Avertizarea meteorologilor: Inundatiile vor fi tot mai dese in anii viitori

Luni, 06 Septembrie 2010, ora 16:13
2062 citiri
Avertizarea meteorologilor: Inundatiile vor fi tot mai dese in anii viitori
Foto: evz.ro

In anii viitori vom asista la precipitatii din ce in ce mai intense cantitativ, iar inundatiile vor fi tot mai dese si chiar mai greu de prezis de meteorologi, a declarat luni, Ion Sandu, directorul Agentiei Nationale de Meteorologie (ANM).

"Schimbarile climatice inseamna efectul gazelor cu efect de sera, cumulat peste cauzele naturale. Aceasta cumulare a acestor cauze artificiale produse de om cu cele naturale, amplifica fenomenele meteorologice. Vom asista la intensitati de precipitatii din ce in ce mai mari. Aceasta este explicatia ca timp de cinci ani consecutiv au fost date peste cap toate statisticile de pana acum", a declarat directorul ANM pentru Agerpres.

Acesta considera ca inundatiile vor fi tot mai dese in Romania anii viitori, pe fondul cresterii temperaturii medii globale.

"In conditiile cresterii temperaturii medii globale, aceste fenomene (inundatiile n.r.) vor fi din ce in ce mai greu de prezis si frecventa lor va fi din ce in ce mai mare. De aceea, trebuie luate masuri din timp de protectie in sensul de diminuare a impactului acestor fenomene asupra oamenilor si asupra mediului", a explicat directorul ANM.

Temperaturi normale pentru aceasta perioada

Ion Sandu previzioneaza deocamdata temperaturi normale pentru toamna care abia a inceput.

"Ne asteptam deocamdata la temperaturi foarte apropiate de norma climatologica. Revenirea de la 35 de grade la 25 - 26 de grade, este revenirea spre normalitate. A fost o perioada caniculara foarte lunga - ati vazut ce s-a intamplat in Rusia, doua luni de canicula, peste 35 de grade, cu implicatii catastrofale, 200.000 de hectare distruse de incendii - se pare ca se revine la o temperatura normala cel putin pentru moment", a concluzionat Ion Sandu, director ANM.

Prezent alaturi de Ion Sandu la Sibiu, la cea de a sasea conferinta europeana de Radar in meteorologie si hidrologie, ministrul Mediului si Padurilor, Laszlo Borbely, a dat asigurari ca se vor continua investitiile pentru a avea previziuni meteo cat mai exacte, dar mai ales din timp pentru a fi utile populatiei, recunoscand insa ca nimeni nu poate sa garanteze ca nu vom mai avea ploi puternice ca in aceasta vara.

"Nu poate sa garanteze nici domnul Sandu, nici eu, ca spre exemplu nu vom avea ploi mai puternice. Anul acesta am tinut in mare, raurile in matca lor, cu exceptia a doua-trei rauri din Moldova. Problemele mari au fost la aceste ploi. Si aici practic nu prea ai ce face, ca vine ploaia in zona aceea, vine cu 160 de litri pe metrul patrat, efectiv nu ai ce face. Nu numai noi, ci si alte tari din UE", a spus ministrul Borbely.

Conform ministrului, in ultimii cinci ani Romania s-a confruntat in fiecare an cu inundatii istorice, care initial erau previzionate sa aiba loc nu anual, ci o data la o suta sau chiar 150 de ani. Ministrul Mediului este optimist si datorita investitiilor de 120 de milioane de lei din acest an pentru digurile din Moldova si prin crearea Autoritatii pentru Managementul Apelor in Ministerul Mediului.

"Am alocat 120 de milioane de lei dupa inundatii, mai ales in Moldova, acolo finalizam pentru 500 de ani. Sper sa rezolvam prin investitii, pentru 500 de ani zonele inundate din Moldova. Degeaba carpim, facem investitii mici, facem diguri mici, nu putem indigui toata Romania. (...) Trebuie si masuri, sa preluam ANIF-ul, dar doar digurile de pe Dunare si digurile mari din interior. Vom avea o Autoritate pentru Managementul Apelor in Ministerul Mediului", a spus ministrul Borbely.

Ministrul Mediului a fost prezent luni, la Sibiu, la deschiderea lucrarilor celei de a sasea conferinte europene de RADAR in meteorologie si hidrologie, unde sunt prezenti sute de specialisti din toata lumea.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#precipitatii inundatii dese, #ion sandu anm , #vremea