Romanii isi iau adio de la prognozele meteo pe toata vara

Luni, 10 Mai 2010, ora 17:07
12100 citiri
Romanii isi iau adio de la prognozele meteo pe toata vara

Daca va gandeati ca v-ati putea programa concediul la munte sau la mare, la fel ca si anii trecuti, pe baza prognozelor meteo, puteti sa va luati gandul de la ele. Laboratorul de Prognoze pentru Lunga Durata din cadrul ANM a fost desfiintat, dupa scandalul din Parlament de asta iarna, cand meteorologii au fost acuzati ca nu au realizat prognoza corecta pentru iarna care se anuntase a fi "calda" si nu a fost deloc asa.

"Daca au considerat ca a fost prognoza proasta, atunci nu o mai facem", a declarat, pentru Ziare.com, Ion Sandu, directorul Administratiei Nationale de Meteorologie (ANM). Sandu a fost invitat la inceputul lui februarie 2010, in fata Comisiei de administratie publica a Camerei Deputatilor, pentru a da explicatii in legatura cu prognozele meteorologice emise de ANM la sfarsitul anului trecut, care indicau ca luna ianuarie va fi una blanda.

A fost o premiera pentru Europa, ca specialisti in meteorologie sa fie chemati in fata Parlamentului pentru a da socoteala pentru prognozele meteo. ANM a mai avut probleme si in urma cu 2-3 ani, cand a spus ca vara va fi racoroasa, romanii nu si-au programat concedii la mare, iar patronii hotelurilor de pe litoral i-au amenintat pe meteorologi cu judecata pentru ca, din cauza lor, turistii i-au ocolit.

"Administratia Nationala de Meteorologie nu mai distribuie prognoze pe termen lung catre presa", ne-a confirmat si Aurora Bell, directorul Departamentului de Prognoze din cadrul ANM.

"Pentru a intelege o prognoza meteo este nevoie de o anumita pregatire tehnica. Cumva incercam sa aparam populatia de exagerarile care apar in presa. Este, daca vreti, o politica de prudenta si de respect fata de oameni, de a nu le da informatii care, de fapt, se pot intoarce impotriva lor", ne-a mai spus Aurora Bell.

Practic, ANM ofera, in continuare, prognoze pe maximum sapte zile, care pot fi accesate pe pagina de Internet a institutiei.

"Ca sa intre in pragurile de realizare cu care putem sa iesim, putem da prognoza meteo pe cinci zile, plus inca doua, ca tendinta. Restul sunt estimari care pot sa conduca la interpretari gresite", ne-a declarat Aurora Bell.

Potrivit specialistului meteo, prognozele pe termen lung sunt mult diferite de cele pe termen scurt. "Gradul lor de interpretare si realizare este diferit si, de fapt, nici nu se adreseaza publicului larg", a mai spus directorul Departamentului de Prognoze din cadrul ANM.

Estimari pe termen lung, numai pentru beneficiarii strategici

Si, totusi, ANM realizeaza un fel de prognoze pe termen lung, denumite estimari agrometeorologice privind umezeala la sol. "In aceste estimari folosim prognozele facute de Mett Office si publicate de ei in mod oficial. Deci nu le mai elaboram noi, intern, cum faceam inainte", a precizat Aurora Bell. Acestea sunt oferite, prin contract, catre beneficiarii strategici, cum ar fi furnizorii de energie, de caldura, beneficiarii din agricultura.

"Intotdeauna exista aceasta mentiune privind gradul redus de realizare", a subliniat Aurora Bell.

Cat despre estimarile agrometeorologice privind umezeala la sol, care ar trebui, teoretic, sa ofere indicii legate de precipitatiile din anumita luna, ele sunt destinate acelor beneficiari strategici si pot ajunge si la mass-media.

"Administratia Nationala de Meteorologie elaboreaza prognoza meteorologica pe termen scurt (1-3 zile) si mediu (7-10 zile), iar pe termen lung (1-3 luni), Laboratorul de Agrometeorologie elaboreaza harti privind estimarea rezervei de umiditate in sol pentru culturile de grau de toamna si porumb, pe baza unui model de bilant al apei in sol si a informatiilor de la Centrul European pentru Prognoza Vremii pe Termen Mediu (ECMWF) privind regimul termic al aerului si precipitatiile lunare", a declarat pentru Ziare.com, dr. Elena Mateescu, sef al Laboratorului de Agrometeorologie din cadrul Administratiei Nationale de Meteorologie (ANM).

Problema este ca documentele transmise sunt scrise intr-un limbaj tehnic care pare "pasareasca" pentru cititorul de rand.

Cam asa suna, de exemplu, estimarea agrometeorologica pentru luna iulie 2010: "Rezerva de umiditate in cultura de porumb, pe adancimea de sol 0-100 cm, se va incadra in limite satisfacatoare, apropiate de optim si optime in majoritatea regiunilor agricole. In Dobrogea, cea mai mare parte a Munteniei si sudul Moldovei, fenomenul de seceta pedologica va avea diferite grade de intensitate (moderata, puternica si local, extrema)". Aceasta este harta:

Potrivit sefului Laboratorului de Arometeorologie, hartile prezentate in estimare ofera o perspectiva generala asupra posibilitatii producerii secetei pedologice sau exceselor de umiditate in sol, pe parcursul perioadei de vegetatie a culturilor agricole si au caracter orientativ, fiind transmise catre factorii decizionali, mass-media si alti utilizatori din domeniul agricol.

Prognozele britanicilor

Daca in Romania ANM nu mai realizeaza prognoze pe termen lung, in alte state europene, lucrurile stau diferit. Inca de la sfarsitul anului trecut, oficialii de la Met Office au avertizat ca in vara lui 2010 vor fi inregistrate cele mai ridicate temperaturi din ultimii 160 de ani.

Astfel, 2010 are mari sanse sa fie cel mai cald din istorie, iar incalzirea globala determinata de actiunile iresponsabile ale omului contribuie esential la acest fapt.

Efectul El Nino, incalzirea ciclica a Oceanului Pacific, este mai slab decat era in 1998, insa oficialii de la Met Office, institutul britanic de meteorologie, se asteapta ca efectul de incalzire al emisiilor de gaze poluante sa anuleze acest aspect favorabil.

Temperatura medie globala va fi cu aproape 0,6 grade Celsius mai ridicata decat media inregistrata intre 1961 si 1990. Media anuala va fi, astfel, de 14,58 grade Celsius, comparativ cu 14,52 in 1998.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#meteo vara 2010, #prognoza meteo 2010 vara , #vremea