Dosarul Blejnar: Arestare revocata dupa ce DNA a prins persoana gresita

Joi, 09 August 2012, ora 23:58
3246 citiri
Dosarul Blejnar: Arestare revocata dupa ce DNA a prins persoana gresita
Foto: Arhiva

Curtea de Apel Bucuresti a admis definitiv o cerere a DNA de revocare a masurii arestarii preventive pe numele unuia dintre suspectii din dosarul in care Sorin Blejnar este cercetat pentru coruptie, dupa ce organele judiciare au constatat ca au fost induse in eroare de un inculpat din acelasi caz.

Directia Nationala Anticoruptie (DNA) a facut in 27 iulie, la Curtea de Apel Bucuresti (CAB), o cerere de revocare a masurii arestarii preventive pe numele unuia dintre suspectii din dosarul de evaziune fiscala in care sunt cercetati, printre altii, fostul sef al Serviciului de Informatii si Protectie Interna (SIPI) Constanta, Dan Secareanu, fostul sef al Autoritatii Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), Sorin Blejnar, si fostul sef al Autoritatii Nationale a Vamilor (ANV), Viorel Comanita.

Patru zile mai tarziu, instanta a admis, definitiv, cererea procurorilor anticoruptie facuta pe numele lui Mihai Gulea - arestat preventiv in lipsa in acest dosar, la propunerea procurorilor anticoruptie.

DNA l-a confundat pe inculpat

DNA a motivat cererea de revocare a masurii de arestare in cazul lui Gulea prin faptul ca, in urma investigatiilor efectuate in 27 iulie, "nu rezulta in mod cert ca acesta este autorul infractiunii".

Avocatul lui Mihai Gulea a cerut revocarea masurii "avand in vedere ca din probele administrate, din inscrisurile depuse la dosar si declaratiile martorilor audiati in cauza, rezulta ca inculpatul nu se face vinovat de savarsirea infractiunii retinute in sarcina sa".

Potrivit motivarii deciziei prin care CAB a revocat masura de arestare, din referatul inaintat acestei instante rezulta ca "in urma cercetarilor intreprinse a rezultat ca indiciile temeinice care atestau imprejurarea ca utilizatorul postului telefonic cu care se aflau in contact I.M., S. P. si C.D. ar fi Gulea Mihai nu mai subzista avand in vedere ca din declaratiile date in calitate de martor la data de 27.07.2012 in fata procurorului de catre I.M.G. si S.P. a rezultat ca persoana care s-a prezentat si pe care o cunosteau sub numele de Mihai a fost recunoscuta dupa fotografie ca fiind B.N. (Belba Nicolae)".

Astfel, procurorii DNA au aratat, in referatul lor, ca inculpatul vizat in realitate folosea un nume fals in relatia sa cu ceilalti protagonisti ai dosarului, ceea ce a indus in eroare organele de urmarire penala.

"Aceiasi martori au relevat ca aceasta din urma (B.N. - n.r.) a fost cel care i-a indrumat in activitatea de a infiinta societatile 'fantoma' ca si cel caruia ii predau banii dupa scoatere acestora din unitatile bancare.

Prin urmare, atribuirea unei identitati nereale a fost facuta de catre B.N. cu scopul de a nu putea fi recunoscut in cazul unor investigatii si a evita eventuala raspundere penala in final aceasta stratagema a fost de natura sa induca in eroare chiar si organele de urmarire penala", se arata in documentul citat.

Curtea mai noteaza, in motivare, ca la dosarul cauzei s-au depus documente ce atesta ca Gulea este imbarcat la bordul unei nave maritime si se afla in voiaj din 8 mai.

Dosarul de evaziune al lui Blejnar

Potrivit DNA, fostul sef al ANAF Sorin Blejnar ar fi sprijinit din mai 2011 pana in iulie 2012 grupul infractional care a initiat un amplu mecanism evazionist vizand sustragerea de la plata accizelor a unor cantitati de motorina vandute sub denumirea unor produse petroliere inferioare.

Fostul sef al Serviciului de Informatii si Protectie Interna (SIPI) Constanta, Dan Secareanu, si alte sapte persoane din dosarul evaziunii fiscale de peste 15 milioane de euro au fost arestate preventiv pentru 29 de zile, in timp ce fostul sef al Autoritatii Nationale a Vamilor (ANV) Viorel Comanita si alte doua persoane au primit interdictie de a parasi tara.

In acelasi dosar, au fost emise mandate de arestare in lipsa pentru fostul sef de cabinet al lui Blejnar, Codrut Marta, sotii Radu si Dana Nemes si Mihai Gulea, in timp ce Stefan Puscasu si Ovidiu Ioan Moldovan au primit interdictie de a parasi tara.

Potrivit Ordonantei de punere in miscare a actiunii penale intocmita de procurori, in perioada mai 2011 - iulie 2012, George Guliu, Dumitru Chirvasitu, Andrei Florin Juganaru, Radu Nemes si Dana Nemes au constituit si coordonat o grupare infractionala organizata prin initierea unui amplu mecanism evazionist ce vizeaza sustragerea de la plata accizelor aferente a peste 33.000 de tone de motorina care au fost comercializate pe piata interna sub denumirea unor produse petroliere inferioare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Retragerea candidatului coaliţiei PSD - PNL pentru Primăria Capitalei reprezintă o "bâlbâială politică de neiertat", consideră Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. "Este o situaţie din...
Justificarea la care nimeni nu se aștepta: ”Desemnarea lui Cîrstoiu, legată de tendința de a visa”
Justificarea la care nimeni nu se aștepta: ”Desemnarea lui Cîrstoiu, legată de tendința de a visa”
Senatorul PSD Vasile Dîncu a declarat că renunţarea la varianta unui candidat comun PSD-PNL la Primăria Capitalei şi susţinerea unui candidat propriu denotă ”mai multă flexibilitate”....
#arestare revocata DNA Blejnar, #Sorin Blejnar dosar DNA, #dosar evaziune fiscala Blejnar, #Sorin Blejnar anchetat DNA , #DNA