Frisoanele cazului Apostu (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 18 Noiembrie 2011, ora 14:12
8724 citiri
Frisoanele cazului Apostu (Opinii)

Ar fi fost de asteptat ca reprezentantii USL sa se napusteasca din toate puterile asupra scandalului Apostu pentru a beneficia pe deplin de deficitul grav de imagine pe care acesta il creeaza PDL. In plus, era o ocazie perfecta pentru a muta centrul atentiei de pe scandalul Geoana, inca departe de final. Si totusi, reactiile PNL au fost destul de palide, iar ale PSD aproape ca au lipsit.

Liderii USL au inventat alt subiect, suspendarea presedintelui, pe care sa-l arunce pe prima pagina in locul enervantului caz de la Senat, chiar daca este vorba despre un subiect cam fumat, resuscitat mai mereu la vremuri de de criza de imagine. Pare surpinzator, nu-i asa, sa ratezi ditamai ghiuleaua pentru a trage, in schimb, un glont cam obosit.

Pare, dar nu e. Cazul Apostu a cazut ca o lovitura de trasnet asupra intregii scene politice. Nu pentru ca a mai fost inhatat un primar. Asta nu e ceva nou. Toate partidele au primari si chiar presedinti de consilii judetene urmariti pentru coruptie in dosare care treneaza de ani de zile. Socul este cat de sus a tintit DNA, caci Sorin Apostu nu e un oarecare. El face parte dintre cei mai apropiati colaboratori ai premierului, este urmasul sau la Cluj si liderul uneia dintre cele mai puternice organizatii din tara.

Semnalul este foarte clar, teribil pentru toata clasa politica, de la stanga la dreapta si invers: DNA are libertate totala. Si daca a putut sa-l agate pe Sorin Apostu, inseamna ca nimeni nu mai este cu adevarat la adapost, nimeni nu se poate simti in siguranta. Sigur ca socul cel mai mare l-a resimtit PDL, care, in pofida unor cazuri rasunatoare, se considera, in mod traditional, ca partid la putere, mai la adapost. Sa pice Ridzi e una, dar cand pica Apostu si ajunge direct la beci (la propriu) e grav. Si daca fiind la putere nu poti sa furi in liniste, la ce sa-ti mai bati capul cu guvernarea, nu-i asa? Si cum Traian Basescu a avertizat ca mai sunt si alte cazuri in vizor, ma tem ca multi democrat liberali ar putea sa stea cu bagajelul la usa in asteptarea procurorilor.

Cat despre PSD, acum sincer, un partid care ii are in conducere pe Constantin Nicolescu, Adrian Nastase si Liviu Dragnea, ca dau doar trei exemple, fara absolut nicio legatura cu coruptia, desigur, nu poate vorbi fara noduri in gat despre actiunile DNA. Daca PSD invoca impotriva PDL argumente furnizate de procurorii lui Daniel Morar, implicit isi reteaza posibilitatea ca pe viitor sa mai conteste drept politizate anchetele procurorilor anticoruptie impotriva social democratilor, adica tocmai calul de bataie preferat al social democratilor.

Cand Parchetul loveste frontal partidul de guvernamant, vizandu-l chiar pe un apropiat al premierului si devoaland un mecanism ale carui tentacule ajung pana la guvern, este foarte greu sa mai sustii ca DNA actioneaza strict la comanda politica. Greu, dar nu imposibil, caci pentru Adrian Nastase de mentinerea acestei etichete depinde supravietuirea politica, asa ca domnia sa vede, desigur, in acest caz un avertisment dat de Traian Basescu greilor partidului, cam neascultatori.

Asa o fi, ca doar, se stie, dl. Nastase e foarte priceput in materie de coruptie si organizare a activitatii Parchetului (dl. Amarie e, cred, de aceeasi parere), dar in cazul acesta domnia sa nu face decat sa-i atribuie lui Traian Basescu un ferm demers anticoruptie, ceea ce, indiferent de motivatie, nu poate fi decat un lucru bun.

Cum o dam, cum o intoarcem, indiferent cine a dat sau n-a dat ordin, ceea ce vedem cu ochiul liber nu poate fi contestat. DNA a pornit o ofensiva fara precedent impotriva clasei politice, loveste fara deosebire de culoare politica si pozitie in partid, iar Traian Basescu are meritul incontestabil de a fi garantul acestei ferocitati fara precedent. Acesta ar fi, de fapt, cel mai important motiv de suspendare, nu-i asa, domnilor politicieni, pentru care ati vota aproape toti sa-l timiteti la pensie pe Traian Basescu. Dar daca l-ati invoca pe fata, ati putea avea surpriza ca un nou referendum sa aiba acelasi rezultat ca in 2007, daca nu chiar mai aspru.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Sorin Apostu mita coruptie, #PDL Guvern Sorin Apostu, #cazul Apostu PDL USL , #DNA