Oameni cu vointa cat un munte: Doi alpinisti cu dizabilitati fac escalada in Maroc

Joi, 04 Septembrie 2014, ora 17:52
3824 citiri
Oameni cu vointa cat un munte: Doi alpinisti cu dizabilitati fac escalada in Maroc

Doi alpinisti cu dizabilitati, dar cu o ambitie de fier, ne demonstreaza ca pot atinge culmi greu de imaginat chiar si pentru multi dintre noi: escaladeaza muntii din Maroc.

Este vorba despre un roman, Claudiu Miu, si un indian, Hargurvarinder Singh Jaggi, care vor incerca sa se catere pe un perete de 700 de metri in Muntii Atlas, potrivit unui comunicat remis Ziare.com de catre organizatia nonguvernamentala Climb Again, care ajuta persoanele cu dizabilitati.

"Steagul pe care il vor infige in top este al Climb Again, iar cauza pe care romanul Claudiu Miu si indianul Hargurvarinder Singh Jaggi o sprijina in acest demers este aducerea escaladei mai aproape de persoanele cu nevoi speciale", mentioneaza reprezentantii asociatiei.

Calatoria celor doi a inceput pe 1 septembrie, iar escaladarea propriu-zisa are loc in intervalul 4-5 septembrie.

Lupta cu boala

Claudiu Miu este fost campion multinational si balcanic la escalada si presedinte al Asociatiei Climb Again. Dupa cativa ani in care boala Lyme si poliartrita asociata i-au redus mult din capacitatile motorii, Claudiu a luptat pana la o recuperare aproape completa, care azi ii permite sa se catere si sa predea din nou escalada.

"Climb Again este azi rasplata pe care Claudiu vrea sa o lase comunitatii care l-a sustinut atat de mult in anii din urma, si solutia pentru a schimba perspectiva celor care si-au pierdut speranta intr-o viata normala", se arata in comunicatul citat.

Flori de colt: Frumusete in scaun cu rotile - Povestea Magdei, modelul din carucior

De asemenea, Hargurvarinder Singh Jaggi, originar din India, s-a nascut cu o malformatie congenitala care a impiedicat dezvoltarea normala a cotului, umarului si a unui deget de la mana stanga.

"Cu toate acestea, Jaggi este un model de perseverenta si optimism - pe langa faptul ca profeseaza avocatura si conduce un mic birou in New Delhi, indianul si-a depasit conditia fizica si se poate lauda azi cu atingerea unor varfuri de peste 6.000 de metri", precizeaza reprezentantii Climb Again.

Copiii cu dizabilitati din Romania, departe de sport

"In Romania, persoanele cu nevoi speciale incearca sa se descurce intr-un sistem social care nu ii protejeaza pe deplin si nu le ofera suficiente resurse pentru o viata normala. Inca din anii de scoala, copiii cu deficiente intampina probleme de integrare - activitatile scolare si sedintele de consiliere nu sunt suficiente pentru dezvoltarea lor fizica, sociala si emotionala, iar de cele mai multe ori nu au posibilitatea sa practice vreun sport.

Asociatia Climb Again a aparut tocmai din nevoia de a rezolva parte din aceste piedici. Escalada ar putea veni in intampinarea multora dintre nevoile celor mici - acest sport ofera posibilitatea dezvoltarii personale, activarii propriilor resurse pentru schimbarea perspectivelor, dezvolta increderea in sine si contribuie la atingerea succesului", conchid cei de la Climb Again.

D.T.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#alpinisti dizabilitati, #alpinism dizabilitati, #escalada dizabilitati , #stiri sociale