Un roman are nevoie de sange la fiecare trei secunde, dar doar 2% doneaza. Implica-te si tu!

Sambata, 21 Februarie 2015, ora 14:12
2353 citiri
Un roman are nevoie de sange la fiecare trei secunde, dar doar 2% doneaza. Implica-te si tu!
Foto: Arhiva

In Romania, solicitarile anuale de sange depasesc cu mult resursele centrelor de donare. Doar 2% din populatia Romaniei doneaza sange, in vreme ce o persoana la fiecare 3 secunde are nevoie de sange.

Romanii nu constientizeaza cat de importanta este o contributie minora, un ajutor care, uneori, poate salva vieti. Din fericire, in ultimii ani lucrurile au inceput sa evolueze in acest sens, institutiile statului, personalitati sau oameni de rand fiind implicate in campanii ample.

Una dintre acestea este si proiectul "Doneaza sange, doneaza viata!", o campanie initiata de Patriarhia Romana, cu sprijinul mai multor institutii ale statului, dar si al altor parteneri.

Unul dintre initiatorii campaniei, ca de altfel si un activ donator de sange, Parintele Arhimandrit Ciprian Gradinaru marturiseste ca ideea unei astfel de manifestari i-a incoltit in minte anul trecut. Atunci, o enoriasa a Paraclisului Catedralei Mantuirii Neamului, lacas unde credinciosii il pot gasi pe Parintele, i-a marturisit faptul ca are nevoie de sange provenind de la o grupa rara.

Cum foarte multe persoane au raspuns apelului realizat de Parintele in biserica, o prima actiune a bisericii a fost initiata in acelasi an, in 20 de orase ale tarii, in urma careia s-a colectat aproximativ o tona si jumatate de sange.

Astfel, "Doneaza sange, doneaza viata!" a inceput deja de la sfarsitul anului trecut si se va derula pe tot parcursul anului 2015. In campanie sunt implicate Centrul de Transfuzie Sanguina al Municipiului Bucuresti, Liga Tineretului Crestin Ortodox (reprezentantii carora au demarat deja actiuni de donare de sange), Crucea Rosie, reprezentanti ai Centrului de Hematologie Bucuresti si o televiziune.

In plus, proiectul nu se desfasoara doar in zona Bucurestiului, ci peste tot in tara, dovada stand actiunile de la Arad sau Sibiu. In lunile urmatoare sunt programate si altele in celelalte judete ale tarii.

Campania beneficiaza si de un centru mobil de donare care va ajunge acolo unde va fi nevoie, cel mai probabil in scoli, facultati, biserici si centre de donare regionale.

Patriarhia Romana s-a implicat in acest tip de campanie pentru ca actiunea de donare de sange ii face pe oameni mai constienti de puterea faptei bune si de necesitatea ajutorului pe care il putem oferi altora. Astfel de actiuni, in care importanta exemplului este elocvent, pot schimba mentalitati si pot salva vieti.

Procesul de donare nu este unul complicat, dar numarul donatorilor trebuie sa creasca pentru ca doar 50-60% dintre cei care se prezinta la punctele de recoltare trec testele de predonare. In plus, dintre sangele donat, doar o mica parte trece apoi testele de laborator.

Cei care doresc sa doneze sange si sa se alature acestei campanii pot cere mai multe informatii la Centrul de Transfuzie Sanguina al Municipiului Bucuresti sau pe pagina de Facebook dedicata campaniei, https://www.facebook.com/VinoSaDoneziSangeSalveazaOViata/info.

Marina Rasnoveanu

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#campanie donare sange patriarhia Romana, #campanie donare sange, #Doneaza sange doneaza viata , #stiri sociale