Raport ONU: Sanatatea nu se mai raporteaza la saracie

Joi, 16 Mai 2013, ora 22:47
3133 citiri
Raport ONU: Sanatatea nu se mai raporteaza la saracie
Foto: unmultimedia.org

Dezechilibrul privind sanatatea populatiei intre tarile sarace si cele bogate s-a redus semnificativ in ultimele doua decenii potrivit ultimului raport ONU, publicat miercuri, care accentueaza faptul ca in ciuda acestui progres mai exista inca provocari de intampinat in conformitate cu Obiectivele de Dezvoltare ale Milenilui (Millennium Development Goals -MDGs).

"Eforturile sustinute de a indeplini standardele MDGs au condus cu siguranta la imbunatatirea standardelor de sanatate a oamenilor din intreaga lume", a spus Directorul General al Organizatiei Mondiale pentru Sanatate, Margaret Chan.

La mai putin de 1.000 de zile inainte de termenul la care trebuie atinse aceste obiective, a continuat ea, "este oportun sa ne intrebam daca aceste eforturi si-au atins scopul in ceea ce priveste reducerea inegalitatilor privind sanatatea, intre tarile bogate si cele sarace".

Obiectivele de Dezvoltare ale Mileniului al III-lea, aproape de esec

Stabilite in cadrul unui summit ONU in anul 2000, cele opt Obiective de Dezvoltare ale Mileniului se refera la reducerea saraciei, educatie, egalitatea intre sexe, sanatatea copiilor si a mamelor, reducerea efectelor nocive asupra mediului inconjurator, reducerea infestarilor cu HIV si crearea unui Parteneriat Global pentru Dezvoltare, toate acestea avand ca termen limita anul 2015.

Studiul Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), World Health Statistics 2013, compara progresele facute de tarile ai caror cetateni aveau in general o stare de sanatate buna, cu tarile unde oamenii erau foarte bolnavi.

Concluziile arata ca exista un progres considerabil care s-a facut in special in zonele unde s-a redus mortalitatea infantila si mortalitatea mamelor la nastere, prin imbunatatirea alimentatiei, dar si in zonele unde a scazut mortalitatea cauzata de infectiile cu HIV, tuberculoza si malarie.

Mortalitatea infantila a scazut de la 171 de morti la 1.000 de copii nascuti vii in 1990 la 107 morti la 1.000 de copii nascuti vii in 2011.

Tarile care aveau cea mai mare rata a mortalitatii infantile in 1990, cum ar fi Bangladesh, Madagascar, Nepal, Ruanda, Senegal etc., au acum o rata de supravietuire a copiilor atat de mare incat nici nu mai fac parte din grupul respectiv.

In ciuda faptului ca 27 de tari au atins deja Obiectivele de Dezvoltare ale Mileniului, rata actuala a progresului nu va fi suficienta pentru a atinge, pana in 2015, targetul global care se refera la reducerea mortalitatii infantile cu doua treimi fata de nivelul din 1990, in tarile din intreaga lume, se arata in raportul citat.

Si statisticile globale privind numarul de femei care mor la nastere s-au imbunatatit considerabil. Cu toate acestea OMS atrage atentia ca scaderea ratei mortalitatii mamelor la nastere, chiar daca a ajuns in prezent la 3%, trebuie sa mai scada pentru a indeplini obiectivele globale.

Pentru ca mortalitatea mamelor la nastere sa scada femeile trebuie sa aiba acces la asistenta maternala de calitate. In 2010, 63% dintre femeile din intreaga lume, cu varste cuprinse intre 15 si 49 de ani, care erau casatorite sau traiau in concubinaj, foloseau o forma de contraceptie, se arata in raport.

Cu toate acestea aproape 16 milioane de fete cu varste cuprinse intre 15 si 19 ani dau nastere in fiecare an. Copiii nascuti de mame adolescente reprezinta aproximativ 11% dintre nou-nascutii din toata lumea, 95% dintre aceste nasteri avand loc in tari in curs de dezvoltare.

In 2011, 34 de milioane de oameni, la nivel mondial, erau infestati cu HIV, numarul acestora fiind in crestere fata de anii anteriori. Este de asteptat ca numarul oamenilor care sunt infestati cu HIV sa continue sa creasca. Aproximativ 69% dintre acesti oameni traiesc in Africa sub-sahariana, regiunea unde mor cei mai multi dintre ei.

"Statisticile noastre arata ca, in general, dezechilibrele se atenueaza intre tarile dezvoltate si cele mai putin dezvoltate", spune Ties Boerma, Director al Departamentului de Sanatate, Statistici si Sisteme de Informare a OMS.

"Cu toate acestea situatia este departe de a fi satisfacatoare in ceea ce priveste progresul deoarece inca mai exista decalaje intre anumite tari si chiar in interiorul aceleiasi tari", mai spune aceasta.

Raportul arata si care sunt zonele care au nevoie de mai multa atentie inainte de termenul limita de indeplinire al MDGs: reducerea imbolnavirilor de tuberculoza in zonele unde aceasta este cel mai raspandita, tinerea sub control a imbolnavirilor de diabet, asigurarea medicamentelor uzuale pentru tari slab si in curs de dezvoltare.

Raportul contine informatii stranse din 194 de tari privind rata mortalitatii, indicatori de boala si de sanatate, speranta de viata, boli care provoaca imbolnaviri frecvente si mortalitate, servicii de sanatate si tratamente, investitiile care se fac in sistemul de sanatate, dar si factori de risc si comportamente care afecteaza sanatatea.

Principalele cauze ale imbolnavirii in lume

Locuitorii tarilor din fosta Uniune Sovietica sunt printre cei mai infocati fumatori din lume. Jumatate dintre barbatii adulti din Rusia fumeaza, conform Global Governance Monitor. Aproximativ 400.000 de rusi mor in fiecare an din cauza afectiunilor cauzate de tutun, ceea ce explica de ce in Rusia speranta de viata este cu 10 ani mai mica decat in tarile din Europa de Vest, de exemplu.

Cea mai mare problema a SUA privind sanatatea publica este reprezentata de agentii biologici precum antrax. Dupa atentatele din 2001 au fost cheltuite sute de milioane de dolari pentru inlaturarea efectelor antraxului care a fost raspandit in atmosfera in perioada respectiva.

Mexicul este amenintat in continuare de virusul H1N1, care a fost pentru prima data descoperit in aceasta parte a lumii in 2009. Incepand din iulie 2010 au fost confirmate peste 72.000 de cazuri de infestare cu acest virus si peste1.300 de decese. De atunci virusul s-a raspandit in 214 tari din intreaga lume si a produs peste 18.000 de decese pe intreaga planeta.

Variola reprezinta o amenintare serioasa pentru Somalia avand un grad de incidenta mai mare de 30%. Vaccinarea impotriva acestei boli a inceput in secolul al XIX-lea in mai multe zone ale lumii precum Europa, SUA, India, Filipine, incidenta bolii fiind redusa drastic in aceste zone.

Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a enumerat joi, 28 martie, câteva persoane despre care consideră că „într-o ţară civilizată ar trebui să fie azi în puşcărie. „Eu am precizat azi...
ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
Declarațiile ministrului Energiei, Sebastian Burduja, referitoare la ritmul extraordinar de instalare a fotovoltaicelor și eolienelor, au fost contrazise de președintele ANRE (Autoritatea...
#saport ONU Sanatate, #raport ONU saracie, #stare mondiala sanatate, #probleme globale sanatate , #stiri sociale