PDL la decontul lui Traian Basescu (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 29 Martie 2012, ora 14:13
10006 citiri
PDL la decontul lui Traian Basescu (Opinii)
Foto: enational.ro

PDL se afla intr-un moment mai mult decat critic. Perspectiva pe care o are in fata nu este intrarea in opozitie, pana la urma o etapa normala in democratie, ci dezintegrarea.

Plecarea lui Sorin Frunzaverde nu a insemnat doar pierderea unui baron, ceea ce, in termeni de normalitate politica, ar putea fi socotit chiar un inceput de reforma prin debarasarea de un baron in cel mai autentic sens al cuvantului. In termenii politicii romanesti insa, inseamna disparitia unui element fundamental de structura, pentru ca PDL nu stie sa functioneze altfel decat fixat pe scheletul unor baroni puternici precum Frunzaverde, care sa faca jocurile.

Iar starea in care a ajuns partidul este, in ultima instanta, consecinta luptei intestine teribile intre baroni mai vechi si mai noi, cu pantaloni si cu fusta. Ca intr-un partid mamut apar tabere si lupte pentru putere este, pana la urma, normal. Dar tocmai de aceea un partid mare are nevoie de un lider puternic care, cu multa autoritate si inteligenta, sa pastreze echilibrele intre tabere. Emil Boc este foarte departe de acest profil. Iar reactia sa la demisia lui Sorin Frunzaverde si la acuzatiile acestuia nu au facut decat sa-i confirme o data in plus limitele.

Dar Emil Boc nici nu a fost vreodata liderul autentic al PDL. Traian Basescu a fost, chiar si dupa plecarea la Palatul Cotroceni, liderul forte care a facut jocurile in partid. Iar esecul de acum este in primul rand esecul domniei sale. Esecul reformarii unui partid care s-a expandat dincolo de limitele sale de competenta si s-a pesedizat total. Traian Basescu a inteles prin reforma interna a PDL exclusiv marginalizarea garzii vechi, uzata, tarata si suspecta de coruptie, dar macar experimentata, cu o garda noua cel putin la fel de viciata, dar total incompetenta. Nu e nicio reforma, ba chiar e o imensa prostie sa inlocuiesti BVB cu Anastase, Udrea si Oltean. Ca o casa ( ca sa pastram metafora patetica a lui Emil Boc) ajunsa pe mana unor administratori slabi, partidul s-a degradat progresiv.

Haosul, dezbinarea, degringolada in care se zbate acum PDL pot fi numite si "efectul Udrea". Setea sa nemasurata de putere, ferocitatea cu care i-a marginalizat pe greii PDL, capacitatea cu care a pus mana pe toate parghiile puterii in partid si guvernamentale au sapat falia adanca in care partidul se prabuseste cu zgomot si praf si din care, ma tem, nici Traian Basescu, aflat la apusul carierei, nu-l mai poate ridica.

Poate cineva? Garda veche a prins momentul, adevarat cadou de la Sorin Frunzaverde, si incearca sa preia rapid puterea de la un Emil Boc complet depasit de situatie si o Elena Udrea incoltita si incapabila sa gaseasca macar un candidat decent pentru Bucuresti.

Baronii fideli BVB cer congres extraordinar pentru instalarea unei echipa de forta care sa redreseze PDL pana la alegeri. Numele lui Vasile Blaga e cel mai des vehiculat. Desi cam tarziu pentru locale, o astfel de terapie este probabil singura solutie cu sanse de a salva partidul de la dezintegrare in perspectiva alegerilor generale.

Emil Boc se cramponeaza insa cu inversunare de functie, nu cred ca din sete de putere, pentru ca n-a fost niciodata mai mult decat un lider formal asezat acolo tocmai pentru ca este slab si manevrabil. Ci pentru ca probabil Traian Basescu nu accepta revenirea la butoane a garzii vechi pentru a nu distruge proiectul Ungureanu. Sau va imaginati cumva ca odata revenita la putere, tripleta ar accepta un premier care sa refuze sa dea bani partidului? Cezar Preda l-a invinovatit deja cu subiect si predicat pe Mihai Razvan Ungureanu ca prin refuzul sau imatur a provocat aceasta criza in PDL.

De fapt ce vrea partidul? O mana forte, coerenta, organizare si bani. Iar BVB este decisa sa i le ofere chiar daca asta inseamna sa lichideze conturile cu premierul Ungureanu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Prima reacție a lui Cătălin Cîrstoiu după ce PNL și PSD au decis retragerea sa din cursa pentru Primăria București: ”Am fost supus unor atacuri”
Prima reacție a lui Cătălin Cîrstoiu după ce PNL și PSD au decis retragerea sa din cursa pentru Primăria București: ”Am fost supus unor atacuri”
Cătălin Cîrstoiu a avut marţi, 23 aprilie, pe rețelele sociale, prima reacţie după ce PSD şi PNL au renunţat la candidatura sa la Primăria Capitalei, precizând că nu a luat decizia de...
Drulă critică eșecul coaliției PSD-PNL: „Nu e inevitabil să fim conduși de neterminați și șpăgari. Economia României gâfâie”
Drulă critică eșecul coaliției PSD-PNL: „Nu e inevitabil să fim conduși de neterminați și șpăgari. Economia României gâfâie”
Deputatul Cătălin Drulă, preşedintele USR acuză liderii coaliţiei PSD-PNL că au blocat Guvernul României timp de 16 ore, timp în care au făcut negocieri politice fără niciun rezultat...
#Sorin Frunzaverde demisie PDL, #Basescu PDL Frunzaverde, #Sorin Frunzaverde PNL , #demisie