Satul francezilor, ulita oltenilor: Chartres de Bretagne, adresa imposibil de pronuntat pentru 200 de doljeni

Miercuri, 27 August 2014, ora 16:59
4452 citiri
Satul francezilor, ulita oltenilor: Chartres de Bretagne, adresa imposibil de pronuntat pentru 200 de doljeni
Foto: Adevarul

Localnicii satului Sarata din judetul Dolj nu pot pronuta numele strazii pe care locuiesc. Strada, initial intitulata "Strada Principala", se numeste acum "Chartres de Bretagne".

Potrivit oamenilor, schimbarea numelui strazii a fost inutila, tinand cont ca ei sunt romani si nu francezi, scrie Adevarul.

"Este in franceza, iar noi asa ceva nu putem sa zicem. Trebuia ales un nume pe care sa putem si noi batranii sa il pronuntam. In buletin mi-a fost trecuta strada in franceza. Noua trebuie sa ne asfalteze aici, iar dupa aceea primarul putea sa faca ce vrea. Am incercat sa invat cum sa spun, dar degeaba, nu imi iese. M-am facut de ras la posta cand m-am dus sa pun o scrisoare. Nu am stiut sa spun pe ce strada locuiesc", a declarat Eugenia Barzaneanu, o localnica din Sarata, in varsta de 74 de ani.

O alta localnica spune ca a incercat in zadar sa-si invete vecine sa pronunte noul nume si ca ea insasi a avut nevoie de luni bune pentru a invata sa pronunte corect pe ce strada locuieste.

"Suntem vedetele satului. Este un nume greu, doar este in franceza. Daca iti pui ambitia, asa cum am facut eu, pana la urma reusesti sa inveti pe ce strada locuiesti. Nu stiu cine este Chartres de Bretagne, dar suna bine. In urma cu patru ani, au venit mai multi francezi la noi in catun. S-au plimbat pe strada, iar dupa un timp am vazut ca in locul Strazii Principale a aparut un stalp pe care scrie mare Chartres de Bretagne", a adaugat femeia.

Potrivit, primarului comunei, schimbarea numelui strazii se datoreaza faptul ca, in 2010, satul Sarata s-a infratit cu o comuna franceza, Chartres de Bretagne. Aceasta a adaugat ca respectiva comuna franceza este foarte bine dezvoltata economic, iar majoritatea caselor sunt cu etaj si cochete.

"La una dintre vizite am observat ca ei deja dadusera numele unei strazi Calarasi, iar alta strada a lor deja se numea Sarata. Atunci cand a aparut si la noi nomeclatorul stradal, am schimbat si noi strada din Principala in Chartres de Bretagne", a declarat primarul Vergica Sovaila.

Unii sateni au renuntat la ideea de a invata cum se pronunta numele strazii, iar altii cred numele se datoreaza faptului ca Chartres de Bretagne s-a nascut in zona.

Mai mult decat atat, ei spun ca nu au avut niciun cuvant de spus atunci cand s-a descis aceasta schimbare a numelui strazii.

"La inceput, de fiecare data cand treceam pe langa stalp, incercam sa pronunt in gand, dar acum am renuntat. Nu o sa pot invata niciodata sa spun eu cuvantul acela in franceza. Inainte sa ne puna acel stalp cu numele strazii, trebuia sa se faca macar investitii pe strada noastra. Avem nume frantuzesc, dar locuim in praf. Noi nu am avut un cuvant de spus in momentul in care a fost schimbata denumirea strazi", a declarat localnica Verginica Tudor.

Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
#strada imposibil de pronuntat, #sateni sat sarata, #nume frantuzesc strada, #sat Sarata Chartres de Bretagne , #strazi
Comentarii