Dan Mihalache, la TV Ziare.com: La romani se voteaza pana iese cine trebuie

Miercuri, 30 Iunie 2010, ora 19:37
1992 citiri
Dan Mihalache, la TV Ziare.com: La romani se voteaza pana iese cine trebuie
Foto: citynews.ro

Dan Mihalache, consilierul liderului PNL Crin Antonescu, saluta decizia Comisiei de buget-finante din Camera Deputatilor de a adopta amendamentele la Codul Fiscal, privind desfiintarea impozitului forfetar si reducerea TVA la 5% pentru produsele alimentare si constructia de locuinte.

"Este o veste buna care a trecut oarecum neobservata, ca in comisia de buget-finante a Camerei Deputatilor, poate si prin neglijenta parlamentarilor, a trecut un articol propus de PNL ce privea desfiintarea impozitului forfetar, si altele privind reducerea la 5% a TVA pe produsele alimentare si pentru constructia de locuinte. Sa speram ca pozitiile se vor pastra la toamna si ca va trece si de plen aceasta eliminare a impozitului forfetar", a declarat Mihalache la TV Ziare.com.

Mihalache a criticat felul in care se face politica in Romania, dand exemplul alegerii sefului SRR. "Repetarea votului pentru sefia SRR a fost facuta pentru ca PD-L sa isi onoreze angajamentele fata de UDMR.

S-a votat, pana a iesit cine a trebuit. Principiul depolitizarii pe care il promoveaza PD-L prin diferite voci, inclusiv a presedintelui Traian Basescu, n-a fost valabil in multe cazuri, inclusiv cazul Mesesan, sau acum, cand a fost vorba de a-si onora obligatiile fata de maghiari. Daca aceasta practica va continua, s-ar putea ca la toamna sa recurgem la formule de opozitie mai radicale, inclusiv greva parlamentara", a avertizat consilierul lui Crin Antonescu.

Nu cred ca am avut un guvern mai incompetent

Liberalul a negat ca Opozitia nu are solutii pentru iesirea din criza: "Unii spun ca Opozitia nu are alternativa. Nu opozitia este praf, ci guvernul este slab, mai ales in zona de expertiza economica. Nu cred ca am avut un guvern mai incompetent si mai lipsit de imaginatie.

E o tema falsa ca lucrurile nu pot fi facute altfel. La noi se crede ca doar cu taierile se poate face treaba. Nu ni se spune cum poate fi stimulat mediul economic. Este o filosofie reductionista, dar restrangerea de cheltuieli nu afecteaza banii dedicati clientelei politice. Noi credem ca e nevoie de un mix de politici, care sa reduca cheltuielile bugetare, sa opreasca robinetele risipei, iar pe de alta parte sa ridice povara fiscala de pe cei care produc.

Si Ungaria a crescut TVA, dar pe de alta parte a redus impozitul pe profit la 10%. Tarile din proximitatea Romaniei sunt din acest motiv mult mai atractive pentru investitori", a mai spus Mihalache.

Antonescu e mai normal la cap ca Basescu

Intrebat in ce ipostaza ar fi mai util Crin Antonescu, premier sau presedinte al Romaniei, Mihalache a spus ca functia suprema i-ar fi mai potrivita acestuia: "Eu l-am vazut mai degraba ca un presedinte al Romaniei. Cred ca un presedinte in persoana lui Crin Antonescu ar fi fost cel putin un presedinte mai echilibrat si mai normal la cap decat cel pe care il avem astazi. Ar fi avut si un tip de etica si de cinste de care din pacate ducem lipsa in viata publica de astazi".

Politicianul liberal i-a acuzat pe Traian Basescu si pe democrat-liberali de lipsa de flexibilitate si de tendinte dictatoriale. "Noi am incercat sa purtam un dialog cu PD-L, insa el a fost imposibil, in principal din cauza atitudinii lui Traian Basescu, care ne-a spus in decembrie ca prefera sa guverneze cu o majoritate de stransura, decat sa dialogheze cu noi.

PD-L cred ca sunt singuri in Romania, ca pot calca in picioare orice fel de regula. S-a vazut si la numirea judecatorilor CCR, si la votul pentru SRR", a subliniat Mihalache.

Marirea TVA a fost o masura disperata

Referindu-se la masurile de austeritate ale Guvernului si la acordul FMI, liberalul a spus ca marirea TVA a fost o masura disperata, pentru ca "nu a existat un plan B la taierile de pensii si salarii. In fata presiunii FMI, nu a existat decat varianta cresterii TVA, iar la toamna e posibil sa existe alte masuri".

Cu toate acestea, Mihalache este de parere ca acordul cu FMI nu poate fi denuntat: "Noi am spus din martie 2009 ca nu era neaparat necesar acordul cu FMI. Polonia si Ungaria nu au recurs la asa ceva. Dar este acordul Romaniei, nu al unui partid, si trebuie respectat de orice guvernare.

FMI nu iti stabileste el masurile, cum te misti tu in interiorul cheltuielilor pe care le ai pentru a merge la niste parametri, la un deficit. Nu cred ca solutia Guvernului a fost una fericita, a fost una simplista, lipsita de imaginatie. Poate daca TVA crestea cu 1-2 procente, efectele nu erau atat de dramatice, si poate duceam cota de impozit pe profit la 10%.

Disponibilizarile de bugetari trebuiau facute inca de la inceputul guvernarii. In loc sa se restranga, s-au amplificat cheltuielile. Masurile trebuiau dozate, combinand reducerea cheltuielilor bugetare cu masurile de stimulare a economiei".

Consilierul lui Crin Antonescu a observat ca "se incearca sa se bage in papucii guvernarii Tariceanu toate relele de pe lume. Nu a fost cea mai perfecta guvernare, dar cresterea economica a fost reala. Trebuie sa recunoastem ca atunci a existat o anumita coerenta in actul administrativ si in conducerea economiei".

In Romania esential e sa functioneze Parchetul si Fiscul

El a criticat si ineficienta sistemului fiscal si juridic romanesc, evidentiata de infiintarea Agentiei Nationale de Integritate. "In Romania esential e sa functioneze Parchetul si Fiscul. La noi, ANI consacra faptul ca nici Parchetul, nici Fiscul nu functioneaza ca lumea. In America IRS-ul este cea mai temuta institutie, cea care te intreaba despre diferentele de bani care nu se regasesc in veniturile tale".

Intrebat ce parere are despre amnistia fiscala propusa de Dinu Patriciu, Mihalache a declarat ca nu este "foarte entuziast in raport cu asemenea solutii excentrice".

Caderea PD-L in topul preferintelor electorale a fost interpretata de liberal drept un semn a esecului politic al partidului, dar si al liderului sau. "Nu discut cifrele, cat tendintele, si tendinta e ca probabil PD-L vor ajunge undeva pe ultimele locuri ale clasamentului electoral.

Ca analist politic, nu imi aduc aminte ca in acesti 20 de ani, in in doua luni in Romania un presedinte sau un guvern sa fi pierdut atat de mult din popularitate", a mai declarat Mihalache la TV Ziare.com.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Preşedintele PMP, Eugen Tomac, consideră că decizia coaliţiei PSD-PNL de a avea candidaţi separaţi la Primăria Capitalei reprezintă începutul „marii prăbuşiri a partidului unic”,...
Ludovic Orban: „O veste bună în acest spectacol grotesc al comasaţilor: Nicuşor Dan va câştiga un nou mandat la Primăria Capitalei”
Ludovic Orban: „O veste bună în acest spectacol grotesc al comasaţilor: Nicuşor Dan va câştiga un nou mandat la Primăria Capitalei”
Ludovic Orban, preşedintele Forţa Dreptei, afirmă, după decizia coaliţiei de a-l retrage pe medicul Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei, că se vede totuşi şi o veste...
#Dan Mihalache, #consilier Crin Antonescu, #critici guvern Boc , #stiri Sorin Dan Mihalache