Sorin Blejnar ramane cu interdictia de a parasi tara

Vineri, 26 Octombrie 2012, ora 16:14
1348 citiri
Sorin Blejnar ramane cu interdictia de a parasi tara
Foto: Adevarul

Fostul sef al ANAF Sorin Blejnar ramane cu interdictia de a parasi tara, dupa ce instanta suprema a admis, vineri, contestatia procurorilor la decizia Curtii de Apel Bucuresti, care dispusese ridicarea masurii preventive.

Judecatorii Inaltei Curti de Casatie si Justitie au admis recursul Directiei Nationale Anticoruptie, au casat decizia Curtii de Apel Bucuresti si, in rejudecarea cauzei, au dispus prelungirea cu 30 de zile a masurii interdictiei de a parasi tara dispusa in cazul lui Sorin Blejnar.

Curtea de Apel Bucuresti dispusese, in 10 octombrie, ridicarea interdictiei de a parasi tara stabilita de procurorii DNA in cazul lui Sorin Blejnar, in dosarul in care este cercetat, alaturi de Codrut Marta si Viorel Comanita, pentru ca ar fi sprijinit un grup acuzat de evaziune fiscala de peste 15 milioane de euro.

Procurorul Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) a aratat in fata instantei ca exista indicii temeinice ca Sorin Blejnar a savarsit fapte de natura penala, respectiv ca a sprijinit o grupare care s-a ocupat cu evaziunea fiscala, iar prejudiciul in acest caz este de aproximativ 16 milioane de euro. El a precizat ca aceste aspecte rezulta din interceptari, care au aratat ca au existat discutii directe, "nemijlocite", intre Sorin Blejnar si restul inculpatilor din dosar.

De asemenea, procurorul a aratat ca exista si procesele verbale ale unor supravegheri operative, filaje, de la "intalnirile conspirative avute de Sorin Blejnar cu membrii grupului, in care discutau mijloace de eludare a legii".

Potrivit procurorului, "in mod surprinzator", Curtea de Apel Bucuresti a retinut, de aceasta data, ca din cele 16.000 de file ale dosarului de urmarire penala nu rezulta ca ar exista vreo proba in ceea ce-l priveste pe Blejnar.

Procurorul a mai spus ca in acest dosar exista persoane care se sustrag urmaririi penale, acesta fiind un motiv in plus pentru care ar trebui mentinuta interdictia in cazul fostului sef al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.

"La dosar nu se gasesc interceptari directe cu Sorin Blejnar"

Avocatul lui Blejnar, Ovidiu Budusan, a spus ca instanta Curtii de Apel Bucuresti a facut o analiza riguroasa a tuturor probelor din dosarul de urmarire, in sensul ca a evaluat toate declaratiile date in cauza si nu a gasit referiri la Sorin Blejnar.

Budusan a aratat in fata instantei ca inregistrarea comunicatiilor a fost evaluata de judecatorul de la Curtea de Apel Bucuresti, care de asemenea nu a gasit referiri la Sorin Blejnar.

El a precizat ca "la dosar nu se gasesc interceptari directe cu Sorin Blejnar, in cazul acestuia nu exista nici macar mandat de interceptare pe numele sau".

Avocatul a mai spus ca nici rapoartele de supraveghere operativa nu fac referire directa la Blejnar, precizand ca atunci cand a fost chemat telefonic prima oara de catre anchetatori, Sorin Blejnar si-a anulat calatoria in strainatate in care se afla si s-a intors imediat in tara pentru a oferi lamuriri procurorului.

Budusan a mentionat ca, dupa declaratia data de Blejnar procurorului, magistratul nu a mai dorit sa-l audieze sau sa-i ceara relatii, desi fostul sef al ANAF in mod expres si-a aratat disponibilitatea de a sprijini ancheta.

In ultimul cuvant, Sorin Blejnar a cerut instantei supreme respingerea recursului DNA si ridicarea interdictiei de a parasi tara. Blejnar a precizat in fata instantei ca nu intentioneaza sa plece momentan, dar ca isi doreste sa se bucure de acest drept. El a mai spus ca are doi copii minori in intretinere si ca nu se fereste de vreo ancheta penala sau de vreun proces.

In 3 octombrie, procurorul DNA care instrumenteaza dosarul fostului sef al ANAF a emis o ordonanta prin care a prelungit cu 30 de zile masura prin care lui Blejnar i-a fost interzis sa paraseasca tara.

Sorin Blejnar a fost trimis in judecata in dosarul "Motorina"

Procurorii DNA il acuza pe fostul sef al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala Sorin Blejnar ca ar fi sprijinit, din mai 2011 pana in iulie 2012, un grup infractional care a initiat un amplu mecanism evazionist, vizand sustragerea de la plata accizelor a unor cantitati de motorina vandute sub denumirea unor produse petroliere inferioare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Alegătorii cu domiciliul în străinătate, care şi-au stabilit reşedinţa în ţară, începând cu data de 11 aprilie 2024, nu vor putea vota la alegerile pentru autorităţile administraţiei...
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
#Blejnar interdictie plecare tara, #Blejnar ANAF acuzatii motorina, #Blejnar DIICOT Brasov motorina , #ANAF