Surpriza dreptei la prezidentiale, comando a la Tariceanu si "spectacolul caracterelor" din PNL Interviu

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 11 Iulie 2014, ora 12:28
15226 citiri
Surpriza dreptei la prezidentiale, comando a la Tariceanu si "spectacolul caracterelor" din PNL Interviu

Cercetarile sociologice pentru alegerea candidatului PNL vor fi gata in 10-12 zile, insa, indiferent de rezultatul lor, decizia finala va fi una politica, a conducerii liberale, si ea ar putea sa nu coincida cu rezultatul sondajelor, a declarat secretarul general adjunct al PNL.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, Dan Mihalache a spus ca si in cazul alegerii candidatului comun al dreptei "cercetarea sociologica nu se poate substitui nici negocierii, nici deciziei politice".

Dan Mihalache a admis ca plecarile din PNL ar putea continua pentru ca "la dl. Tariceanu e un grup de comando care inroseste telefoanele in fiecare zi prin diverse judete, promite orice, de la functii, la afaceri."

Secretarul general adjunct al PNL ne-a mai vorbit despre "falia" dintre Crin Antonescu si Klaus Iohannis si despre "spectacolul caracterelor" din PNL: Chitoiu, Stroe, Gerea, Silaghi si Norica Nicolai.

Ati avut un congres, presedintele Iohannis a fost ales cu mare majoritate, ar fi fost, cred, de asteptat ca partidul sa se calmeze. Dimpotriva, dinspre PNL razbat tensiuni foarte mari. Ce se intampla in partid?

Tensiunile la care va referiti nu sunt legate nici de optiunea strategica de fuziune cu PDL, care a fost adjudecata de congres aproape cu unanimitate, nici de aderarea PNL la PPE, ci doar de desemnarea candidatului la presedintie. In fond, nici nu e un lucru rau ca PNL are doi prezidentiabili puternici, cei mai puternici, in opinia mea, pe zona de dreapta, si unul dintre ei va deveni candidatul oficial al PNL. In maximum 10-12 zile vom sti care.

Sunt in lucru o serie de sondaje, care vor fi asociate cu o baterie de cercetare calitativa si va rezulta un tablou. Dar acesta este doar un instrument de evaluare la dispozitia conducerii PNL. Vreau sa fac o precizare. Decizia ramane una politica si va fi luata in forurile statutare ale partidului.

Deci este posibil ca sondajele sa indice una, iar conducerea partidului sa decida alta?

Sigur ca da. Daca ambii candidati vor ramane in competitie se va ajunge la un vot.

Si atunci de ce le mai faceti?

Pentru a avea un instrument de evaluare. Dar niciun partid nu-si stabileste candidatul numai in functie de sociologie. Este o decizie politica.

Si in favoarea cui credeti ca va merge decizia politica?

Nu vreau sa speculez, mai ales ca sunt implicat in acest proces si la distanta sensibil egala de ambii candidati.

Dupa ce prezidentiabilul PNL va fi stabilit si o tabara va pierde, vedeti un risc de escaladare a tensiunilor?

Eu sper ca va exista suficienta intelepciune in partid pentru a urmari un obiectiv strategic - la Cotroceni sa fie un presedinte dat de dreapta. Asta e speranta mea. Dar oamenii nu au intotdeauna un comportament rational, nici macar in politica.

Decizia CCR, care spune ca in caz de incompatibilitate sanctiunea se aplica oricarei functii eligibile, ii creeaza dlui Iohannis o problema? Are un proces cu ANI, ajuns la ICCJ.

Asta este o speculatie care a fost aruncata pe piata. Nu cred ca avem motive de ingrijorare. Dl Iohannis a castigat in prima instanta. Apoi, acea incompatibilitate, ca reprezentant al unei institutii publice intr-o unitate aflata in subordinea sa, a fost eliminata din lege, deci fapta nu exista.

Deocamdata legea nu a fost promulgata.

Vom vedea. Acum nu vad ingrijorari.

Spuneti ca singurele tensiuni sunt legate de candidat. Dar exista si problema ALDE - PPE. Norica Nicolai a respins decizia partidului si s-a inscris in grupul ALDE din PE.

O tensiune e o tema care divizeaza partidul. Deocamdata aderarea la Partidul Popular European a fost adoptata la congres cu numai 3 sau 4 voturi impotriva. Dna Nicolai este un jucator individual, care, din ratiuni personale, oricare ar fi ele, s-a razgandit dupa ce a semnat initial aderarea la PPE. Poate ca se gandeste ca in ALDE va avea functii mai importante decat in comisia de pescuit sau unde fusese ea alocata. E regretabil.

Ce faceti cu dna Nicolai?

Eu cred ca ar trebui exclusa, dar vorbesc in nume strict personal. A fost cap de lista, a fost informata despre aceste discutii, a fost de acord cu aceasta aderare. Stia dinainte ca e o dezbatere mai veche in conducerea partidului, la care a participat. Paradoxal, e o fosta membra a PNTCD, partid din PPE, deci are, cum s-ar spune, un "pedigriu" popular. Din pacate, in perioada asta in PNL s-au vazut multe "caractere".

V-au parasit vreo 18 parlamentari.

Nu ma refer strict la ei, la cei pe care nu-i stie nimeni, nici dupa nume, nici dupa chip. Pana la urma, migratia parlamentara a existat si va exista intotdeauna. Si cand treci de la putere in opozitie se gasesc amatori, unii care nu se inteleg cu organizatiile din care fac parte, altii care au alte probleme.

"Spectacolul caracterelor" are in vedere oameni carora partidul le-a dat foarte mult, functii de ministri, cum a fost cu dnii Chitoiu, Silaghi, Stroe, Gerea, uneori pe merit, alteori doar in virtutea arhitecturii si jocului din partid. Le-a dat functii de europarlamentar...

Nu stiu daca dna Nicolai era chiar cea mai performanta, poate gaseam un deschizator de lista mai bun, cu forta de tractiune electorala mai mare. Dar partidul a preferat sa-i menajeze orgoliul. Insa dupa principiul ca nicio fapta buna nu ramane nepedepsita, doamna Nicolai a preferat sa intoarca spatele partidului.

Sunt oameni care din diverse ratiuni meschine, strict pe interese personale, au parasit partidul si nu numai atat, au si invocat motivatii profunde, ideologice, asa-zis principiale. Asta ne arata faptul ca politica de personal in PNL nu a fost cea mai buna. Este probabil una dintre marile slabiciuni ale mandatului lui Crin Antonescu, aceea ca a preferat sa mentina linistea in partid in detrimentul unor schimbari mai radicale.

Daca formatiunea dlui Tariceanu va intra la guvernare, in ipoteza iesirii UDMR, ar putea pleca si altii dupa fostul premier, inclusiv de la nivel local?

Nu exclud, pentru ca puterea atrage. Inteleg ca la dl. Tariceanu e un grup de comando care inroseste telefoanele in fiecare zi prin diverse judete, promite orice, de la functii, la afaceri. Noi nu avem ce promite, nici bani, nici servicii pentru sotii, nici afaceri cu statul. Am mai trecut prin procesul acesta si in 2009.

Dar de aceasta data PNL are un presedinte intrat de numai un an in partid, nu foarte activ pana la ruperea USL. Cata autoritate si forta interna are domnia sa pentru a tine partidul unit si pe linia de plutire intr-un asemenea moment delicat?

Greu de evaluat. Cand se schimba leadershipul unui partid, apare in general aceasta intrebare. Si in 2005 lumea se intreba cata forta va avea Mircea Geoana sa tina PSD, care de-abia iesise de la guvernare. Sau Crin Antonescu in 2009. Dl Iohannis isi va construi leadershipul. Este personalitatea care are gradul de incredere publica cel mai mare dintre liderii partidului si alegerea sa a fost o optiune fireasca.

Procesul a inceput anul trecut, cand Crin Antonescu l-a adus pe Klaus Iohannis ca prim-vicepresedinte al PNL. Lucrurile acestea se construiesc si ca proiectie externa a partidului, pe cine vrei sa arati societatii ca lider.

Dl Antonescu l-a adus, l-a facut direct prim-vicepresedinte. A existat perceptia ca dl Iohannis l-a tradat. E corecta?

Poate ca unii au dorit sa raspandeasca aceasta perceptie pentru ca in spatele fiecarui lider se grupeaza si regrupeaza oamenii in functie de conjunctura.

Care e relatia dintre dnii Antonescu si Iohannis?

Eu mi-as fi dorit ca acum tandemul Antonescu - Iohannis sa functioneze cu motoarele turate, dar din pacate desfasurarea dinaintea congresului si de la congres a provocat o mica falie. A fost o sincopa si sper sa fie depasita dupa ce chestiunea cu candidatul va fi transata.

De ce a revenit dl Antonescu asupra deciziei de a nu mai candida la prezidentiale?

Nu adresati intrebarea cui trebuie. Eu pot sa va spun doar ce cred. Probabil ca dl Antonescu a dorit sa nu para ca se da batut si pleaca acasa si refuza o anumita responsabilitate, atunci cand a simtit ca are un anumit suport pentru candidatura la presedintia Romaniei. A spus partidului - "daca voi vreti, asumati-va responsabilitatea si mi-o asum si eu". A fost optiunea personala a domniei sale.

Si atunci de ce a mai luat decizia retragerii?

Cred ca a dorit sa evite o discutie care sa il puna intr-o ipostaza neplacuta, s-ar fi generat dezbateri privind oportunitatea candidaturii sale.

Si nu tot acolo a ajuns?

A fost o optiune personala.

Care are cumva legatura cu ceea ce spunea dl Orban in interviul pe care mi l-a dat cu numai o zi inainte de anuntul dlui Antonescu, cum ca un candidat care e respins de 80% din electorat nu are nicio sansa de redresare, iar dl Antonescu ar sti acest lucru?

Este opinia dlui Orban, certificata, e drept, de anumite date statistice.

Spuneti ca optiunea strategica e clara - fuziune cu PDL. Aveti totusi o conditie prestabilita care a iritat PDL. Numele. L-ati fixat si prin statut. Aveti garantia ca PDL va accepta sa va ia numele?

Garantii nu exista. Dar nu as amplifica aceasta tema foarte mult pentru ca e ultimul punct al discutiilor. Daca exista vointa politica pentru unificare, program politic, obiective comune, cred ca ne vom intelege si in privinta numelui. Dar nu vreau sa creez tensiuni suplimentare si le-as recomanda si colegilor mei sa fie mai retinuti in aceasta dezbatere. Cand va fi sa se discute numele, se va discuta.

Daca cercetarea sociologica finala il va indica drept candidat pe dl Predoiu, PNL se va alinia in spatele candidatului oferit de PDL?

PNL se va alinia in spatele oricarui candidat care va reprezenta structura politica rezultata din fuziune. Dar si in acest caz cercetarea sociologica nu se poate substitui nici negocierii, nici deciziei politice.

Vedeti un tandem presedinte - premier?

Da. Astfel am putea sa desenam o anumita arhitectura de joc astfel incat si PSD sa ne spuna cu cine il va inlocui pe dl Ponta daca acesta va castiga alegerile. Sa ne spuna direct Victor Ponta ca va face tandem cu Liviu Dragnea.

Care credeti ca ar fi cel mai inconfortabil contracandidat pentru Victor Ponta?

Orice candidat al dreptei si nu din considerente legate de persoana, ci pentru ca PSD tinde sa castige in turul I si sa piarda in turul al II-lea, de aici si agitatia lui Ponta de a securiza zone de electorat dincolo de bazinul stangii. Alianta cu PP-DD nu are doar ratiuni parlamentare, ci si electorale. La fel si incercarea de a ajuta la constructia gruparii Tariceanu, care poate sa faca diferenta de 1-2 puncte care separa stanga de dreapta.

Pe aceasta logica, PSD ar putea fi interesat sa scape de UDMR de la guvernare pentru a capata electoratul nationalist?

Da. Ei stiu ca UDMR, chiar si aliat, nu garanteaza voturile maghiarimii in turul al II-lea. Aceasta ori sta acasa, ori voteaza mai degraba cu candidatul dreptei, indiferent de recomandarea liderilor UDMR. Asa a fost si in 2009. Asa ca in termeni de costuri si beneficii pare mai atractiva ideea de a sacrifica UDMR pentru a consolida un mesaj nationalist.

Dar e o miscare riscanta in plan parlamentar. Majoritatile de stransura nu prea functioneaza pe termen mediu si lung. Chiar si cu UDMR, la Senat, de la ruperea USL n-a mai trecut nicio lege organica. E un blocaj. Statistica parlamentara poate fi in favoarea Guvernului si a PSD, dar realitatea parlamentara poate fi diferita.

Va asteptati ca victoria candidatului dreptei sa duca la schimbarea majoritatii si la caderea Guvernului?

Sigur ca da. Presedintele joaca in sistemul politic romanesc un rol foarte important. Poate era bine sa fie altfel, dar asa e. Cred ca vom asista la o reconfigurare a majoritatii parlamentare si la o schimbare de guvern.

Se intoarce MRU acasa, dupa cum numea PNL la recentul congres? Fuzionati cu Forta Civica?

Dl Ungureanu are mai multe case. Eu stiu ca au fost discutii cu dl Antonescu si cu dl Iohannis, acum vad ca discuta cu PDL.

Il vedeti ca posibil candidat la prezidentiale al dreptei?

Nu. Nu facem fuziunea ca se ne intoarcem la MRU. Cel mult poate fi un jucator intr-o echipa.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Piedone, despre „mazilirea doctorului Cârstoiu” de către Coaliție: „Blat politic prin care PSD şi PNL îl susţin pe Nicuşor Dan”
Piedone, despre „mazilirea doctorului Cârstoiu” de către Coaliție: „Blat politic prin care PSD şi PNL îl susţin pe Nicuşor Dan”
Candidatul PUSL la Primăria Capitalei, Cristian Popescu Piedone, a declarat marţi, 23 aprilie, că mazilirea doctorului Cârstoiu este blat politic prin care PSD şi PNL îl susţin pe Nicuşor...
Nicușor Dan, prima reacție după ce PSD și PNL au renunțat la candidatura lui Cîrstoiu. „Decizie grea pentru mafia imobiliară”
Nicușor Dan, prima reacție după ce PSD și PNL au renunțat la candidatura lui Cîrstoiu. „Decizie grea pentru mafia imobiliară”
Primarul Capitalei Nicuşor Dan a reacţionat marți, 23 aprilie, printr-o postare ironică, după ce coaliţia PSD-PNL a renunţat la candidatura lui Cătălin Cîrstoiu pentru Primăria...
#Dan Mihalache PNL, #candidat unic dreapta, #fuziunea PNL PDL, #Iohannis Antonescu , #stiri Sorin Dan Mihalache