3.500 de profesori nu au pregatirea necesara pentru a intra la clasa - O spune insusi ministrul Educatiei

Luni, 14 Septembrie 2015, ora 14:30
2180 citiri
3.500 de profesori nu au pregatirea necesara pentru a intra la clasa - O spune insusi ministrul Educatiei
Foto: Digi 24 TV

Ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu, afirma ca aproximativ 3.500 de profesori nu au pregatirea necesara pentru a intra la clasa.

"Anul acesta avem 82% titulari, fata de 80% anul trecut. Peste 16% sunt colegi care sunt suplinitori, personal disociat sau personal pensionat si 1,6% din totalul celor 212.000 de posturi de cadre didactice existente la nivelul sistemului national de invatamant preuniversitar sunt ocupate cu personal necalificat.

Poate parea un procent mic, dar este vorba de aproape 3.500 de colegi care nu au pregatirea necesara pentru a intra la clasa si acest lucru constituie o preocupare a Ministerului Educatiei, dar va putea fi pusa in opera doar impreuna cu un sistem de salarizare suficient de atractiv pentru a permite accesul in sistemul de educatie al celor mai performanti absolventi ai invatamantului superior", a declarat Sorin Cimpeanu, la Radio Romania Actualitati.

Pe de alta parte, ministrul a mentionat ca noua structura a anului scolar va cuprinde o saptamana de vacanta in plus in iarna, astfel incat pe 11 ianuarie elevii isi vor relua cursurile.

Prima zi de scoala: Liderii tarii se intrec in urari - Iohannis vorbeste de vise intelectuale, Ponta de vacanta

Ministrul a indicat ca 4% dintre copii invata in scoli care nu detin autorizatie de functionare si ca acesta este un procent foarte mare.

"Este o situatie care treneaza de foarte mult timp, dar inexistenta autorizatiei de functionare nu inseamna neaparat ca avem de-a face cu conditii neigienice, improprii. (...) Sunt multe situatii in care nu ai ce face - ma refer la acele situatii in care am dat exemplul deja in scoli vechi cu plafonul la joasa inaltime, care nu corespund criteriului parametrului volum de aer.

Sunt alte scoli - cladiri istorice, ale unor colegii binecunoscute - care din cauza situarii foarte aproape de trotuar nu indeplinesc acest criteriu, deci nu pot obtine autorizatia sanitara de functionare.

Pe de alta parte, cea mai mare parte, peste trei sferturi dintre cauzele care au stat la baza neobtinerii autorizatiei de functionare, se refera la lipsa de alimentare cu apa si canalizare. Aceasta este o situatie care trebuie privita in contextul respectivei comunitati locale, mai cu seama ca nici macar infrastructura scolara nu tine de Ministerul Educatiei, tine de comunitatea locala, de consiliile locale", a spus Cimpeanu.

Iohannis: Educatia performanta nu produce someri. Ideea ca trebuie sa fim buni la toate e depasita si neproductiva

Ministrul Educatiei a reiterat ca nu este necesara efectuarea de anumite analize medicale in mod obligatoriu pentru elevi la inceputul anului scolar, ci de adeverinta medicala si certificat epidemiologic.

Sorin Cimpeanu a mai spus ca manualele scolare pentru clasele a XI-a si a XII-a vor fi decontate in limita a 55 de lei incepand din septembrie pana la sfarsitul lunii decembrie.

Ministrul Educatiei: Programa scolara e prea incarcata, trebuie sa avem mai putine materii

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Cimpeanu profesori fara pregatire clase, #scoli fara autorizatie, #decontare manuale , #ministrul Educatiei