Disponibilizari la ANAF: 2.000 de oameni pleaca fara salarii compensatorii

Vineri, 17 Iunie 2011, ora 16:49
3127 citiri
Disponibilizari la ANAF: 2.000 de oameni pleaca fara salarii compensatorii
Foto: Arhiva

Presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, Sorin Blejnar, a declarat vineri ca cei 2.000 de angajati ai institutiei care vor fi disponibilizati nu vor primi salarii compensatorii, lista cu plecarile salariatilor urmand sa fie stabilita in 45 zile la Garda Financiara si 60 zile la Vama.

Blejnar a spus ca majoritatea angajatilor de la Garda Financiara vor primi luni, 20 iunie, preavize, urmand sa fie facute testari profesionale in baza carora sa se stabileasca salariatii care vor fi nevoiti sa plece. Printre unitatile Garzii Financiare care vor primi luni preavize se numara cele din Bucuresti, Constanta, Ilfov.

"Nu se vor da salarii compensatorii. (...) Nu vor fi disponibilizari pe criterii sociale, ci doar pe criterii profesionale. Daca intr-o familie sunt doi angajati in institutie, iar ei nu au perfomante, ambii vor pleca acasa. ANAF si structurile sale nu pot mentine angajatii pe criterii sociale sau alte criterii . Va fi o testare profesionala, unde vom fi asistati de sindicate. Testarea va fi in limita cadrului legal", a precizat Blejnar.

Presedintele ANAF a mai spus ca in termen de 45 zile se va stabili lista persoanelor disponibilizate la Garda, iar in 60 de zile la Vama.

"Atat din constatari personale, cat si din anumite semnale, nu sunt in totalitate multumit de activitatea profesionala derulata de unii angajati ai Fiscului. Este un moment bun pentru a face curatenie in ceea ce priveste competenta profesionala. Unii dintre angajati nu au mai capabilitatea de a investiga fapte concrete de evaziune, ci se limiteaza la aplicarea unor amenzi si cred ca este momentul, acum cind trebuie sa ne incadram intr-un alt numar de personal, sa facem loc persoanelor serioase care mai pot ramane si trebuie sa ramana", a apreciat Blejnar.

Seful ANAF, Sorin Blejnar, imprumutat de socru cu 140.000 de euro

De asemenea, o parte din angajatii care vor ramine in structurile ANAF ar putea fi relocati catre Directia de Mari Contribuabili sau alte unitati unde exista un deficit de personal. In prezent, in cadrul Directiei de Mari Contribuabili lucreaza 400 de persoane, urmand ca numarul acestora sa se dubleze la 700.

Presedintele ANAF, Sorin Blejnar, a declarat vineri ca vor pleca din agentie peste 2.000 de angajati, dintre care 700 din Autoritatea Nationala a Vamilor, 300 din cadrul Garzii Financiare, iar restul din structuri ale administratiilor financiare din tara.

Potrivit lui Blejnar, au fost desfiintate mai multe structuri ale administratiilor financiare din tara, "fie pentru ca erau neeficiente, fie ca erau apropiate din punct de vedere geografic".

"Criteriile de disponibilizare sunt profesionale, nu sociale. Acum sunt 34.027 de posturi si raman dupa restructurare 29.100, adica sunt eliminate 4.927 de posturi. Practic, 2.000 de angajati vor pleca acasa. Vor fi desfiintate 550 posturi de conducere, pestru a se ajunge la 12 sefi la 1.000 de angajati", a spus Blejnar.

Ministrul de Finante, Gheorghe Ialomitianu, anunta recent ca vor fi desfiintate 4.927 de posturi din ANAF, concomitent cu desfiintarea sau comasarea unor structuri ale Administratiei de la nivel teritorial.

Conform cifrelor prezentate la inceputul lunii iunie de catre Ialomitianu, din cele 34.027 posturi in ANAF, 4.927 se desfiinteaza si raman 29.100. Din cele 4.927 de posturi, 2.000 sunt finantate, iar dintre acestea, 1.200 sunt ocupate. In structurile teritoriale, numarul posturilor este redus cu 2.787, dintre care 300 ocupate. La Autoritatea Nationala a Vamilor, reducerea este de 1.427 posturi, din care 600 ocupate, iar la Garda Financiara dispar 613 posturi, din care sunt ocupate 300.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#2000 angajati ANAF disponibilizati, #angajati ANAF disponibilizati , #ANAF
Comentarii
Poza Berceanu_Umbrarescu_Basescu
Berceanu_Umbrarescu_Basescu
rank 1