Scandalul vaccinurilor antigripale: Un deputat USR acuza o paguba de 700.000 de euro, Pintea spune ca s-au facut economii

Duminica, 13 Octombrie 2019, ora 17:38
4434 citiri
Scandalul vaccinurilor antigripale: Un deputat USR acuza o paguba de 700.000 de euro, Pintea spune ca s-au facut economii
Foto: Arhiva Pixabay

Deputatul Emanuel Ungureanu (USR) sustine ca Ministerul Sanatatii "a aruncat pe fereastra" nu mai putin de 700.000 de euro atunci cand a cumparat vaccinuri antigripale printr-o licitatie care ridica mari semne de intrebare. In replica, ministrul demis al Sanatatii, Sorina Pintea, spune ca a avut propriile suspiciuni privind licitatia, dar ca pana la urma nu s-a pierdut niciun ban, ci dimpotriva, s-au facut economii.

Emanuel Ungureanu a anuntat inca de sambata ca vrea sa sesizeze DNA intr-un caz de coruptie pe care l-a remarcat la Ministerul Sanatatii. Iata despre ce este vorba.

Ministerul Sanatatii (MS) a organizat o licitatie pentru a cumpara vaccinuri antigripale pentru romanii care prezinta cele mai mari riscuri de imbolnavire sau carora gripa le-ar putea face cel mai mult rau. Licitatia a fost una pentru incheierea unui acord cadru, in baza caruia societatea castigatoare va putea livra 8 milioane de doze de vaccinuri antigripale catre MS, in urmatorii 4 ani, sustine Ungureanu.

Pe piata exista mai multe tipuri de vaccin antigripal - unele tipuri pot fi administrate atat copiilor mici (cu varstre intre 6 luni si 3 ani), cat si copiilor mai mari si adultilor (adica persoanelor cu varste cuprinse intre 3 si 64 de ani).

La licitatie s-au prezentat producatori de medicamente cu ambele tipuri de vaccinuri. A castigat, insa, unul care livreaza vaccinuri care nu pot fi administrate copiilor cu varste inre 6 luni si 3 ani.

Ulterior, Ministerul Sanatatii a cumparat si 10.000 de vaccinuri pentru copiii cu varste intre 6 luni si 3 ani. Potrivit Sorinei Pintea, dozele pentru copiii mai mari si adulti au costat 41 lei fiecare, iar cele pentru copiii mici, cu varste intre 6 luni si 3 ani, au fost 45 de lei doza.

Emanuel Ungureanu sustine ca aceasta achizitie suplimentara de 10.000 de doze de vaccin pentru copiii mici a fost modul Ministerului de a incerca sa isi repare greseala de la licitatie. Dar ca intreaga operatiune a pagubit statul roman cu 700.000 de euro.

"Aceasta achizitie a fost realizata cu grava incalcare a legii si cu tacerea complice a doamnei ministru, Sorina Pintea.

Directia Generala de Asistenta Medicala din Ministerul Sanatatii este responsabila direct de aceasta grava eroare. Aceasta structura din Ministerul Sanatatii este condusa de o doamna care poarta numele de Amalia Serban, o apropiata a Sorinei Pintea.

Voi sesiza aceste fapte penale, cu consecinte deosebit de grave, Directiei Nationale Anticoruptie!

Pe toata perioada mandatului, doamna Sorina Pintea a fost interesata mai mult de efectuarea unor exercitii de imagine gretoase decat de rezolvarea unor grave probleme din sistemul sanitar", a transmis Emanuel Ungureanu, printr-un mesaj pe retelele de socializare.

Ungureanu a spus ca exista cel putin 11 persoane angajate la stat care au stiut despre situatie si care vor trebui sa explice de ce s-a produs aceasta eroare care pagubeste statul roman.

Contacta de Digi 24, Sorina Pintea a declarat ca a avut propriile semne de intrebare cu privire la licitatie, dar ca per total, considera ca nu s-a pierdut nimic, ci dimpotriva, statul a castigat.

"S-a facut o economie de 22 de milioane de lei. Nu s-au cumparat 1.500.000 de vaccinuri cu 45 lei, s-au cumparat 1.490.00 cu 41 de lei si 10.000 de vaccinuri cu 45 de lei. Ca sa fiu foarte clara (ministrul nu a explicat de ce nu s-au achizitionat toate vaccinurile o data, cu 41 de lei - n.red.)

Cu privire la numarul de vaccinuri, ele se achizitioneaza in functie de grupele de risc. Exista o comisiei care ia metodologia si defineste grupele de risc. Si a facut-o!

In ceea ce priveste licitatia, am inclinat si eu sa cred ce ati sustinut dumneavoastra (ca ar fi fost o procedura aranjata - n.red.). Dar atunci de ce nicio firma nu a depus nicio contestatie? Ii convine cuiva sa piarda atatia bani?", a declarat Pintea, la solicitarea Digi 24.

Desi sustine ca in acest caz s-a facut o economie si ca n-a gasit nicio vina nimanui, Sorina Pintea a precizat, totusi, ca aceasta achizitie este vizata de o ancheta interna deschisa inca de saptamana trecuta, la Ministerul Sanatatii.

Potrivit Sorinei Pintea, vaccinurile vor incepe sa soseasca la cabinetele medicilor pe 15 octombrie.

Guvernul modifică plafoanele la energie, „în favoarea cosumatorilor”. Până când se prelungește măsura
Guvernul modifică plafoanele la energie, „în favoarea cosumatorilor”. Până când se prelungește măsura
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că Guvernul le-a promis românilor că menţinem plafonarea preţurilor la energie şi gaze până în primăvara lui 2025 iar astăzi, în...
Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan a declarat joi, 28 martie, că şefa Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti, Gabriela Sivache, va fi înlocuită din funcţie, pentru că...
#Pintea Ungureanu vaccin antigripal scandal, #pret vaccin antigtipal scandal Pintea Ungureanu , #stiri sociale