Saptamana decisiva pentru Guvernul Grindeanu

Duminica, 11 Iunie 2017, ora 23:58
4770 citiri
Saptamana decisiva pentru Guvernul Grindeanu
Foto: Facebook/Sorin Grindeanu

Duminica seara a fost termenul-limita pentru finalizarea evaluarii de catre PSD a aplicarii programului de guvernare de catre Guvernul Grindeanu.

Dupa o saptamana plina de critici in tonuri din ce in ce mai ridicate de la diversi lideri PSD la adresa guvernului Grindeanu si in special a premierului, saptamana urmatoare se anunta decisiva pentru soarta executivului.

Desi Liviu Dragea s-a ferit sa confirme ca urmeaza o schimbare de Guvern, atat nemultumirile exprimate foarte vocal de lideri apropiati sefului PSD, cat si avertismentul dat duminica seara de premierul Grindeanu arata ca toti stiu ca situatia este critica.

De cand s-au manifestat fisurile

In luna mai, Dragnea transmitea ca in iunie va avea loc o "discutie" in partid in privinta unei posibile remanieri guvernamentale, dar a precizat ca nu este obligatoriu ca aceasta sa se termine cu propuneri pentru remaniere.

Spunea el atunci ca nu da avertismente ministrilor, dar ca este foarte preocupat sa se puna in aplicare programul de guvernare.

Dupa cateva zile, intrebat despre o posibila remaniere, Sorin Grindeanu spunea ca exista persoane care si-ar dori sa fie un "cutremur la Palatul Victoria", dar le-a transmis acestora ca doar lor le va fugi pamantul de sub picioare.

"Conduc un guvern care are o sustinere larga in Parlament. Avem datele oficiale furnizate de INS, sunt lucruri bune (referitor la cresterea economica - n.red.). Daca imi permiteti o comparatie cu fotbalul, nu stiu daca cineva face schimbari in minutul 15 cand conduci cu 3-0. Cam asa suntem in momentul asta", spunea Grindeanu atunci.

In ultima perioada insa, tot mai multe voci din PSD au criticat activitatea guvernului, iar cele mai dure remarci au venit din partea primarului Capitalei, Gabriela Firea, considerata un adevarat purtator de mesaj al sefului PSD, Liviu Dragnea.

La inceput, edilul Capitalei s-a declarat nemultumit ca nu primeste de la Guvern ceea ce cere (Centura Capitalei, bazele dezafectate ale armatei, salba de lacuri sau Metrorex), dupa care Firea a inceput sa fie din ce in ce mai vocala si sa il atace pe Grindeanu, declarandu-se "categoric dezamagita".

"Privesc si eu cu atentie si ingrijorare ca Liviu Dragnea a spus la un post TV ca premierul nu se mai consulta cu el asa cum o facea la inceputul guvernarii si nu se mai intalnesc la fel de des", si-a argumentat Firea pozitia.

Fara sa intre direct in disputa, Grindeanu a spus ca el crede ca "Adversarii PSD se afla in afara partidului".

Nu aceeasi pozitie a avut-o Liviu Dragnea, care a intervenit brutal in disputa dintre premier si primarul Capitalei, cerandu-i lui Grindeanu sa se abtina sa faca declaratii politice si sustinand de cealalta parte ca Firea are tot dreptul sa spuna ce crede.

Mai exact, cand Gabriela Firea s-a plans ca are o relatie mai proasta cu Executivul actual, condus de colegul sau de partid, decat pe vremea tehnocratilor, a intervenit Liviu Dragnea, care a transmis ca l-a rugat pe premierul Sorin Grindeanu sa "se abtina de la declaratii politice", in timp ce Gabriela Firea are tot dreptul sa spuna ce crede, pentru ca "vorbeste in numele bucurestenilor".

Logica sugerata era: Firea si Parlamentul sunt alesi, sunt legitimi, Grindeanu este numit, deci trebuie doar sa execute ce ii spun alesii.

Tinandu-i isonul, Firea a dat asigurari ca ea nu a cerut demiterea Guvernului, dar ca nu poate sa taca si sa ascunda care este relatia adevarata dintre Guvern si alesii locali ai Municipiului Bucuresti.

"Tin la aceste proiecte foarte mult. Problema aglomeratiei nu se rezolva nicaieri in lume si nu s-a rezolvat in nicio capitala europeana doar din bugetul local. Intotdeauna au fost masuri guvernamentale care s-au luat pentru rezolvarea problemelor sistemice dintr-o capitala europeana care ne dorim sa fie Bucurestiul", a spus Firea.

Pe parcursul saptamanii, alte voci importante din PSD s-au adaugat corului de critici. Presedintele executiv al PSD, Niculae Badalau, a vehiculat ideea ca premierul Sorin Grindeanu ar putea fi schimbat, aducand din nou in discutie neintelegerile dintre seful Executivului si conducerea PSD.

De asemenea, Grindeanu a fost mustrat de Serban Nicolae ca nu si-a asumat in plen Legea salarizarii.

Parca fara vreo legatura cu aceste atacuri, Dragnea a refuzat sa dea vreun motiv concret de nemultumire fata de Grindeanu. Ba chiar atunci cand a fost solicitat direct de jurnalisti sa spuna ce il nemultumeste referitor la seful Executivului, Dragnea a raspuns: "Tocmai am spus ca il iubesc foarte mult. De ce ma intrebati ce ma nemultumeste?".

Si premierul Grindeanu a incercat sa dea impresia ca nu este o problema reala intre el si liderul PSD. Seful Executivului a spus ca nu exista probleme intre el si liderul Liviu Dragnea. El a transmis ca din punctul sau de vedere, relatia cu Dragnea este una de respect pentru presedintele PSD si ca se consulta zilnic cu acesta, dar a punctat faptul ca exista "cineva" care "doreste sa intretina in mod voit aceasta asa-zisa tensiune" intre el si liderul social-democratilor.

Varianta contrazisa imediat si categoric de... Gabriela Firea. Ea a descris, sambata, scenariul schimbarii premierului, primarul vorbind despre o varianta in care majoritatea parlamentara actuala ii va prezenta sefului statului un nou candidat de premier, care ar putea fi o femeie din actualul Executiv sau din Parlament.

"La inceput (Grindeanu - n.red.) a inteles rolul sau - anume ca reprezinta o functie numita. A inteles ca trebuie sa aiba o relatie puternica cu coalitia, cu Liviu Dragnea si domnul Tariceanu. Ulterior, a fost un moment, un declic, nu a mai simtit aceasta nevoie.

Probabil a umplut golul lasat de consultarea cu domnii Dragnea si Tariceanu cu altceva. Ramane sa aflam ce e acel altceva", a spus Firea, adaugand ca "Noi (colegii de partid - n.red.) ii asiguram, cum se spune neacademic, spatele politic (...) In momentul in care nu a mai considerat util spatele - metaforic vorbind - politic, inseamna ca are un alt spate poate".

Si liderii PSD din teritoriu au exprimat nemultumiri legate de Guvern. "Consider ca trebuie facuta o analiza a activitatii Guvernului. Nu stiu daca singurul vinovat este domnul Grindeanu sau mai multi membri ai Guvernului. Noi ne-am asumat cu totii, impreuna, un program guvernamental pe care trebuie sa-l ducem la indeplinire si trebuie facuta o analiza de catre Comitetul Executiv in privinta activitatii Guvernului. Presupun ca din aceste discutii vor reiesi si vinovatii si se vor lua masurile care se cuvin" a declarat liderul PSD Prahova, Bogdan Toader, pentru News.ro.

De partea premierului s-a pozitionat, duminica, Victor Ponta, care l-a aparat pe Grindeanu, atacandu-i pe Dragnea si Firea.

"Dupa PNTCD in 1999 nu credeam sa mai traim in Romania situatia in care conducerea unui partid isi saboteaza propriul Guvern (chiar daca ceva oarecum asemanator s-a incercat in toamna anului 2015)!

Sper totusi ca ratiunea si bunul simt atat al membrilor PSD cat si al romanilor in general sa impuna scoaterea acestui subiect toxic de pe agenda!!! Altfel vom plati toti un pret mare si nemeritat!", a transmis Victor Ponta pe Facebook.

De asemenea, primarul Iasiului, Mihai Chirica, sustinut ca nu e un moment bun sa dai jos guvernul Grindeanu. Daca acum il dai jos pe Grindeanu, esti dus cu pluta. Vasilescu si Shhaideh ar trebui schimbate, a spus Mihai Cjrica.

Evaluarea e gata, ce se intampla mai departe?

Dragnea a spus ca primordiala este remedierea intrazierilor aplicarii programului de guvernare. "Mi-as fi dorit sa fie indeplinit tot programul de guvernare cu termenele incluse. Din pacate, nu sunt putine punctele din programul de guvernare care nu au fost implementate", a spus liderul PSD, citat de News.ro.

Dragnea a spus ca, inainte de a vorbi despre schimbarea din functii a unor ministri, este necesara indentificarea corecta a intarzierilor, liderul PSD precizand ca este de analizat daca intarzierile au fost generate de birocratie, de lentoarea unor ministri sau de incapacitatea premierului de a mobiliza cabinetul pentru respectarea termenelor din programul de guvernare.

Dupa ce evaluarea aplicarii programului de guvernare este gata, se iau in calcul doua variante: remaniere sau schimbarea integrala a Guvernului.

De-a lungul timpului, mai multi ministri au fost adusi in discutie ca posibili candidati pentru remaniere. Cei mai vizati au fost: ministrul de Finante, Viorel Stefan; ministrul Culturii, Ionut Vulpescu; ministru Energiei, Toma Petcu; ministrul Transporturilor, Alexandru Cuc; ministrul Apararii, Gabriel Les; ministrul Justitiei, Tudorel Toader; ministrul Turismului, Mircea Dobre, si chiar ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu.

A doua varianta, schimbarea integrala a Guvernului, desi probabila si posibila, avand in vedere ca toti ministrii au demisiile in alb depuse la sediul partidului, prezinta riscuri semnificative pentru PSD si Liviu Dragnea.

Liderul PSD a spus ca nu este exclusa o schimbare a Guvernului in ansamblul sau, in cazul in care partidul va ajunge la concluzia ca acest lucru este necesar, insa a precizat ca nu este o varianta pe care sa o doreasca. "Inca nu stiu. Eu nu vreau sa ajungem la aceasta solutie (...) Daca o sa ajugem la concluzia ca n-avem alta varianta, o sa propunem si pe asta, dar eu nu vreau sa ajungem acolo."

Liviu Dragnea a spus ca raportul de evaluare a activitatii Guvernului va fi facut public dupa finalizare adaugand ca la concluzii vor fi trecute si propunerile pentru eventualele remanieri.

Pe de alta parte, liderul social-democratilor a apreciat ca la proxima reuniune a Comitetului Executiv National al PSD este posibil sa nu se ajunga la schimbarea niciunui ministru.

De altfel, si Sorin Grindeanu i-a transmis, duminica seara, lui Liviu Dragnea un mesaj transant, avand cea mai ferma pozitionare publica de la inceputul preluarii mandatului de prim ministru.

Intr-o postare de pe pagina sa de Facebook, Grindeanu i-a atras atentia lui Liviu Dragnea ca Romania are nevoie de stabilitate.

"Romania are astazi in fata mai multe oportunitati, care ne pot indrepta decisiv pe drumul progresului si prosperitatii. Dar pentru asta avem nevoie de stabilitate si predictibilitate.

Votul din decembrie 2016 ne-a aratat ca si romanii vor acelasi lucru: un guvern cu larga sustinere parlamentara si stabil. Aceasta incredere pe care ne-au acordat-o romanii nu poate fi inselata cu noi schimbari, noi crize politice, eventual alte alegeri - intr-un cuvant INSTABILITATE", a scris Grindeanu.

El a precizat ca dialogul intre Presedintia Romaniei, Senat, Camera Deputatilor si Guvern este important.

"Ca romani, avem in fata aceste oportunitati. Doar trebuie sa avem suficienta maturitate politica si viziune sa si profitam de ele. De aceea, Romania are nevoie de stabilitate si predictibilitate!", a incheiat Sorin Grindeanu in mesajul transmis inainte de a se incheia evaluarile Guvernului pe care il conduce.

Desi nu a dat detalii despre o posibila schimbare a premierului, Liviu Dragnea a raspuns taios la postarea de pe Facebook a lui Sorin Grindeanu si a facut si un profil al premierului care, in opinia lui, ar putea pune in aplicare programul PSD.

Grindeanu atrage atentia ca Romania are nevoie de stabilitate, Dragnea ii da replica

Mai mult, presedintele PSD crede ca premierul potrivit pentru aplicarea actualului program de guvernare trebuie sa fie o persoana "nebuna de harnica, cu capacitate de intelegere foarte mare si fara lene", precizand ca nu are importanta daca este femeie sau barbat.

"Premierul pentru acest program de guvernare ar trebui sa fie un om foarte harnic, nebun de harnic, cu capacitate de munca foarte mare, cu capacitate de intelegere foarte mare si fara lene (...) adica fara liniste. Nu ai voie in niciun minut sa lasi ceva pe tanjeala pentru ca ai lasat un minut pe tanjeala, o lasa si ministrul cinci minute, o lasa secretarul de stat un sfert de ora si pana la functionarii care trebuie sa implementeze tot se ajunge la o ora, doua. Dupa aia se ajunge la zile si saptamani", a declarat liderul PSD.

Intrebat daca in administratie, femeile sunt mai harnice decat barbatii, Dragnea a spus ca nu acest aspect conteaza, ci "educatia muncii".

"Eu sustin si am sustinut - nu asa pe vorbe - femeile in politica si nu numai, ci si in administratie, dar nu cred ca conteaza daca esti barabat sau femeie. E vorba de educatia muncii, e vorba de modul cum ai crescut, daca ai fost invatat sa muncesti, daca ai fost invatat sa-ti asumi raspunderi si cu riscuri. Nu poti sa-ti doresti sa iei numai prajitura la finalul mesei. Trebuie sa participi atunci cand se construieste", a spus seful PSD.

El a explicat ca pe Sevil Shaidehh am propus-o pentru functia de premier nu pentru este femeie, ci pentru calitatile sale. "Este un om cu care am lucrat foarte mult, care munceste foarte mult si care este foarte capabila. Nu cred ca este cineva care sa nu accepte aceste calitati. Dar nu vreau sa mai deschidem vreun sertar de suparare din lunile trecute", a explicat Dragnea.

Ce va face Liviu Dragnea? Raspunsul il vom afla foarte curand.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#evaluare Guvern Grindeanu, #Guvern Grindeanu remaniere, #Guvern Grindeanu schimbare , #premier
Comentarii
Poza cop4you
cop4you
rank 5
Poza Nonpolitikon
Nonpolitikon
rank 5
Dacă Opoziția nu se opune shkymbării ăshteia, înseamnă că nu-i om...