Dosarul "Motorina", in care Blejnar e judecat, returnat la DIICOT Brasov

Marti, 18 Decembrie 2012, ora 15:44
2438 citiri
Dosarul "Motorina", in care Blejnar e judecat, returnat la DIICOT Brasov
Foto: Arhiva

Dosarul "Motorina" in care fostul sef al ANAF Sorin Blejnar este judecat pentru constituire sau sprijinire de grup infractional organizat, evaziune fiscala si spalare de bani va fi returnat DIICOT Brasov pentru refacerea urmaririi penale, a decis, marti, Tribunalul Brasov.

Sorin Blejnar nu a fost prezent la pronuntarea sentintei si nici avocatii inculpatilor din dosar, sentinta fiind citita in fata jurnalistilor.

In 4 decembrie, Sorin Blejnar a solicitat Tribunalului Brasov ca dosarul in care este judecat pentru constituire sau sprijinire de grup infractional organizat, evaziune fiscala si spalare de bani sa fie returnat DIICOT "pentru ilegala sesizare a instantelor de judecata" in cazul sau.

Presedintele Tribunalului Brasov, Alina Mioc, declara atunci ca au fost invocate mai multe exceptii ale inculpatilor, Blejnar invocand nulitatea urmaririi penale raportat la faptul ca nu sunt descrise faptele care se imputa nici in rezolutia de incepere a urmaririi penale, nici in punerea in miscare a urmaririi penale sau in rechizitoriu.

"Alta exceptie invocata de Blejnar a fost aceea ca lipseste urmarirea penala fata de persoana sa si ca nu s-au administrat niciun fel de probe pe care el le-a solicitat in cadrul urmaririi penale", mai spunea Mioc.

In luna septembrie, fostul sef al ANAF Sorin Blejnar si alti 16 inculpati au fost trimisi in judecata de DIICOT Brasov pentru constituire sau sprijinire de grup infractional organizat, evaziune fiscala si spalare de bani in dosarul "Motorina".

Potrivit presedintelului Tribunalului Brasov, judecatorul Alina Mioc, in acest dosar au fost trimise in judecata 17 persoane fizice si sase persoane juridice, iar printre cele 17 inculpati persoane fizice se numara fostul sef al ANAF Sorin Blejnar, doi sefi din cadrul Directiei Judetene pentru Accize si Operatiuni Vamale (DJAOV) Brasov, Claudiu Monea si Dorel Ciobanu, dar si fostul deputat brasovean Vasile Bran.

Dosarul are 66 de volume a cate 200-250 de pagini. DJAOV Brasov si Directia Generala a Finantelor Publice Brasov s-au constituit parte civila in acest dosar pentru un prejudiciu de peste 22 milioane de lei din evaziune cu produse petroliere.

Fostul consilier al lui Blejnar Codrut Marta, care a fost si el audiat in acest dosar, nu se afla printre inculpati.

Procurorii DIICOT - Serviciul Teritorial Brasov au dispus, in 1 august, inceperea urmaririi penale fata de Sorin Blejnar si Codrut Marta, pentru sprijinire a unui grup infractional organizat si complicitate la evaziune fiscala.

"In fapt, se retine ca, in perioada martie - iulie 2010, inculpatii Morcov Cecilian, Kelemen Andrei, Sztufliak Peter, Monea Claudiu, Ciobanu Dorel si Cuccina Salvatore au constituit un grup infractional organizat, cu legaturi transfrontaliere, la care au aderat alte 20 de persoane, cetateni romani, italieni si maghiari, specializat in activitati de evaziune fiscala cu produse energetice - combustibili" , se preciza intr-un comunciat al DIICOT Brasov.

Membrii gruparii sprijinite de Blejnar si Marta ar fi initiat un amplu mecanism evazionist pentru a nu plati accize pentru aproximativ 5.000 de tone de motorina achizitionate in regim suspensiv si comercializate pe piata interna. In acest mod, bugetul de stat ar fi fost prejudiciat cu peste 10,5 milioane de lei reprezentand TVA si peste 10,8 milioane de lei reprezentand accize pentru motorina, suma totala a prejudiciului stabilita pana in prezent fiind de aproape 22 de milioane de lei.

Gruparea infractionala achizitiona motorina in regim suspensiv de la plata accizelor, declarand ca aceasta va fi livrata intracomunitar in Polonia. In realitate, motorina era revanduta prin statiile de distributie de carburanti sau direct utilizatorilor finali.

Grupul infractional a fost sprijinit de factori de decizie de la ANAF sau Directia Judeteana de Accize si Operatiuni Vamale Brasov, care fie au facut controale formale, fie au impiedicat verificarile firmelor implicate.

Pe toata durata procesului, fostul sef al ANAF si-a sustinut vinovatia, spunand ca acest dosar "a fost doar o joaca" a procurorului DIICOT Brasov Marian Drilea, cel care l-a trimis in judecata.

El l-a acuzat de abuz de autoritate pe procurorul Drilea si a facut o plangere la CSM impotriva acestuia.

"Cunoasteti cu totii conflictul meu de notorietate cu Victor Ponta si ati vazut ca datele sunt publice pe site-urile de specialitate. O sa vedeti ca din 2007 pana in 2011 acest procuror a participat in calitate de copilot la curse din campionatele de raliuri. Poate incearca sa dobandeasca notorietate", afirma Blejnar la termenul din 10 octombrie.

Sorin Blejnar mai spunea ca procurorul ar fi incercat in 2009, cand el era sef al ANAF, sa obtina un post de director adjunct la Vama Brasov.

"Nu l-am acceptat pentru ca era cercetat penal, dar eu am incredere ca instantele sunt corecte, ceea ce nu cred despre acest procuror de caz. Cred ca procurorii din Romania sunt cinstiti, dar mai sunt si exceptii", adauga Blejnar.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Blejnar dosar Motorina, #Blejnar dosar DNA , #DNA