Ziare.com

Blejnar, acuzat ca da afara vamesii incomozi si protejeaza firme

Vineri, 12 August 2011, ora 14:38

   

Blejnar, acuzat ca da afara vamesii incomozi si protejeaza firme
Presedintele ANAF, Sorin Blejnar, este acuzat ca schimba dupa cum vrea vamesii incomozi si asigura protectia unor firme.

Acuzatiile au fost formulate intr-o declaratie data la DNA de presedintele Sindicatului National al Politistilor si Vamesilor "Pro Lex" , Vasile Lincu, audiat ca martor in dosarul spagilor de la Moravita, scrie Press Alert.

"In sistemul vamal din Romania exista, inca din anul 1999, o coruptie generalizata si organizata si chiar institutionalizata", acuza Vasile Lincu in declaratia de la DNA, enumerand mai multe manevre pe care le foloseste seful ANAF pentru a controla sistemul.

Una dintre acestea se refera la numirile pe perioade determinate ale sefilor de vami. "Numirea unui asemenea sef pe o perioada scurta de timp il determina pe functionarul in cauza sa depinda de persoana care l-a numit temporar si va depinde de acesta pentru a ramane in respectiva functie", a declarat Lincu.

Sindicalistul a descris in declaratia de la DNA modul de operare al vamesilor, prin care colectau mita, vorbind chiar de un "sistem piramidal". "Initial sumele de bani provenite cu titlu de mita erau colectate de catre lucratorii vamali care ajungeau la sefii de tura, iar ulterior la sefii de vama sau alte persoane care aveau legatura cu conducerea ANV si care colectau acele sume de bani la nivel regional", a scris Lincu in declaratia de la DNA.

Liderul "Pro Lex" l-a acuzat pe Blejnar ca protejeaza anumite firme, amintind de un episod in care doi inspectori vamali au facut in 2010 un control la Petrom si au constatat ca nu s-au platit accize de cinci milioane de euro.

"Chiar in ziua in care au intocmit acel act de control, cei doi inspectori vamali au fost chemati de presedintele ANAF, Blejnar Sorin, in biroul sau, impreuna cu sefii ierarhici ai celor doi inspectori vamali. Blejnar Sorin le-a solicitat sefilor ierarhici ai celor doi inspectori vamali sa-i dea afara pe acestia, iar acest lucru s-a si intamplat. Ulterior, desi SC Petrom SA a contestat in instanta acel act de control, instanta de judecata a mentinut respectivul act si a obligat societatea la plata sumelor datorate la buget", se arata in declaratia de martor a lui Lincu data in fata procurorilor DNA.

"Vasile Lincu trebuie sa-si asume responsabilitatea pentru toate declaratiile pe care le face. Este cu mine intr-un proces pentru ca l-am dat in judecata pe Vasile Lincu pentru calomnie. Dosarul este pe rol. Eu nu dau oameni afara, nu schimb, nici nu mut vamesi. Daca voi fi chemat de procurorii DNA, voi da toate explicatiile. Nu am niciun fel de vina. Pentru toate ineptiile pe care le-a debitat Lincu, avem pe rol procesul de calomnie unde tot gaseste scuze ca sa nu vina", s-a aparat Sorin Blejnar dupa acuzatiile lui Vasile Lincu.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1026 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

ciudat !

cred ca e a patra sau a cincea acuzatie la adresa Reginei Blejnar, dar nu se ia nicio masura ! cred ca Zeus a interzis DNA-ului sa se bage ! nu de alta, dar firele implicarii reginei blejnar duc sus, sus de tot !

 

E simplu.

Mafia portocalie se protejează.Pană cand?Pană v-a dispărea după alegeri.Fără indoială.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor