Cartoful fierbinte din palma lui Emil Boc (Opinii)

Joi, 10 Noiembrie 2011, ora 23:52
7025 citiri
Cartoful fierbinte din palma lui Emil Boc (Opinii)
Foto: presalocala.com

Primul test pe noul cod de integritate vine pentru PDL mai repede decat s-ar fi gandit cineva.

Primarul Clujului a fost retinut de DNA fiind acuzat de luare de mita in valoare de aproape 100.000 de euro pentru favorizarea unor firme de salubrizare si asigurari la licitatii pe bani publici. In cauza este implicata si sotia sa. Mita ar fi fost incasata prin intermediul cabinetului de avocatura al doamnei Apostu.

Cazul este cu atat mai vizibil cu cat nu este vorba nici despre un primar, nici despre un oras oarecare. Vorbim despre orasul lui Emil Boc, despre un fief democrat liberal si despre urmasul lui Emil Boc la primarie, pentru care premierul practic a garantat.

Ar fi mai mult decat ridicol ca acest om, pupilul premierului, sa invoce dosarul politic instrumentat de institutia despre care Opozitia nu pierde nicio ocazie sa spuna ca este controlata de actuala Putere.

E drept, cazul Apostu arunca in derizoriu acest discurs si din partea Opozitiei, care il va putea folosi tot mai greu cand va mai fi saltat si unul de-al lor (desi vad ca Adrian Nastase nu se lasa si deja a iesit la atac cu ipoteze de o complexitate SF si o concluzie dinainte stiuta: e mana lui Traian Basescu).

In mod normal, dupa modelul democratiilor consolidate, demnitarii implicati in astfel de scandaluri demisioneaza rapid, pentru a scuti institutiile si partidele pe care le reprezinta de tsunami, urmand ca in ipoteza achitarii sa revina mai curati si uscati.

In politica nu functioneaza prezumtia de nevinovatie, oricat de mult si-ar dori politcienii romani sa-i extinda prevederile sacrosante. In politica normala, conditia numarul 1 este conservarea imaginii si a credibilitatii, iar din momentul in care ele sunt lezate, nu mai exista decat calea demisiei. Cine nu ma crede sa se uite ce au facut parlamantarii europeni, cu exceptia lui Adrian Severin, implicati in scandalul firmelor de lobby.

Asadar, domnul Apostu ar fi trebuit deja sa demisioneze si din functie si din partid pentru a scuti primaria, PDL, dar si pe Emil Boc de trepidatiile acestui scandal. Deocamdata n-a facut-o si ceva imi spune ca nici n-o va face prea curand. N-a facut-o de altfel aproape niciun demnitar implicat in cazuri de coruptie.

Monica Ridzi s-a retras dupa indelungi tergiversari si dupa ce a adus un imens prejudiciu de imagine partidului. Ioan Botis a demisionat abia dupa ce, fiind vorba despre bani europeni, au intervenit presiunile Bruxelles-ului. In schimb, Antonie Solomon nu s-a urnit din functie, dar a schimbat, ce-i drept partidul, trecand la UNPR, unde ramane insa un preferat al d-nei Udrea. Mircia Gutau a fost exclus din partid abia la doua luni dupa condamnarea definitiva si irevocabila. Si lista poate continua.

Daca Sorin Apostu se va inscrie pe aceasta lista, cartoful fierbinte se va muta in mana lui Emil Boc. Potrivit codului de integritate, suspendarea din partid opereaza nu numai in caz de condamnare defintiva si irevocabila, ci si in caz de arestare si/sau trimitere in judecata sau atunci cand exista "indicii temeinice" de coruptie, frauda, conflicte de interese pe contracte cu institutiile publice.

Teoretic aceste prevederi i se aplica manusa lui Sorin Apostu. Practic insa am vazut ca nici in cazul lui Ioan Botis, potrivit lui Ioan Oltean, de exemplu, nu exista indicii temeinice, desi insusi fostul ministru a recunoscut ca s-a aflat in conflict de interese pentru care si-a cerut chiar scuze in momentul demisiei.

Emil Boc este acum intre ciocan si nicovala. Sorin Apostu nu e Silviu Bian, doar un functionar ministerial de care sa te descotorosesti rapid, fara mari apasari. Este un primar greu, dintr-un oras important si un apropiat al sau. Daca-l sanctioneaza isi taie in propria carne, intr-un fel.

In plus, risca o reactie vehementa a celorlalti alesi locali ai PDL care cred in integritate cum cred eu in basme cu zane si care se vor simti brusc foarte vulnerabili, in pofida contributiilor de pana acum la pusculita de partid. Demobilizarea si antagonizarea lor tocmai in prag de campanie este riscanta.

Pe de alta parte, daca mermeleste cazul Apostu sub acoperirea prezumtiei de nevinovatie, Emil Boc compromite singurul atu moral pe care PDL tocmai si-l construise si anume existenta unui cod de integritate unic pe scena politica romaneasca. Caci intre un cod minunat, dar neaplicat si lipsa oricarui cod, e o singura diferenta: varianta a doua macar nu e ipocrita.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Candidatul periculos pentru Ciolacu în cazul retragerii lui Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei: ”Va fi un șoc pentru PSD”
Candidatul periculos pentru Ciolacu în cazul retragerii lui Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei: ”Va fi un șoc pentru PSD”
Situația candidatului Cătălin Cîrstoiu se complică pe zi ce trece, iar PSD și PNL par că s-au spălat pe mâini în ceea ce îl privește. Recent, Marcel Ciolacu a declarat că medicul...
Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
În timpul vizitei sale în Qatar, premierul Marcel Ciolacu a fost protagonistul unei gafe rușinoase, în timp ce lăuda grandoarea Campionatului Mondial de Fotbal găzduit de țara asiatică în...
#Apostu retinut PDL DNA, #PDL cod integritate, #Apostu primar Cluj coruptie , #DNA