Cine e si ce avere are Tudorel Toader, propus ministru la Justitie

Miercuri, 22 Februarie 2017, ora 16:47
16400 citiri
Cine e si ce avere are Tudorel Toader, propus ministru la Justitie
Foto: Facebook / Tudorel Toader

Tudorel Toader a fost propus, miercuri, pentru functia de ministru al Justitiei. Vorbim despre un doctor in drept procesual penal, profesor universitar, un apropiat al lui Calin Popescu Tariceanu, cu 10 ani de mandat la CCR si care a luat diverse pozitii controversate de-a lungul anilor.

In varsta de 56 de ani, Tudorel Toader este specializat in Drept penal si criminologie. In perioada 1991 - 2006 a fost avocat in Baroul Iasi, dupa care s-a suspendat, odata cu intrarea la Curtea Constitutionala.

A detinut trei mandate de decan al Facultatii de Drept din Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iasi, iar din 2005 este director al Scolii doctorale a facultatii. Tudorel Toader este si membru al Comisiei de la Venetia.

La Curtea Constitutionala a ajuns in 2006, la propunerea PNL, partid condus pe atunci de Calin Popescu Tariceanu. Mai intai a ocupat un rest de mandat de un an, apoi unul intreg, de 9 ani.

Anul trecut, dupa incheierea mandatului, Tudorel Toader a revenit la Iasi, unde a fost ales rector al Universitatii A.I. Cuza.

Conform relatarilor din presa, Tudorel Toader este cunoscut ca un apropiat al fostului lider PNL Iasi Relu Fenechiu, inchis in prezent pentru infractiuni de coruptie.

De asemenea, Tudorel Toader a coordonat lucrarea de doctorat a fostului presedinte al PNL Alina Gorghiu si a facut parte din Comisia de doctorat a Laurei Codruta Kovesi, procurorul sef al DNA.

Surse parlamentare citate de Gandul au declarat ca Tudorel Toader a fost propus actualei coalitii de guvernare PSD-ALDE chiar de Calin Popescu Tariceanu.

Opinie separata antiBasescu in 2012

Tudorel Toader a fost unul dintre cei trei judecatori ai CCR care au facut opinie separata in 2012, sustinand ca referendumul pentru demiterea presedintelui Traian Basescu trebuia validat, conform Mediafax.

De asemenea, rectorul Universitatii Al.I.Cuza a fost unul dintre putinii care nu au criticat celebra ordonanta 13/2017, care a scos in strada sute de mii de oameni. El a sustinut ca Guvernul poate adopta ordonante de urgenta, fiind singurul care apreciaza caracterul unor astfel de situatii. Mai mult, intrebat intr-o emisiune, Tudorel Toader a declarat: "As spune ca 'da', Guvernul poate prin ordonanta de urgenta sa adopte acte de clementa de gratiere sau de amnistie", scrie Adevarul.

Recent, Tudorel Toader a facut noi precizari pentru Radio Romania Iasi cu privire la abuzul in serviciu, subiectul principal al controversatei ordonante de urgenta 13.

"Abuzul in serviciu, repet, ca infractiune nu a suferit niciun moment de intrerupere, de suspendare. El s-a aplicat si se aplica in continuare", a declarat acesta in interviul citat, in care a oferit mai multe explicatii pe subiect.

De asemenea, Tudorel Toader a fost unul dintre cei doi judecatori ai CCR care au facut opinie separata in cazul deciziei prin care Curtea a admis anul trecut exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor din Codul de Procedura Penala, care prevad ca supravegherea tehnica dispusa de procuror poate fi efectuata nu doar de "organul de cercetare penala sau de lucratori specializati din cadrul politiei", ci si de "alte organe specializate ale statului".

Tudorel Toader si Maya Simona Teodoriu au apreciat atunci ca exceptia de neconstitutionalitate ar fi trebuit respinsa ca inadmisibila, deoarece "nu avea legatura cu solutionarea cauzei" respective si era legata de "interpretarea si aplicarea legii, aspecte ce intra in competenta instantelor de judecata".

Ce avere are

Conform ultimei declaratii de avere postate la jumatatea anului trecut pe site-ul ANI, Tudorel Toader detine mai multe terenuri agricole si forestiere, dar si apartamente si case, in judetele Vrancea si Iasi.

La capitolul venituri, Tudorel Toader a trecut peste 266.500 lei anual, bani obtinuti ca profesor la Facultatea de Drept, si peste 207.600 lei anual ca judecator al Curtii Constitutionale, mandat pe care l-a incheiat anul trecut.

De asemenea, Tudorel Toader a obtinut diverese sume modice de la Universitatea de Vest din Timisoara, Universitatea Titu Maiorescu din Bucuresti, CSM, Academia Romana de Politie si Universitatea Bucuresti.

Sotia sa a castigat aproape 31.000 de lei anual ca profesor la Universitatea de Medicina si Farmacie Gr.T.Popa din Iasi si circa 17.200 de lei in calitate de medic primar la Spitalul "Sf. Spiridon" din Iasi.

La capitolul credite, Tudorel Toader are contractate sume de peste 70.000 de euro si 50.000 de lei, scadente in 2023.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#Tudorel Toader ministru justitie, #Tudorel Toader avere , #ministri