Blejnar explica de ce e sef la controlul marilor averi inca de anul trecut

Marti, 17 Aprilie 2012, ora 23:07
3291 citiri
Blejnar explica de ce e sef la controlul marilor averi inca de anul trecut
Foto: RealitateaTV

Fostul sef al Fiscului Sorin Blejnar a spus ca si-a trimis demisia in alb la cabinetul premierului Ungureanu inca de acum doua luni, considerand ca tinta de 2 miliarde de euro incasari la buget in doua luni era dificil de realizat.

De asemenea, preluarea postului de sef al Departamentul pentru controlul marilor averi nu reprezinta o noua numire, ci o revenire in functie, a clarificat Blejnar.

"In urma cu 60 de zile am inaintat prim-ministrului demisia mea din functia de presedinte al ANAF, iar azi domnia sa ori a facut operationala acea decizie ori pur si simplu a luat decizia de a ma revoca din functie. Consider ca este un gest de demnitate si onoare pe care poate sa il faca un demnitar al statului atunci cand are in fata un target si o tinta ambitioase, pe care este posibil sa nu le realizeze", a spus Blejanar pentru RTV.

Potrivit acestuia, tinta a fost totusi realizata intr-o oarecare masura. "Doar ANAF si institutiile din subordine au constatat sume de aproximativ 1% din PIB. Daca adaugam si constatarile celorlalte institutii ale statului care au atributii pe linia combaterii evaziunii fiscale, eu cred ca suntem cam acolo, dar nu suntem acolo.

Prin urmare, a fost decizia exclusiva a prim-ministrului", a adaugat Blejnar.

In direct la RTV, fostul presedinte ANAF a evitat sa numeasca tinta nerealista, ci mai degraba dificil de atins in conditiile impuse.

"Tinta nu a fost nerealista, ci foarte greu realizabila in ceea ce priveste varsarea efectiva a banilor in cont. Premierul a cerut ca banii sa fie adusi la buget in conditiile legii, acest lucru inseamna inclusiv dreptul la contestat si dreptul la justitie. Sumele pe care le-am stabilit noi fac obiectul contestarii si sunt prin diverse stadii de contestare.

Sper ca noul sef al ANAF impreuna cu echipa de la ANAF sa reuseasca sa mentina trendul pozitiv al constatarilor si al incasarilor din ultima perioada. Trimestrul I 2012 fata de trimestrul I din 2011, am avut un plus de incasari de 850 de milioane de euro bani in cont si sper ca in perioada viitoare activitatea ANAF sa creasca", a precizat Blejnar.

Blejnar a cazut pe alta functie calduta, intr-un departament infiintat chiar de el

Intrebat cum a fost numit in functia de director al departamentului de control al marilor averi, Blejnar a subliniat ca este vorba despre un ordin al fostului ministru al Finantelor Publice, Gheorghe Ialomitianu.

"In 2 sau 3 august a anului trecut, m-am mutat de pe o functie de conducere pe care o ocupam in cadrul ANAF pe aceasta functie. Legea functionarului public spune foarte clar ca un functionar public ori ca e de conducere ori ca e de executie, atunci cand e numit intr-o functie de demnitate publica cum este cazul functiei de presedinte ANAF, i se suspenda raporturile de serviciu pe perioada in care ocupa acea functie de demnitate. In momentul in care inceteaza functia de demnitate publica, revine la functia initiala, adica la functia de director al acestui departament.

Inainte de a fi presedinte al ANAF, ocupam o functie de director general in cadrul ANAF, eram comisarul general adjunct al Garzii Financiare din Romania, noua functie este o functie echivalenta", a explicat el.

Actualul departament pentru controlul averilor mari a fost infiintat in ANAF chiar de catre Blejnar.

Ce inseamna aceste mari averi? "Avem mai multe variante de lucru, probabil ca in categoria monitorizata de catre aparatul central al ANAF vor intra persoanele fizice care in anul 2011 au realizat venituri de peste 3 milioane de euro si au o avere de peste 20 de milioane de euro", a spus Sorin Blejnar.

UPDATE Purtatorul de cuvant al Guvernului, Dan Suciu, a declarat la Digi 24 ca "La nivelul Cabinetului nu exista inregistrata pana in acest moment nicio demisie" a lui Sorin Blejnar care sa dateze de acum doua luni, asa cum sustine acesta.

In plus, Suciu a subliniat ca "nu exista institutia demisiei in alb", iar Blejnar a fost pur si simplu revocat din functie de catre premierul Ungureanu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Blejnar departament mari averi, #Blejnar demitere ANAF, #Blejnar demisie ANAF , #ANAF
Comentarii