Sunt numarate zilele lui Grindeanu?

Luni, 05 Iunie 2017, ora 18:16
5813 citiri
Sunt numarate zilele lui Grindeanu?

Dragnea e multumit de guvern, dar il compara cu fotbalul si vrea un scor mai bun. Firea se declara ingrijorata ca Grindeanu nu se mai consulta cu Dragnea si nemultumita ca nu-i da pe mana metroul si linia de centura. Altii nu s-au pronuntat inca, dar ii simt cum bombane stand pe tusa.

Numai Grindeanu insusi isi vede de treaba netulburat, pare multumit ca respecta programul de guvernare si se mira de ingrijorarea celorlalti.

Toate semnalale arata ca buboiul creste, ca se aproprie ziua cand va da sa coaca si atunci sigur va erupe. Multi nici nu se mai intreaba daca, ci numai cand si cum.

In opinia mea, buboiul ar fi erupt demult, daca lui Dragnea insusi nu i-ar fi fost teama de consecinte. Inlocuirea lui Grindeanu inseamna sa dea toate cartile in mana presedintelui Iohannis, care este tare ca o stanca, atunci cand e vorba de nominalizarea premierului.

Spre deosebire de momentul decembrie 2016, cand rezultatul alegerilor de curand finalizate ii limitau presedintelui orice camp de manevra, o eventuala cadere a guvernului Grindeanu ar fi vecina cu un esec al PSD si al aliantei sale, in fata caruia presedintele s-ar socoti dator sa caute o solutie noua, respectand rezultatul scrutinului, dar fiind mai rezervat ca la inceput in ce-l priveste pe Dragnea.

In fond, dupa consultarea cu partidul majoritar, presedintele poate nominaliza orice membru al PSD ca premier. Chiar si unul incomod pentru Dragnea, chiar si unul foarte incomod, chiar si insuportabil.

De exemplu, unul exclus din partid si reintrat fara stirea liderului absolut, sau altul sanctionat personal de seful PSD, sau altul cu cine stie ce bube in cap sau chiar pe Grindeanu, din nou.

Domnul Dragnea isi da seama ca, respingand nominalizarile in parlament, alegerile anticipate ar deveni inevitabile, intr-o conjunctura politica total diferita celei din decembrie 2016.

In opinia mea, principalul partid de opozitie, PNL, ar pierde si aceasta ocazie unica de a-si reface prestigiul atat de mototolit, dar nici PSD n-ar fi avantajat. In plus, asocierea cu ALDE l-ar trage pe acesta din urma si mai rau in jos, nu atat datorita plecarii cu scandal a lui Daniel Constantin, cat datorita lipsei de simpatie pentru ALDE in randul alegatorilor devotati ai PSD si invers.

Chiar daca alegatorii au simtit in buzunarul lor cresterile salariale din programul de guvernare al PSD, le este mai clar decat oricand pericolul nesustenabilitatii acestuia, cu perspectiva unei inflatii ca pe timpul lui Ciorbea sau taierii de salarii, ca pe timpul lui Boc.

In plus, multi salariati din sistemul privat au inteles cu intarziere ca programul lui Dragnea ii avantaja pe cei de la stat, care au fost rasplatiti, in timp ce ei au ramas cam cu buzele umflate.

Una peste alta, este foarte posibil ca o buna parte din electorat sa se fi simtit pacalit si nu recompensat de echipa lui Dragnea si ca insusi liderul PSD este un farsor care, sub pretextul ca ii ajuta pe oameni, isi permite escapade in Brazilia, pescuit excentric in ocean, plus averi luxuriante in tara.

In opinia mea, prezentarea acestor aspecte la televizor de catre maestrul Victor Rebenciuc are asupra publicului un impact mai puternic decat orice campanie electorala. Iar faptul ca domnul Dragnea s-a abtinut pana acum de la orice comentariu pe aceasta tema ma face sa cred ca a bagat capul in nisip, ca strutul.

S-ar putea deci ca, in aceste conditii, electoratul sa nu mai voteze cu PSD. Atunci, cu cine? In opinia mea, alegatorul ori nu s-ar duce la urna deloc, ori ar vota pe oricine altcineva, in afara de PSD sau ALDE.

Ar fi o pleasca neasteptata pentru USR, sa culeaga voturi masive de la nemultumiti si nu exclud posibilitatea ca romanii sa-si puna votul in urna stampilat chiar pe patratelul PMP sau cel al UDMR.

In opinia mea, dupa asemenea moment, PSD si-ar reevalua imediat presedintele, iar domnul Dragnea este constient de faptul ca alegerile anticipate ar fi un dezastru pentru el personal si, din acest motiv, pozitia domnului Grindeanu la palatul Victoria mi se pare neclintita.

Ca domnul Dragnea isi musca buzele vazandu-se legat de maini si de picioare, incapabil sa faca si cu Grindeanu ce facuse cu Serban Nicolae sau cu Catalin Ivan, sunt sigur. Ca doamna Firea il apara degeaba, intrand intr-un conflict de-a dreptul ilar pe tema liniei de centura si a metroului, sunt si mai sigur. Ca altii stau la cotitura, asteptand un semnal de la Dragnea ca sa afle ce au de facut, n-am nicio indoiala. Dar nimic nu mi se pare mai sigur decat faptul ca insusi prim-ministrul e neclintit, ca o stanca.

Fireste, liderul PSD poate face evaluarea ministrilor, dar si aici din cele declarate presei de domnul Grindeanu inteleg ca, in mod normal, evaluarile cabinetului le face numai el si nicicum altcineva. Daca-i asa, mi-e teama ca domnul Dragnea va evalua vorbind la bec.

Becului nu-i poate spune altceva decat ce i-a spus si pana acuma: ca guvernul merge foarte bine in viteza a treia, dar el vrea sa-l invete pe premier cum sa apese pe schimbator ca sa-l bage intr-a patra.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Uniunea Salvati Romania, #Serban Nicolae senator PSD, #Catalin Ivan PSD, #Sorin Grindeanu prim ministru, #Victor Rebenciuc actor, #Liviu Dragnea presedinte PSD , #Liviu Dragnea