Blejnar: Trimestrul 1 a adus un plus de incasari de 1 miliard de euro

Luni, 02 Aprilie 2012, ora 23:30
1891 citiri
Blejnar: Trimestrul 1 a adus un plus de incasari de 1 miliard de euro
Foto: B1TV

Sorin Blejnar, seful ANAF, a declarat luni ca in primul trimestru al acestui an s-a reusit un plus de incasari la buget de circa 850 de milioane de euro, iar trendul este crescator.

Declaratiile au fost facute in contextul in care mai sunt 10 zile pana cand expira termenul dat de premierul Ungureanu cu privire la colectarea de venituri la buget de circa 1,5% din PIB din combaterea evaziunii fiscale, acesta fiind un obiectiv de siguranta nationala.

Invitat la B1TV, seful Fiscului a facut un prim bilant, chiar in ziua in care s-a incheiat primul trimestru din 2012.

Blejnar a spus ca in aceste prime trei luni s-au colectat 38,5 miliarde de lei, fata de 34,9 miliarde in 2011. El a tinut sa precizeze ca aceasta crestere s-a facut in conditiile in care nu au existat diferente de taxe si impozite, iar conditiile meteorologice din ianuarie si februarie au "vaduvit" bugetul de circa 200 de milioane de lei.

"Avem un plus de incasari de aproximativ 850 milioane de euro, adica 3,6 miliarde de lei. (...) adica 0,8% din PIB", a spus Blejnar, precizand si ca exista un trend crescator in acest sens.

Sorin Blejnar a adaugat ca aceasta crestere s-a datorat activitatii inspectorilor fiscali, celor de la Garda Financiara, dar si celor din vami.

"850 milioane de euro ne spun ca avem un plus. Si mai avem inca 150 mil de euro TVA in plus rambursat(...) Trimestrul 1 din 2012 a adus un plus de incasare de 1 miliard de euro", a punctat seful ANAF.

Sorin Blejnar a explicat aceasta crestere in colectare prin faptul ca sistemul a fost puternic informatizat, de la 2% cand a preluat el ANAF-ul in 2008, pana la 90% in prezent, ceea ce inseamna reducerea costurilor de colectare a veniturilor.

"Pe mine, in 2008, ca sa colectez 1 milion in visteria statului ma costa 13.850 lei, astazi ma costa 9.200 de lei", a mai spus Blejnar, precizand si ca sunt avuti in vedere nu doar "banii numarabili", ci si cei care pot fi incasati ulterior, chiar si in doi ani de zile, in conditiile in care "accesul la justitie este garantat de Constitutie", iar unii "incearca sa isi risipeasca averea".

Intrebat daca pana pe 17 aprilie, data limita data de premier, nu a reusit sa colecteze 1,5% din PIB, cat i s-a cerut, va fi demis, Blejnar a replicat "eu pot sa fiu eliberat oricand din functie, premierul ma numeste, el ma elibereaza".

Cum a ajuns Romania pe locul 1 in UE la inflatie? Prin politicile catastrofale ale Guvernului, care pare a lucra contra cetatenilor
Cum a ajuns Romania pe locul 1 in UE la inflatie? Prin politicile catastrofale ale Guvernului, care pare a lucra contra cetatenilor
Cum intretine Romania inflatia? Aceasta este alimentata de o „super avalansa de tichete", precum cele pentru profesori, pentru mamici, pe langa cresterile de taxe din ultima perioada, potrivit...
Cum va fi revoluționată piața de mașini electrice de producătorii chinezi. „O cursă pe viață și pe moarte”
Cum va fi revoluționată piața de mașini electrice de producătorii chinezi. „O cursă pe viață și pe moarte”
Producătorii chinezi își prezintă cele mai noi modele la Auto China, care a început joi, 25 aprilie, la Beijing. O "cursă pe viață și pe moarte" a început să se desfășoare pe cea...
#Blejnar colectare ANAF 2012, #evaziune fiscala primul trimestru 2012, #Ungureanu 60 zile evaziune , #ANAF