Puterea care se incapataneaza sa falimenteze Romania

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Duminica, 16 Mai 2010, ora 23:30
8152 citiri
Puterea care se incapataneaza sa falimenteze Romania
Foto:infomm.ro

Faptul ca nu ne mai permitem luxul de a avea profesori si medici, ca cele doua sisteme, educational si de sanatate, sunt atat de mult subfinantate, incat practic sunt deja falimentate, este o realitate al carei adevar nu este nici nou, nici nascut odata cu criza, ci este vechi de cel putin 20 de ani.

In ciuda salariilor bugetarilor care au crescut in ultimii ani, ajungand la un nivel incomparabil fata de anii precedenti, conditiile, investitiile si infrastructura sistemelor bugetare au ramas ca si inexistente.

Nici administratia publica, nici sanatatea si nici educatia nu au reusit sa fie, in 20 de ani, nici reformate, nici insanatosite. Ele au fost doar curatate din cand in cand, putin cosmetizate, dar pastrate mereu la limita decentei spre nefunctional. Situatia in care a ajuns Guvernul Boc sa admita ca nu mai avea bani sa plateasca salariile si pensiile este nu atat o consecinta a crizei economice, cat tradeaza mai degraba boala grava si veche pe care sistemul nostru bugetar a mostenit-o inca de pe vremea comunismului.

Nimeni pana acum nu a facut nimic pentru a vindeca sistemul bugetar, ba, mai mult, fiecare partid care s-a perindat la putere nu a facut decat sa sufoce, sa saraceasca si sa introduca si mai mult haos in sistem. Prabusirea lui este vina colectiva atat a clasei politice, cat si a societatii noastre, care a fost partasa si mereu complice la aceasta praduire.

In orice stat dezvoltat din Europa, a carei economie este functionala si are la baza reguli clare si vizibile, prabusirea sistemului bugetar si taierea salariilor si pensiilor cu asemenea procente ar fi provocat o prabusire economica a persoanelor din sistem. In Romania acest lucru nu se va petrece, pentru simplul motiv ca la noi mare parte a bugetarilor nu si-au lasat decat in foarte putine cazuri existenta in intregime pe castigul de la stat.

Un stat ca Romania, cu o economie ce inca se afla in lagatura directa cu natura, trebuie sa includa si o buna parte dintre angajatii sai legati inca de pamant si de roadele si beneficiile sale. Este un lucru stiut ca foarte multi dintre romani inca isi aprovizioneaza in mare masura traiul zilnic de la bunicii si parintii "de la tara", sau muncind direct (si) in zona rurala. Criza va fi depasita de toti acestia mult mai usor decat daca taierea haiduceasca a pensiilor, salariilor si asistentelor de la buget ar fi survenit asupra unei populatii care traieste exclusiv din banii de salariu.

Norocul guvernantilor este, asadar, chiar ceea ce ne-a condus in aceasta situatie - primitivismul nostru economic, imbinarea unei economii de piata cu una medievala a trocului, a imprumutului nelimitat si a datoriilor pe caiet, a muncii cu ziua si a asigurarii subzistentei minimale.

In fapt in Romania exista doua economii, unde cea de a doua nu este cea subterana, ci una paralela, naturala, care nu poate intra in faliment, caci reprezinta asigurarea nevoilor elementare direct din natura. Asadar, daca pensionarii, profesorii si medicii inca vor mai supravietui din legumele culese din curtea parintilor si bunicilor de la tara, pentru prima oara si acestia se afla in pericol.

Caci actualii guvernanti se afla in fata unei premiere nationale in incercarea lor disperata de a salva Romania de la colapsul general. Ei risca, pentru prima oara, sa destabilizeze pana si viata de la tara, cea care pana acum inca ar mai fi putut asigura minimul necesar supravietuirii. Taierea subventiilor de la energie si a subventiilor din agricultura, vor arunca abia peste cateva luni tara cu adevarat in mijlocul crizei. Abia peste cateva luni masurile pe care Guvernul Boc se pregateste sa le ia isi vor arata adevarata fata.

Atunci cand poate va fi prea tarziu pentru ca raul care acum se pregateste sa se faca va mai putea fi indreptat. In disperarea lor de a taia cat mai mult din sectorul bugetar, din cauza lipsei banilor si a imposibilitatii de plata a tot mai multor drepturi, statul risca sa ajunga sa taie si acolo unde deja e prea putin sau deloc.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Justificarea la care nimeni nu se aștepta: ”Desemnarea lui Cîrstoiu, legată de tendința de a visa”
Justificarea la care nimeni nu se aștepta: ”Desemnarea lui Cîrstoiu, legată de tendința de a visa”
Senatorul PSD Vasile Dîncu a declarat că renunţarea la varianta unui candidat comun PSD-PNL la Primăria Capitalei şi susţinerea unui candidat propriu denotă ”mai multă flexibilitate”....
Gabriela Firea a intrat în campanie electorală încă din prima zi de la nominalizare: „Acum avem o şansă în plus. Votul trebuie să fie util”
Gabriela Firea a intrat în campanie electorală încă din prima zi de la nominalizare: „Acum avem o şansă în plus. Votul trebuie să fie util”
Preşedintele PSD Bucureşti, Gabriela Firea, proaspăt desemnată candidatul social-democraților la Primăria Capitalei, și-a început deja discursurile de candidat, marți, 23 aprilie, la nici...
#taiere subventii agricultura foame, #Romania faliment foame romani, #saracie romani masuri austeritate , #subventii