Focar de infectie intr-un spital din Bucuresti: Pacienti infectati de la... sapun (Video)

Vineri, 03 Octombrie 2014, ora 11:36
2616 citiri
Focar de infectie intr-un spital din Bucuresti: Pacienti infectati de la... sapun (Video)
Foto: Arhiva

Doi pacienti de la spitalul Elias din Capitala s-au infectat cu bacteria Serratia, in vara, din cauza sapunului dezinfectant pe care il folosea personalul spitalului. Ministerul Sanatatii a reactionat dupa doua luni.

"Un bebelus si un bolnav de cancer s-au infectat, riscand sa intre in soc septic, din cauza unui sapun lichid, folosit de personalul unitatii, care era contaminat masiv, produsul fiind retras de la utilizare", a declarat pentru Mediafax directorul medical al spitalului, Dana Safta.

Ea a precizat ca incidentul s-a produs in data de 30 iulie, imediat fiind luate masurile necesare, pentru ca infectia cu bacteria Serratia sa nu afecteze si alti pacienti. Intregul lot de flacoane cu sapun Maxil a fost retras de la utilizare.

Aceeasi problema a fost depisatata si la spitale din tara, care au acest produs.

"Chiar un sapun care nu are proprietati dezinfectante ar trebui sa reduca incarcatura bacteriana in mod substantial", a declarat la Digi24 Alexandru Rafila de la Societatea Romana de Microbiologie.

El a precizat ca bacteria identificata in sapunul lichid "este un microorganism care, daca gaseste organisme care nu se apara bine din punct de vedere al sistemului imun, poate produce infectii", a declarat la Digi24 Alexandru Rafila, de la Societatea Romana de Microbiologie.

Banicioiu anunta ca ar putea depune plangere penala impotriva producatorului

Ministrul Nicolae Banicioiu a declarat, vineri, ca flacoanele de sapun lichid au fost retrase din uz, anuntand si ca nu exclude sa depuna o plangere penala impotriva producatorului.

"Spitalele isi procura materialele de igiena prin licitatie, nu e o recomandare de la minister. Pagubele evident vor fi suportate de producator, dar trebuie vazut daca in momentul in care s-au facut achizitiile se putea sti daca acest produs este contaminat", a explicat ministrul Sanatatii.

El a mai spus ca, desi mai multe spitale din tara au folosit sapun contaminat, nu s-au mai inregistrat alte cazuri de persoane infectate cu bacteria Serratia. Cei doi pacienti de la Elias sunt in stare stabila, a mai precizat Banicioiu.

Ministerul Sanatatii a primit mai multe sesizari legate de posibile infectii cu bacteria Serratia, insa abia in 29 septembrie, la doua luni de la incidentul din Spitalul Elias, a cerut retragerea din uz a sapunului Maxil din toate spitalele din tara.

G.F.

Marcel Ciolacu dă asigurări că lista cu medicamente compensate se aprobă. „Vrem să producem în România astfel de medicamente”
Marcel Ciolacu dă asigurări că lista cu medicamente compensate se aprobă. „Vrem să producem în România astfel de medicamente”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat că toate propunerile privind finanţarea listei de medicamente compensate sunt aprobate în Guvern şi a subliniat că în discuţiile purtate cu producătorii...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#infectie bacterie spitale, #pacienti infectie Elias, #sapun infectat bacterie, #ministerul sanatatii , #stiri sociale