Cazul Frunzaverde si principiul haznalelor comunicante (Opinii)

Duminica, 01 Aprilie 2012, ora 19:50
4725 citiri
Cazul Frunzaverde si principiul haznalelor comunicante (Opinii)
Foto: Adevarul

"Stiu faptele tale; ca nu esti nici rece, nici fierbinte. O, de ai fi rece sau fierbinte! Astfel, fiindca esti caldicel - nici fierbinte, nici rece - am sa te vars din gura Mea". Cine s-ar fi gandit vreodata ca un inginer metalurg ratat, devenit politician roman de succes dupa 1989, va fi in stare sa ilustreze, si inca perfect, un verset celebru din Apocalipsa? Este clar, ceva important se pregateste in Romania.

Sorin Frunzaverde a fost alaturi de toata lumea in ultimii 20 de ani. A fost cu Ion Iliescu, cu Petre Roman, cu Traian Basescu, cu Emil Boc si, mai nou, este cu Crin Antonescu, Victor Ponta si Dan Voiculescu. "Politicianul" Frunzaverde este, simultan si succesiv, orice si nimic, cu toti si cu nimeni, de stanga si de dreapta, pro si contra, la putere si in opozitie, intransigent si flexibil. Este o icoana vie a clasei politice romanesti: caldicel-nevertebrat, rubicond si principial-fluid.

Cetateanul Frunzaverde are o singura constanta - importanta ce-i drept - in viata sa: interesele materiale personale, promovate in buna masura pe baza controlarii fiefului personal, impropriu denumit in atlasele geografice "judetul Caras-Severin", pe care l-a obtinut in contextul marelui salt inapoi, de la comunism la neo-feudalism, in 1990-1991.

Ca fapt divers, dar posibil sugestiv in contextul polemicilor pe tema Schengen, fieful personal al margrafului politic transhumant Frunzaverde se afla la frontierele a ceea ce este indeobste cunoscut drept "statul national unitar roman" (sa ne ierte Hunor Kelemen pentru indrazneala).

Un alt fapt, mai degraba interesant decat divers, este ca baronetul instapanit in "judetele" (fiefurile) de granita - Caras-Severin, Arad, Bihor, Suceava, Iasi, Constanta sau Giurgiu - manifesta o tendinta clara, dupa 1989, de a acumula bogatie, deci influenta politica, intr-un ritm net superior baronetului din fiefurile urgisite din interior, pentru care un PCTF reprezinta visul ultim al unei nopti de vara.

Migratia politica intre asa-zisele "partide politice" si aparitia la intervale parca atent studiate de noi "partide" fantasmagorice (PRM, ApR, PNG, PC, PPDD), in dispretul total al electoratului chemat sa "aleaga" din 4 in 4 ani, nu mai socheaza demult pe cineva in Romania. Peste aceasta pestilenta generala, Sorin Frunzaverde a venit insa si a asezat lespedea de mormant.

Uram tradarea, dar ii iubim pe tradatori

In ierarhia PDL, principalul "partid" din coalitia de guvernamant, Frunzaverde era al doilea om, dupa Emil Boc. Nemultumit ca Premierul Ungureanu nu a vrut sa-i dea banii publici necesari astampararii foamei vasalilor din fieful sau, dar si preocupat sa se puna la adapost de pe corabia PDL care se scufunda, a defectat la principala "formatiune politica" de opozitie, unde va ocupa o pozitie de conducere similara.

Gestul sau, absolut neverosimil la un astfel de nivel de decizie, a demonstrat celor care mai au inca exercitiul gandirii autonome un lucru fundamental: in Romania nu exista inca "partide politice" ci doar cateva grupuri diversioniste de zgomote si lumini care se joaca de-a politica, razandu-si pe la spate de fraierii de alegatori, in timp ce clanurile feudale din teritoriu isi fac de cap pe fiefurile proprii, neafectate de "pluripartidism", "democratie" sau "piata libera".

Daca PNL ar fi fost, cu adevarat, un partid politic, condus de politicieni ajunsi la varful lui prin eforturi sustinute de ani de zile, valori comune, merite si talent personal, cum ar fi rectionat el la decizia lui Crin Antonescu, fie el si presedinte al partidului, de a-l primi cu bratele deschise pe "numarul 2" de la PDL, devenit "defector", si mai mult decat atat, de a-l face vicepresedinte al PNL?

Tradatorii sunt uneori acceptati, pentru protectie, de tabara pentru care au tradat dar, cu exceptia politicii din Romania de azi, nu sunt niciodata pusi sefi in tabara respectiva. Motivul este banal: cine a tradat odata, o va face, cu foarte mare probabilitate, din nou. Sorin Frunzaverde insusi este un exemplu viu pentru aceasta teorie, fiind la a doua schimbare de loialitate politica.

Vina lui MRU de a apara interesele generale

Episodul Sorin Frunzaverde vine la timp, intr-un an electoral, pentru a arata, cu o limpezime de cristal, ca PDL, PNL, PSD etc. sunt orice altceva decat "partide politice". Succesiunea de "evenimente" generate de Mihail Boldea si Sorin Frunzaverde au avut pentru PDL efectul pe care un boxer il resimte dupa ce incaseaza in serie un croseu de stanga la maxilar si un upercut de dreapta la ficat. Ignorarea aroganta a problemei coruptiei din interior si caterincile lumpenproletare la adresa pozitiilor unor membri de partid precum Cristian Preda sau Monica Macovei, vor fi acum decontate de PDL, cu penalitatile si dobanzile aferente.

Ca supra-dovada ca acest "partid" nu poate, sau nu vrea, sa inteleaga nimic, unii "grei" ai PDL, altminteri foarte rarefiati axiologic, s-au grabit sa il incrimineze pe Premierul Ungureanu pentru dezastrul Frunzaverde. In opinia lor, daca Primul Ministru nu ar fi refuzat sa dea bani publici pentru clientela politica din teritoriu, in an electoral, poate ca "greul" (supra-rarefiat axiologic) Frunzaverde n-ar fi trecut la "inamic". Refuzand sa arunce cu bani publici in clientela feudala din teritoriu, Mihai-Razvan Ungureanu a facut insa ceea ce majoritatea populatiei, intr-un stat normal, se asteapta ca seful Executivului sa faca: a aparat interesele generale in fata celor particulare.

Calea fireasca a PDL spre obtinerea unui scor bun la alegerile din acest an ar fi fost cea a reformei interne radicale, a excluderii coruptilor proprii, a renuntarii la personaje gen Elena Udrea si Roberta Anastase, care ridica tensiunea (arteriala) la milioane de electori prin simpla aparitie pe ecran, a promovarii in functiile cheie a unor persoane care cred in ceva dincolo de propriul buzunar, au pasiune, idei si proiecte cu care vor sa schimbe starea de fapt. Daca ar fi procedat astfel, PDL poate ca ar fi pierdut, oricum, alegerile, dar ar fi obtinut un scor decent, devenind o adevarata opozitie si un adevarat partid politic.

"Greii" PDL au preferat insa sa mizeze pe baronetul din fiefuri, pe toleranta de lupanar fata de coruptia interna si pe traseismul marca UNPR. Ignorand faptul esential ca oricand si oriunde in lume, ceea ce se ridica pe tradare si coruptie este destinat in mod fatal prabusirii.

De cealalta parte, "greii" USL, Victor Ponta si Crin Antonescu, dupa ce au strigat ani in sir impotriva tradatorilor din PSD si PNL care au trecut in barca puterii, isi freaca acum mainile de satisfactie, cand vantul tradarii s-a intors in favoarea lor. Ceea ce arata, daca mai era nevoie, ca sunt condusi de aceeasi logica a tradarii.

Dan Constantin, delegat de Dan Voiculescu in postul de majordom al PC, anticipand evenimentele curente, declarase de altfel recent ca tradarea este "pozitiva" cand are loc dinspre putere spre opozitie si "negativa" in caz contrar. O definitie romaneasca a tradarii care, nu ne indoim, va ramane in manualele de stiinte politice peste secole.

Zvarcolirile balaurului FSN, ale carui capete isi schimba continuu numele, infatisarea si pozitia "doctrinara", sugereaza ca in absenta aparitiei unui alt balaur, pe care sa parieze romanii care s-au saturat de circul "politic" actual, este foarte probabil ca in viitorul Parlament al Romaniei sa nu mai existe, practic, opozitie. Dupa 23 de ani, pe aripile tradarii, coruptiei si lacomiei, asistam la posibilitatea refacerii, de facto, a Marii Adunari Nationale.

Intr-un astfel de caz, odata pierdute aparentele pentru uzul naivilor romani si strainatatii, singurul scenariu imaginabil va fi acela in care capetele balaurului se vor sfasia si mai abitir intre ele. Si, cine stie, poate vor sfarsi prin a omori balaurul insusi.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Frunzaverde PDL, #Frunzaverde plecat PDL, #Frunzaverde trecut PNL , #PDL