, baloane si sticle de apa.

Printre participanti au fost Remus Cernea, insotit de prietena lui, Mircea Toma, dar si cantareata Andreea Balan, care a atras toate privirile, fiind flancata de doua dansatoare in costumatii exotice cu multe pene colorate.

Pe traditionala platforma impodobita cu baloane, au luat cuvantul rand pe rand presedintele Accept - Cosmin Bebu-Vijianu, reprezentantul Asociatiei MozaiQ - Mihnea Florea, ministrul pentru Dialog Social - Violeta Alexandru, ministrul secretar de stat al Germaniei pentru Afaceri Europene - Michael Roth, Carla Delgado - prima persoana trans aleasa parlamentar in Spania, Dean Thompson - adjunctul sefului misiunii Statelor Unite ale Americii la Bucuresti, si ambasadorul Marii Britanii la Bucuresti - Paul Brummell.

"Sunt si anul acesta alaturi de voi, asa cum am fost in fiecare an, n-are nicio legatura cu faptul ca sunt acum in pozitie publica, ba mai mult cred ca eram datoare sa fiu si anul acesta alaturi de voi pentru ca asa simt. Imi place sa fiu alaturi de voi pentru ca imi place libertatea de a face ce simt (...). Va doresc sa fiti respectati, asa cum si voi ii respectati pe toti ceilalti. Sunt foarte fericita sa fiu alaturi de voi", a spus ministrul Violeta Alexandru.

Oficialii au vorbit in continuare despre lupta continua pentru respectarea drepturilor persoanelor LGBT si recunoasterea lor ca drepturi ale omului. Au fost amintite si victimele masacrului din Orlando, pentru care participantii au pastrat un moment de reculegere.

Discursul inflacarat al Carlei Delgado a fost presarat de uralele tot mai rasunatoare ale participantilor.

"In Spania, acum 40 de ani, inca ne persecutau, ne inchideau in inchisori, ne bateau in comisariate. Astazi putem sa fim toti mandri, sa fim toate mandre, pentru ca Spania are o legislatie model: casatoria intre persoane de acelasi sex este legala si ele se bucura de drepturi depline, ca toti ceilalti oameni. In Spania acum o persoana transsexuala isi poate schimba actele de identitate fara a mai trece pe la tribunal, un simplu demers administrativ este suficient.

Nu mai este nevoie de un judecator sa ne controleze, de un psihiatru sa ne spuna ce sa facem, transsexualitatea nu este o patologie. Romani, romance, homosexuali, lesbiene, transsexuali, aceste drepturi sunt ale voastre. Si daca nu le obtinem azi, le vom obtine maine. Pentru ca daca este ceva ce a invatat aceasta comunitate, aceasta este asteptarea", a spus Delgado.

O descatusare impresionanta de energie a urmat: muzica rasuna din boxe, oamenii se imbratisau si dansau, sute de baloane si stegulete erau agitate in aer alaturi de mesaje care exprimau mandrie pentru apartenenta la comunitatea LGBT.

"Salvam familia traditionala", "Vrem normalitate, nu diversitate"

De cealalta parte, Marsul pentru Normalitate organizat de Noua Dreapta la vremea pranzului nu a strans nici 50 de participanti. Ei au amintit cu aceasta ocazie de cele 3 milioane de semnaturi care au fost stranse pentru "casatoria intre un barbat si o femeie" prevazuta in Constitutie.

In timpul unui mars lung, de la Piata Victoriei la Dealul Patriarhiei, cei cativa zeci de membri Noua Dreapta, in principal tineri, in tricouri negre si kaki cu sigla formatiunii, scandau din cand in cand "Salvam familia traditionala", "Vrem normalitate, nu diversitate", "Bucurestiul nu-i Sodoma", "Romania nu-i Gomora" si "Legea divina, familia crestina".

O turista straina l-a intrebat la un moment dat pe unul dintre participanti ce se intampla, acesta explicandu-i: "It's for the traditional family. We are against gay people".

Motivatia marsului a fost prezentata mai pe larg in discursurile rostite de liderii asociatiei Noua Dreapta la baza Dealului Patriarhiei.

"Nu vrem sa ne lasam copiii pe mana homosexualilor. (...) E o capcana sa spui: Hai sa-i lasam sa aiba un parteneriat civil. Nu se vor opri acolo. Tinta lor sunt copiii nostri", a spus presedintele Noua Dreapta Tudor Ionescu.

El a mai spus ca "nu se pot da legi impotriva majoritatii crestine" din Romania si l-a criticat pe deputatul Remus Cernea pentru ca a cerut sa fie arborat "curcubeul homosexual" pe Parlament.

Participantii la mars au mai vorbit despre adoptii si pedofilie, pacatul sodomiei si au spus la final "Tatal nostru".

*Foto: Ziare.com

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#Marsul Diversitatii 2016, #Marsul Normalitatii 2016 , #stiri sociale
Comentarii
Poza patrula
patrula
rank 5
pe prietena lui Cernea o cheama Mircea Toma? Acuma mi-e clar de ce