Numai in Europa, 12 femei sunt ucise zilnic de partenerii lor

Miercuri, 30 Octombrie 2013, ora 23:54
2577 citiri
Numai in Europa, 12 femei sunt ucise zilnic de partenerii lor
Foto: Punctul

Crima pasionala nu pare a fi o boala specifica numai societatilor insuficient evoluate. Ca dovada, statisticile au aratat ca in Europa sunt ucise zilnic 12 femei, de catre partenerii lor actuali, fostii parteneri sau membri ai familiei.

Desi este foarte greu sa detii evidente intr-o asemenea problema, Organizatia Natiunilor Unite estimeaza ca, la nivel mondial, sapte din zece femei au avut de suportat agresiuni fizice - inclusiv cele sexuale, din partea unor barbati, parteneri sau nu, scrie Project Syndicate.

Adesea victimele sufera si tac

Aceste cifre, confirmate si de Oficiul Natiunior Unite pentru Droguri si Criminalitate, nu reprezinta decat un aspect privind atacul masculin asupra femeilor la nivel global, iar autorii agresiunilor apartin tuturor categoriilor de cultura, de varsta, clasa sociala sau spatiu geografic.

Mai mult de jumatate din femeile grav agresate suporta tacit situatia si nu sesizeaza organele de ordine sau organizatiile de protectie sociala, fie dintr-un sentiment de jena fata de familie, fie de teama eventualelor repercursiuni din partea celui reclamat.

Exista state cu traditii ancestrale nealterate, unde nu numai cutumele sociale, dar si legile pun femeia in imposibilitate de a se apara, pe considerentul ca, din principiu, dreptatea este de partea barbatului.

Nu trebuie sa ne amagim cu ideea ca ar fi la mijloc cazuri izolate sau anomalii patologice. Majoritatea covarsitoare a criminalilor sunt oameni sanatosi si cu putere de discernamant, iar crimele lor se produc cam peste tot: acasa, pe strada, la serviciu, in magazine.

Justitia, in dilema

Combaterea fenomenului este insa una dintre cele mai dificile, simplul cadru legal dovedindu-se adesea neputincios. Insasi justitia este pusa adesea intr-o situatie delicata: pe de o parte vinovatul trebuie judecat cu riscul de a ajunge in detentie, pe de alta parte criminalul ar putea fi totusi un parinte iubitor, capabil sa ingrijeasca de copii, care fara el raman pe drumuri.

In tarile dezvoltate, exista reglementari suficiente pentru a pune femeia sub protectia legii. Dar chiar si aici se constata ca autoritatea publica n-are suficente mijloace, ca sa se impuna in relatiile dintre parteneri.

Organizatiile nonguvernamentale au uneori inscris acest deziderat in programa lor. Ele sunt mai flexiibile decat autoritatea statului, dar nici lor nu le este usor sa actioneze contra unor mentalitati, inradacinate adanc in timp.

La nivel global, actioneaza Oficiul pentru Droguri si Criminalitate al ONU, cu sarcina de a determina introducerea de reglementari juridice acolo unde acestea lipsesc sau aplicarea lor acolo unde sunt ignorate.

In prezent, Oficiul si-a creat trei birouri pe continentul unde se impune cea dintai urgenta, Africa. Ele functioneaza in trei zone diferite, toate situate in Africa de Sud: la Mpumbalanga, in provincia Eastern Cape si la Northern Cape. Este doar un inceput.

Echipa fiecarui birou are la dispozitie personal specializat pentru activitati sociale, cu care acorda asistenta juridica, ingrijiri medicale, consiliere sociala si asistenta psihologica femeilor care au avut de suferit in urma violentelor.

Reticenta autoritatilor locale

Dar munca acestor birouri depinde in cea mai mare masura de receptivitatea autoritatilor locale. Acestea privesc adesea cu circumspectie asemenea interventii, apreciindu-le ca imixtiuni din exterior, menite sa impuna conduita euro-americana, in dauna traditiior locale.

Din pacate, chiar si guvernele din tarile dezvoltate considera ca au destule griji cu viata economica si politica: nu-si pot permite sa intre si in detaliile vietii de familie.

Cu toate acestea, protectia unei categorii sociale, cea a femeilor, este tot o problema politica. Daca in alte domenii, justitia este suficienta pentru mentinerea ordinii sociale, cazul de fata le scapa nu numai magistratilor, dar chiar si legii.

Intervine reticenta victimelor de a reclama, intervine mediul familial ingaduior, intervine adesea imposibilitatea de a pezenta si sustine probele in justitie.

Numai societatea insasi poate gasi solutia, daca se implica. Din pacate insa, societatea ori nu se implica, ori - mai grav - se complace. In acest caz, suntem cu totii o societate de complici.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#femei violenta, #violenta sexuala, #consiliere femei abuzate, #asistenta juridica femei abuzate , #stiri sociale