Ce sa credem? Iarna mileniului sau cutremurul cel mare?

Vineri, 24 Septembrie 2010, ora 22:10
10108 citiri
Ce sa credem? Iarna mileniului sau cutremurul cel mare?

Au aparut doua stiri bomba. Oare, vecinii nostri si-au propus sa bage groaza in noi? Asta ii mai trebuia romanului ca sa-l arunce si mai mult in negura problemelor.

Vine iarna cea grea?

Expertii polonezi estimeaza ca in iarna 2010-2011, Europa s-ar putea confrunta cu cea mai severa iarna din ultimul mileniu. Meteorologii spun ca este prea devreme pentru a stii acest lucru. Pe care sa-l crezi?

Vine cea mai grea iarna din ultimul mileniu

Racirea din cauza reducerii vitezei curentului nord-atlantic Gulfstream, care vine din Golful Mexic, treptat-treptat nu mai incalzeste batranul continent, deci nu mai este capabil sa compenseze frigul adus de masele de aer rece din Artica. Acest fenomen este deja vizibil in tarile scandinave.

Vine cutremurul?

Dupa ce ca vine iarna cea mai grea, mai vine si un cutremur devastator? Institutul de Geofizica S.I.Subbotin din Ucraina prognozeaza ca mai multe cutremure vor zdruncina curand teritoriul Ucrainei, iar in zona Vrancei va fi unul devastator, deoarece, zic ei, este principala amenintare.

Cutremurele si dezastrele, prezise de "ochii din cer"

Cutremurele din zona Vrancei sunt un pericol major pentru 7 milioane de locuitori din Ucraina, a spus cercetatorul Olexandr Kendzer, director adjunct al Institutului National de Geofizica S.I.Subbotin. Directorul Institutului National de Fizica a Pamantului, prof. Dr. Gheorghe Mamureanu, a dezmintit aceasta informatie, deoarece nu sunt argumente stiintifice.

Explicatia Institutului Roman de Seismologie Aplicata

Adrian Ailenei, directorul Institutului Roman de Seismologie Aplicata a declarat ca, in acest moment, Vrancea trece printr-o perioada de stres, urmatoarele zile fiind favorabile producerii de cutremure.

Activitatea seismica din aceste zile este influentata de luna plina, deoarece mareele tectonice au efecte maxime( mareele tectonice sunt rezultatul fortelor de atractie a scoartei terestre execitate de Luna.)

In ultimele 12 zile, presiunea s-a acumulat in Vrancea si s-au produs putine seisme si extrem de slabe. Pe 20 septembrie 2010 a fost prima eliberare de energie la o adancime de 157 km. Un cutremur de 5,24 ar rezolva problema, dar si mai multe seisme mici pot face acelasi lucru.

De ce cutremur?

Explicatia data este ca de mult timp nu au mai fost astfel de cutremure, iar ciclul lor de repetitie se apropie de final si de aceea putem sa ne asteptam, in principiu, ca astfel de cutremure se vor resimtii si pe teritoriul nostru.

Date esentiale

Cutremur sau seism, sunt termeni folositi pentru miscarile pamantului, ce constau in vibratii in zonele interne ale lui, propagate sub forma de unde prin roci. Ele rezulta din miscarile tectonice, fiind des cauzate de o activitate vulcanica.

Cutremur devastator in Vrancea, prevazut de ucrainieni

Cuvantul cutremur este folosit pentru acele miscari ale placilor tectonice care provoaca daune majore, iar seism pentru cele care trec neobservate. Placile tectonice se misca unele in raport cu altele. Intre ele se pot produce urmatoarele fenomene:

- se pot departa una de cealalta ( margini divergente)

- se suprapun ( margini convergente)

- se ciocnesc unele de altele sau trec una pe langa alta ( una sus si una jos).

Punctul de suprafata, in care se masoara intensitatea cutremurului, este numit epicentru, iar ea este definita de intensitatea si directia de propagare a undelor, precum si de adancime. Intensitatea lui va fi cu atat mai mare cu cat el este mai aproape de suprafata. Cutremurele sunt orizontale, verticale si de torsiune. In functie de cauze sunt cutremure tectonice, vulcanice si de prabusire. Cauzele care il produc sunt:

naturale

- miscarea placilor tectonice;

- eruptii vulcanice;

- impactul cu meteoritii.

de alta natura

- mijloacele de transport;

- explozii subterane (ex. test nuclear);

- edificii care se surpa.

Producerea cutremurului

In momentul in care se declanseaza cutremurul, din epicentru vor porni unde de soc. Primele valuri care vor porni se numesc unde primare sau unde P. Acestea sunt valuri longitudinale, care se propaga asemanator cu undele sonore, iar ele produc miscari in sens inainte-inapoi, in directia de propagare.

Undele primare sunt urmate de undele secundare, sau unde S. Sub efectul lor rocile se vor zgudui perpendicular pe directia de mers. Al treilea tip de unde, undele de suprafata, provoaca unduirea solului si accentueaza efectul distrugator al undelor secundare.

Marmureanu: Nu se pune problema unui cutremur devastator

Dintre toate cataclismele naturale ce afecteaza societatea umana, cutremurele de pamant sunt cele mai nefaste, pentru ca daca celelalte ( inundatii, eruptii vulcanice etc) lasa omului ragaz pentru a-si proteja viata si bunurile, cutremurile de pamant se produc pe neprevazute si au consecinte devastatoare.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#iarna mileniului, #cutremur Romania , #vremea