Invitatii Ziare.com Arestarea sefului Antenelor si criza jurnalismului din Romania

Sambata, 01 Iunie 2013, ora 13:28
2981 citiri
Invitatii Ziare.com Arestarea sefului Antenelor si criza jurnalismului din Romania

Acest sfarsit de saptamana a fost bulversat de arestarea preventiva pentru 29 de zile a directorului Antena Group, Sorin Alexandrescu.

Nu e cea mai spectaculoasa arestare din lumea mass-media. Cea a lui Sorin Ovidiu Vantu a fost si mai rasunatoare. Totusi, acuzatiile de santaj facute de procurorii DNA asupra managerului unor televiziuni cu audienta mare si controlate de controversatul Dan Voiculescu reprezinta o premiera pentru guvernarea USL.

Nu stiu de ce, in Romania, de la Pamfil Seicaru incoace, de fiecare data cand un ziar, o televiziune sau, mai nou, un grup media au succes, in loc sa dea dovada de responsabilitate si sa fie preocupate de informarea cat mai corecta a cetatenilor, se transforma intr-un fel de mafioti locali care incearca sa scoata bani din piatra seaca.

Stenogramele publicate pe toate site-urile si posturile TV de stiri releva faptul ca managerul Antenelor a facut presiuni puternice asupra reprezentantului RCS-RDS, un conglomerat media concurent. In afara ineditului situatiei si a felului controversat in care e perceput grupul condus neoficial de Dan Voiculescu, aceasta intamplare nu are mare impact asupra vietii de zi cu zi a romanilor, dar mai pune o piatra de moara in spinarea celor care lucreaza in acest domeniu si incearca sa-si faca cinstit meseria.

Cei care se intreaba de ce ziarele se pregatesc sa moara, de ce publicul nu mai are incredere in posturile TV si in jurnalisti au o buna ocazie sa primeasca o parte din raspuns.

Atata vreme cat afacerile de media vor fi facute numai si numai in interesul proprietarilor, iar vointa lor va interfera puternic cu editorialul, in primul rand, afectat va fi publicul, apoi jurnalistii si abia in ultimul rand proprietarii. Si ei isi primesc rasplata cu varf si indesat. Cazurile lui Dinu Patriciu sau Sorin Ovidiu Vantu sunt exemplare in acest sens.

De multa vreme e nevoie in Romania de o reforma etica a modului in care se produc stirile, a modului in care impacheteaza si se transmit si a celui in care se ierarhizeaza. E nevoie de mai mult calm, de mai multa rigoare si de mai multa democratie in dezbaterea publica.

Nu conteaza faptul ca un actionar, un realizator sau un editorialist au o orientare politica sau alta, nu acesta e raul cel mai mare. Fiecare om are principii, credinte, idealuri si e firesc sa si le exprime, problema sistemului mass-media din tara noastra e incercarea perpetua a unui mijloc de comunicare sau altulia de a manipula publicul, avand credinta ca nimeni nu se prinde. Aceasta ascundere a scopurilor sub masca independentei a devenit ridicola.

Sectiunea de invitati a Ziare.com gazduieste o serie de editoriale scrise de personalitati ale vietii publice din Romania.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Sorin Alexandrescu santaj, #reforma presa Romania , #Antena