Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Targul Mesterilor Populari cu participanti din Ungaria si Camerun

Vineri, 17 Iulie 2015, ora 09:18
3330 citiri
Targul Mesterilor Populari cu participanti din Ungaria si Camerun
Foto: Ovidan.ro

Aproape 150 de mesteri populari din Romania, Ungaria, Serbia si Camerun vor participa, in perioada 17-19 iulie, la Targul Mesterilor Populari din Romania, organizat, in ultimii 22 de ani, de Muzeul Tarii Crisurilor Oradea si partenerii sai.

La aceasta prestigioasa manifestare vor participa 146 de mesteri populari din zone etnografice cunoscute ale tarii (Maramures, Bucovina, Moldova, Dobrogea, Muntenia, Oltenia, Banat, Transilvania, Bihor etc.), care vor oferi publicului o diversitate impresionanta de obiecte: ceramica, fier, lemn, papura si impletituri din nuiele, port popular traditional si vestimentatie inspirata din acesta, podoabe, pictura naiva, icoane pe sticla, oua incondeiate, sticla, turta dulce, placinte, colac secuiesc etc.

"Cu toate ca arta populara este o sursa de inspiratie demna de cele mai apreciate case de moda sau galerii de arta, soarta mesterilor este foarte dificila. Atat in Bihor, cat si in tara.

Pentru ca in afara de anumiti mesteri care traiesc din asta - in domeniul ceramicii, oualor incondeiate - numarul lor este destul de limitat. Practic, nu putem vorbi despre o continuitate in a practica mestesugurile respective.

Este o situatie generala aceasta scadere a numarului de mesteri populari, in conditiile in care ei nu pot trai doar din ceea ce creeaza, nu au conditiile pentru a trai doar din meserie. Asta este problema cea mai mare," a precizat prof. univ. dr. Aurel Chiriac, directorul Muzeului Tarii Crisurilor (MTC) din Oradea.

Potrivit acestuia, in Bihor, mai sunt vreo zece mesteri autentici: ladarii (cei care confectioneaza lazi de zestre din lemn sculptat) au imbatranit si nu mai lucreaza, decat foarte rar, mai exista centre de ceramica la Vadu Crisului si Leheceni, iar la textile, "lucrurile nu stau foarte rau", pentru ca mai sunt femei care mai tes la razboi si fac imbracaminte traditionala.

"Mesterii au imbatranit, nu este o deschidere spre a se dedica numai meseriilor respective pentru ca nu pot supravietui din acestea. Ar trebui facut ceva, dar atata timp cat nu exista o siguranta a existentei, nu au o piata de desfacere, nu pot sa faca meserie doar de dragul meseriei. Legat de mestesugul in sine este o alta discutie, ce presupune interventia statului pentru a sustine mestesugurile, asa cum se intampla, de pilda, in Ungaria, unde asociatiile de mestesugari sunt sprijinite, promovate peste granita, deci exista o politica de stat", a spus directorul.

Cea de a XXII-a editie a Targului Mesterilor Populari din Romania va reuni, in Parcul Balcescu din Oradea, si cativa mesteri populari din Ungaria (turta dulce, port popular, ceramica, podoabe, piese din metal etc.), Serbia (obiecte din lemn, machete de instalatii tehnice) si Camerun (masti, podoabe etc.).

Partenerii MTC sunt Consiliul Judetean Bihor, Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Bihor, Directia pentru Cultura Bihor, Asociatia "Prietenii Muzeului Tarii Crisurilor" si Murray Press Oradea.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#targul mesterilor populari Oradea, #mesteri populari Camerun Oradea , #targuri