Unde se gasesc cele mai multe persoane fara adapost din lume - topul pe orase

Sambata, 12 Iulie 2014, ora 22:15
12302 citiri
Unde se gasesc cele mai multe persoane fara adapost din lume - topul pe orase
Foto: List 25

In acest secol pe care il socotim record al luminii si civilizatiei, inca mai misuna in marile metropole mii de persoane care n-au un acoperis desupra capului si, cu atat mai putin, o usa unde sa apese pe clanta atunci cand intra.

Este ciudat faptul ca prin unele din marile metropole, spre care se indreapta multi doritori de mai bine, bantuie destui nefericiti ai soartei, care n-au nici adresa si nici act de identitate.

Portalul List 25 prezinta topul marilor orase care, in ciuda pretentiilor lor urbane si sociale, nu reusesc sa-si cazeze toti locuitorii.

New York City, SUA

Statisticile arata ca, in anul 2013, din cei aproape 8,5 milioane de locuitori existenti in New York City, un numar de 60.000 erau persoane fara adapost, iar dintre ei 22.000 erau copii.

Peste tot in lume, criza persoanelor fara adapost a oraselor este determinata de insuficienta asistentei sociale in domeniul locuintelor, aflata in responsabilitatea autoritatilor locale.

Los Angeles, SUA

Orasul este inregistrat cu 57.737 persoane fara adapost, numar care nu-l depaseste in valoare absoluta pe cel din New York, dar il depaseste in valoare relativa, intrucat locuitorii din Los Angeles sunt in numar de numai 3,8 milioane.

Moscova, Rusia

In intreaga Rusie, sunt peste 5 milioane persoane fara adapost, din care circa un milion il constituie copiii. Acestia sunt raspanditi in intreaga tara, dar ponderea cea mai mare se afla in Moscova, unde insa evidentele statistice sunt confuze si dau date diferite.

Numarul cel mai mic de persoane fara adapsot luate in evidenta de statistica este de 10.000, iar cel maxim de 50.000, undeva intre aceste limite inscriindu-se cifra reala.

Mexico City, Mexic

Se stie ca 40% din populatia Mexicului traieste in saracie si, conform datelor furnizate de organizatii non-guvernamentale, numarul persoanelor care isi petrec viata "24 din 24" pe strazile capitalei este cuprins intre 15.000 si 30.000. Se pare ca nu exista un program guvernamental pentru ameliorarea situatiei acestora.

Jakarta, Indonezia

Conform unui recensamant efectuat in anul 2000, in Jakarta isi duceau traiul 28.364 de fiinte umane de toate varstele si de ambele sexe. Intre timp, din cauza calamitatilor care au lovit greu Indonezia, numarul persoanelor fara adapost a crescut semnificativ atat in tara, cat si in capitala.

In situatia grea economica pe care au creat-o calamitatile si indeosebi cele doua tsunami, din 2004 si 2012, numarul persoanelor fara adapost a crescut sensibil dar, in conditiile urmarilor acestor fenomene, nu s-au mai efectuat alte recensamanturi.

Mumbai, India (12,5 milioane locuitori)

In anul 2003, intreaga Indie numara 23 de milioane de asemenea persoane (mai mult decat intreaga populatie a Romaniei!), iar de atunci numarul lor a crescut in intreaga tara, in ciuda programelor guvenamentale privind asigurarea minimului de spatiu loclativ.

Dintre cei specificati mai sus, peste 25.000 oameni dorm in fiecare noapte in orasul Mumbai, o mare metropola a tarii, chiar a lumii.

Buenos Aires, Argentina

Astazi exista aproximativ 15.000 de persoane care isi petrec noptile pe strazile cartierelor insalubre ale orasului cu nume atat de frumos, Buenos Aires. In afara acestora, un numar de 17.000 de persoane sunt adapostite in spatii cu paturi, anume organizate acestui scop de catre autoritatile locale.

Comentatorii apreciaza ca acest scenariu nu are perspective de a se imbunatati intr-un viitor apropiat.

Budapesta, Ungaria

Budapesta este orasul din Europa Centrala si de Est unde se gaseste cel mai mare numar de persoane fara adapost: 10.000. Numarul initial a scazut simtitor in urma unor masuri privind persoanele de pe strazi, reusind sa adaposteasca circa 6.000 de persoane.

Sao Paulo, Brazilia

Un studiu elaborat recent a aratat ca, in Sao Paulo, una din cele mai mari metropole din lume, exista un numar de 10.000 de persoane fara adresa. Acestea insa nu raman neadapostite peste noapte, intrucat in oras exista numeroase cladiri abandonate sau in curs de ruinare, unde cei in cauza si-au improvizat adaposturi provizorii.

Lisabona, Portugalia

Rapoartele arata ca pe strazile orasului Lisabona dorm in fiecare noapte 300 (trei sute) de persoane. Pentru adapostirea lor, guvernul portughez a initiat un program de reabilitare, in scopul imbunatatirii conditiilor de viata, inclusiv celor locative. Deci, se poate.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Nicușor Dan, prima reacție după ce PSD și PNL au renunțat la candidatura lui Cîrstoiu. „Decizie grea pentru mafia imobiliară”
Nicușor Dan, prima reacție după ce PSD și PNL au renunțat la candidatura lui Cîrstoiu. „Decizie grea pentru mafia imobiliară”
Primarul Capitalei Nicuşor Dan a reacţionat marți, 23 aprilie, printr-o postare ironică, după ce coaliţia PSD-PNL a renunţat la candidatura lui Cătălin Cîrstoiu pentru Primăria...
AUR și partidul lui Șoșoacă, în scădere, în intenția de vot la alegerile europarlamentare. Cum arată topul, cu mai puțin de două luni înainte de alegeri SONDAJ
AUR și partidul lui Șoșoacă, în scădere, în intenția de vot la alegerile europarlamentare. Cum arată topul, cu mai puțin de două luni înainte de alegeri SONDAJ
Alianţa PSD-PNL este creditată că 46,6% din intenţiile de vot la alegerile europarlamentare, AUR cu 16,7%, iar Alianţa Dreapta Unită cu 13,8%, conform unui sondaj realizat de INSCOP în luna...
#persoane fara adapost, #top orase persoane adapost , #stiri sociale